HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΆγιος Σπυρίδων Λαζαράτων: Απ’ τις ωραιότερες εκκλησίες στα Επτάνησα!

Άγιος Σπυρίδων Λαζαράτων: Απ’ τις ωραιότερες εκκλησίες στα Επτάνησα!

Του Θοδωρή Γεωργάκη

Στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται κτισμένο το χωριό των Λαζαράτων σηματωρός δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί στην γειτονιά που αποκαλούν Δερβίσια, αφού, επί Τουρκοκρατίας στην Λευκάδα (1479-1684), έμενε ο Δερβίσης, του οποίου το σπίτι, μάλιστα, διασώζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα ξεχωρίζει ως προς την αρχιτεκτονική από τα άλλα σπίτια της περιοχής.

DSC_0413b-928x440

Η εκκλησία μετρά τρεις αιώνες ζωής. Πρωτοχτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, αρχικά σαν ναϊσκος για να επεκταθεί με τα χρόνια, όπως φανερώνουν οι επεκτατικές «ραφές» στην τοιχοποιία. Τρίκλιτος Βασιλικός ρυθμός η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα εσωτερικά, τολμούμε να πούμε, πως δεν είναι απλά απ’ τις καλύτερες στην Λευκάδα, αλλά απ’ τις καλύτερες σε όλα τα Επτάνησα. Το μεγαλείο της αναδεικνύεται όχι απλά απ’ τα τρία κλίτη, και το θαυμάσιο τέμπλο, αλλά απ’ τις επιτοίχιες εικονογραφίες οι οποίες είναι μεγάλων διαστάσεων και κυρίως διακρίνονται για την δυτικότροπη επτανησιακή τεχνοτροπία τους, και την πρωτοτυπία των θεμάτων που απεικονίζουν.

DSC_0024

Εισερχόμενοι στον ναό στην αριστερή του πλευρά δεσπόζει η τεράστια εικονογραφία του Αγίου Σπυρίδωνος, περιμετρικά της οποίας σε μικρότερες απεικονίσεις παρουσιάζονται τα γνωστά θαύματα του αγίου, όπως: Η συνομιλία με την κοιμηθείσα κόρη του Ειρήνη, η μετατροπή του φιδιού σε χρυσό προκειμένου να βοηθήσει ασθενούντα συμπατριώτη του στην Τρυμηθούντα της Κύπρου, η ανάσχεση της πανώλης στην πόλη της Κέρκυρας, το τσάκισμα του στόλου των Αγαρηνών το 1716 στο λιμάνι της Γαρίτσας.

DSC_0004

Πάντα στην αριστερή πλευρά υπάρχει η τεράστια, επίσης, εικονογραφική απεικόνιση της παραβολής «του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου», όπου παραστατικά παρουσιάζεται ο πλούσιος «να ευφραίνεται καθ’ ημέραν λαμπρώς» πάνω σε πλουσιοπάροχα τραπεζώματα, ο δε φτωχός Λάζαρος να σέρνεται στα πόδια του τραπεζιού και να προσπαθεί να χορτάσει απ’ τις τριμόψυχες που έπεφταν απ’ το τραπέζι του πλουσίου… «οι δε κύνες είλιχον τα έλκη αυτού».

DSC_0018

Στην δεξιά πλευρά του ναού ηγεμονική θέση κατέχει η εικονογράφηση της «Ημέρας της Κρίσεως», με τις στρατιές των ανθρώπων να χωρίζονται στα δεξιά και στα ευώνυμα του Κριτού. Η εικονογράφηση είναι έργο κάποιου αγιογράφου που υπογράφει σαν Παρασκευάς. Ο εν λόγω αγιογράφος βρέθηκε, μάλλον πρόσφυγας απ’ την Μικρασιατική καταστροφή στην Λευκάδα και αγιογράφησε την συγκεκριμένη εικόνα το 1925.

DSC_0022

Επίσης στην δεξιά πλευρά βρίσκεται η αναπαράσταση της Πρώτης εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, όπου μεγαλούργησε ο Άγιος Σπυρίδων κατατροπώνοντας την κακοδοξία του Αρείου, τόσο με την ευγλωττία του, αλλά κυρίως με το θαύμα του κεραμιδιού που κρατούσε στα χέρια του και το οποίο, κατόπιν της προσευχής του, διαλύθηκε στα στοιχεία απ’ τα οποία δημιουργήθηκε, τον πηλό, το νερό, και την φωτιά, αποδεικνύοντας έτσι το αδιάσπαστον, το ομοούσιον και το αδιαίρετον της Αγίας Τριάδος, αφού, ως γνωστόν, ο Άρειος θεωρούσε τον Χριστό σαν το πρώτο και τελειότερο κτίσμα του θεού.

Οι εικονογραφίες-αγιογραφήσεις είναι έργα των Σπύρου Βεντούρα, Βασίλη Σίδερη, Λεωνίδα Σίδερη και του Λαζαριάτη Βίκτωρα Λάζαρη, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ήταν αστυνομικός, ασχολήθηκε με την αγιογραφία, έργο του είναι «Ο Ιησούς Δωδεκαετής στον Ναό», που δεσπόζει στον ουρανό πάνω απ΄την ωραία πύλη.

DSCN6421

Το καμπαναριό του ναού είναι ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής, απ’ τα ωραιότερα στο νησί της Λευκάδος. Φαντάζει σαν να βγήκε από σημερινό κομπιούτερ! Χτίστηκε το 1892 από δύο Βορειοηπειρώτες άριστους μαστόρους της πέτρας, τον Πέτρο Κοντή και τον Χρήστο Λαλαφράγκο-Πελεκάνο, συνεπικουρούμενοι από έναν τολμηρό εργάτη, που έμεινε στην μικρή κοινωνία των Λαζαράτων με το όνομα «Κακούργος» και ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, όταν τελείωσε το χτίσιμο του καταπληκτικού καμπαναριού, στάθηκε με κατακόρυφο αναστροφή στη κορυφή του! Κατά την διάρκεια του χτισίματος του καμπαναριού, που διάρκεσε μήνες, οι κάτοικοι του χωριού των Λαζαράτων «έκαναν τα έξοδα», δηλαδή εκ περιτροπής έφτιαχναν το φαγητό των μαστόρων.

DSCN6459

Επιγραμματικά ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στα Λαζαράτα των Σφακιωτών, δεν είναι απλά ένας χώρος λατρείας, είναι συγχρόνως ένας ναός της αρμονίας, του κάλλους και της άμετρης αισθητικής, ένας μικρός επίγειος Παράδεισος, που σαν κόρη οφθαλμού πρέπει να προσεχθούν όσα στολίδια τέχνης και λατρείας έχει στα σωθικά του και τα οποία τον αναδεικνύουν, επαναλαμβάνουμε, σαν απ’ τις καλύτερες εκκλησίες όχι μόνο στο νησί της Λευκάδος, αλλά απ’ τις πιο ωραίες και σπάνιες εκκλησίες στα Επτάνησα!

ΠΗΓΕΣ:
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΑΖΑΡΗ «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…», ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΕΡΕ.
ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ: «ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ. ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ»

Προηγουμενο αρθρο
Η παραλία Κάθισμα στα καλύτερά της
Επομενο αρθρο
Η συνοικία της Λευκάδας Αγία Κάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *