HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΆγιος Νικόλαος Νιράς: Ένα μικρό μοναστήρι με υπέροχη θέα

Άγιος Νικόλαος Νιράς: Ένα μικρό μοναστήρι με υπέροχη θέα

Στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, κοντά στο φάρο Δουκάτο και λίγα χιλιόμετρα από το Πόρτο Κατσίκι, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, βρίσκεται το μικρό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Νιράς.

Τα χαμηλά, ασβεστωμένα κτίρια βρίσκονται σε μια φανταστική τοποθεσία. Βρίσκονται σε ένα παρθένο τοπίο, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος.

11

12

Το μοναστήρι ιδρύθηκε πιθανότατα στις αρχές του 17ου αιώνα, το 1637 ή και παλαιότερα. Χτίστηκε από εφτά οικογένειες που αφιέρωσαν μεγάλη ακίνητη περιουσία σ’ αυτό. Ο σημερινός ναός είναι μεταγενέστερος. Το τέμπλο του είναι σύγχρονο με τις εικόνες του που έγιναν το 1799.

Δεκατρείς εικόνες του δωδεκαόρτου και τα τρία δεσποτικά είναι έργα του αγιογράφου Ανδρέα Μπέτζου. Είναι όλες ζωγραφισμένες με ειδικό αβγόχρωμα πάνω στο σανίδι και διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Η δεσποτική εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι έργο ενός άλλου γνωστού αγιογράφου, του Δημητρίου Φώσκαρη από το 1699. Είναι η πιο παλιά ενυπόγραφη και χρονολογημένη φορητή εικόνα της Λευκάδας, η οποία κλάπηκε και ξαναβρέθηκε το 1979 με πολλές φθορές. Σήμερα φυλάσσεται σε κτήριο του μοναστηριού στο χωριό Αθάνι. Το μοναστήρι δεν έχει τοιχογραφίες. Ο τελευταίος μοναχός που ασκήτευε εκεί, πέθανε το 1949.

13

14

Τα αρχαία ελαιόδεντρα, έχουν πάρει στο πέρασμα το χρόνου ελαφρά κλίση προς τη θάλασσα.

15

Κανένας ανθρώπινος θόρυβος δεν μπορεί να διεισδύσει εδώ. Μόνο η θάλασσα και ο άνεμος συνοδεύουν τους λίγους επισκέπτες σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος του νησιού της Λευκάδας.

16

17

18

Πηγή: www.gosoutheast.info

Προηγουμενο αρθρο
Στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου συμμετείχε ο Φίλανδρος
Επομενο αρθρο
Καθημερινά και άλλα -Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη

1 Σχόλιο

  1. MOLIEROS
    6 Φεβρουαρίου 2017 at 15:57 — Απάντηση

    Πρέπει να υπάρχει χάρτης,στον οποιο να φαίνεται η διαδρομή που θα ακολουθίσει κάποιος για να βρεθεί στον Ιερό Ναό.Κάποιος που παει πρωτη φορά δεν υπάρχει περίπτωση να το βρεί και είναι κρίμα…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.