HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈνας μαγευτικός περίπατος στο φαράγγι της Μέλισσας

Ένας μαγευτικός περίπατος στο φαράγγι της Μέλισσας

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα – Μέρος Δ’

Του Γιάννη Φίλιππα

Το φαράγγι της Μέλισσας έχει γίνει αρκετά γνωστό τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το προσεγγίσουμε: από τους Τσουκαλάδες, τον Κάβαλο ή, ακόμη και από την επαρχιακή οδό Λευκάδας Καρυάς. Εμείς σήμερα θα προτιμήσουμε μια διαδρομή η οποία ξεκινάει και καταλήγει στην πλατεία των Λαζαράτων.
Ξεκινάμε λοιπόν από την πλατεία και ακολουθούμε τον δρόμο προς το Σπανοχώρι.

Από το Σπανοχώρι συνεχίζουμε στον ασφαλτοστρωμένο αγροτικό δρόμο που συνδέει την επαρχιακή οδό με τον Κάβαλο και αρχίζουμε την κατάβαση. Θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε ώς το τέλος του επισκέψιμου τμήματος του φαραγγιού. Μετά από λίγη ώρα αφήνουμε την άσφαλτο και συνεχίζουμε σε έναν χωμάτινο δρόμο. Σε λίγο η θέα προς την πόλη της Λευκάδας και τις ηπειρωτικές ακτές είναι φανταστική.

Μετά από περίπου 20 λεπτά κατάβασης θα συναντήσουμε έναν άλλο αγροτικό δρόμο που θα μας οδηγήσει αρχικά στο φαράγγι της Απεταστής. Αυτό που αποκαλούμε φαράγγι της Μέλισσας αποτελείται από δύο ρέματα (Απεταστή και Κακό Λαγκάδι), τα οποία ενώνονται και συνεχίζουν την διαδρομή τους ώς την Απόλπαινα και την Λευκάδα.
Ο πρώην Δήμος Σφακιωτών είχε κατασκευάσει πλακόστρωτα μονοπάτια κατά μήκος του φαραγγιού. Δυστυχώς είναι πλέον σε άθλια κατάσταση. Οι προστατευτικές κουπαστές σάπιες, σε πολλά σημεία κατεστραμμένες, σε άλλα δεν υπάρχουν πια. Το δάπεδο, επίσης, σε μερικά σημεία κατεστραμμένο ή θαμμένο από χώματα. Βαδίζουμε λοιπόν πολύ προσεκτικά. Συναντάμε συνεχώς κατάλοιπα μιας, κάποτε, έντονης ζωής στο φαράγγι. Υπάρχει πλήθος ερειπωμένων κτισμάτων, προφανώς απομεινάρια νερόμυλων κατά μήκος της κοίτης.

Σε λίγο φθάνουμε στο Κακό Λαγκάδι, το κύριο ρέμα του φαραγγιού της Μέλισσας. Κι εδώ ο πρώην Δήμος Σφακιωτών είχε δημιουργήσει μια διαδρομή με γεφύρια πάνω από το άγριας ομορφιάς ρέμα. Για πολλά χρόνια ήταν κλειστό, αλλά ο Δήμος Λευκάδας, όμως, τα επισκεύασε και τώρα ένα μεγάλο τμήμα του φαραγγιού είναι επισκέψιμο. Χρειάζεται, βέβαια , μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αφού τα ξύλα είναι μόνιμα υγρά και γλιστράνε επικίνδυνα. Θα φθάσουμε ώς το τέλος όπου υπάρχει ένα ξύλινο κιόσκι και αφού ξεκουραστούμε, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Αυτή τη φορά δεν θα στρίψουμε στον αγροτικό δρόμο με την υπέροχη θέα, αλλά θα συνεχίσουμε ευθεία και θα φθάσουμε σε ένα σπάνιας ομορφιάς μέρος: την πηγή της Σπηλιάς. Δυστυχώς κι εδώ συναντάμε εικόνες εγκατάλειψης. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πριν λίγα χρόνια. Τώρα οι πάγκοι και το τραπέζι λείπουν, το στέγαστρο είναι ετοιμόρροπο.

Βγαίνουμε από το φαράγγι, ακολουθούμε για λίγο την ανηφορική άσφαλτο και κατόπιν έναν ακόμη χωμάτινο δρόμο, ο οποίος μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες θα μας φέρει κάτω από το Σπανοχώρι. Θα ακολουθήσουμε ένα παλιό μονοπάτι για να ανεβούμε στο χωριό και από εδώ θα κατηφορίσουμε από τον ίδιο δρόμο που ήλθαμε ώς το σημείο εκκίνησης στην πλατεία των Λαζαράτων, όπου μπορούμε να διαλέξουμε ένα από τα πολλά καφενεία για να απολαύσουμε τον καφέ μας.

Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Το συνολικό μήκος της είναι περίπου 9,5 χιλιόμετρα με μια υψομετρική διαφορά 250 μέτρων.

Η διαδρομή είναι ένας συγκερασμός των διαδρομών Νο4 και Νο5 από το βιβλίο «Λευκάδα. Περπατώντας» της Lida Out εκδόσεις Fagotto.

Για πληροφορίες και περισσότερες διαδρομές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.walking-in-lefkada.gr

Διαβάστε τις προηγούμενες πεζοπορικές διαδρομές:
Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)
Ένας περίπατος στην ορεινή Λευκάδα – Εγκλουβή, Άγιος Δονάτος, Προφήτης Ηλίας
Πεζοπορικός περίπατος στο μαγικό βουνό των Σκάρων

Προηγουμενο αρθρο
Χριστούγεννα των αναμνήσεων!
Επομενο αρθρο
Θρήνος στην Ινδονησία: Στους 281 οι νεκροί - Υπάρχουν φόβοι για νέο τσουνάμι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.