HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈχασε η Λευκάδα μια ευκαιρία να διαφημιστεί εν όψει τουριστικής περιόδου

Έχασε η Λευκάδα μια ευκαιρία να διαφημιστεί εν όψει τουριστικής περιόδου

Έγκαιρα φρόντισε φέτος ο Δήμος να μας ενημερώσει για το πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» μαζί με σχετικές φωτογραφίες [δες εδώ]. Εν αντιθέσει με πέρυσι που είχαμε φτάσει στη Μ. Παρασκευή και δεν γνωρίζαμε αν θα γίνει. Είχαμε μάλιστα αναρωτηθεί τότε, απουσία ενημέρωσης, αν θα πραγματοποιηθεί. [δες εδω].

Καλοδεχούμενη η χθεσινή ανακοίνωση – πληροφόρηση που δεν είναι η μοναδική. Λίγο μετά της 25 Μαρτίου είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου το «Πάσχα στη Λευκάδα» που περιλάμβανε και αυτή την εκδήλωση.

Όπως μας πληροφορεί στην χθεσινή ανακοίνωση: «Αυτή τη μέρα στη Λευκάδα, νοικοκυρές και νοικοκυραίοι συνήθιζαν και συνηθίζουν να ρίχνουν «το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι «αγγειό» (πήλινο δοχείο όπως παδέλα, λαήνι, σκ’τέλα, μπότη, π’νιάτα, πιάτο) υπάρχει διαθέσιμο… Η εκδήλωση θα κορυφωθεί στην Κεντρική Πλατεία όταν θα αφιχθεί και θα παιανίσει η Μπάντα ενώ οι παρευρισκόμενοι θα σπάνε τα πήλινα που προσφέρει ο Δήμος.»

Το ερωτηματικό που ανακύπτει είναι: Από ποιο σημείο της πλατείας οι παρευρισκόμενοι θα σπάνε τα πήλινα «από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος»; Είναι γνωστό πως στην κεντρική πλατεία το Μ. Σάββατο γίνεται το αδιαχώρητο από τα τραπεζοκαθίσματα και τον κόσμο.

Η πλατεία θα μπορούσε να είναι το ιδανικότερο σημείο για να πεταχτούν πήλινα από ψηλά. Διαθέτει μεγάλα και επιβλητικά κτίρια. Επειδή όμως κάτω από τα κτίρια υπάρχει κόσμος και τραπεζοκαθίσματα, κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο.

Η φωτογραφία που μας έστειλε μάλιστα μαζί με την ανακοίνωσή του ο Δήμος δείχνει ένα σωρό από σπασμένα πήλινα στο κέντρο της πλατείας με τον κόσμο να έχει σχηματίσει το «γύρω -γύρω όλοι και στη μέση τα πήλινα»! Η εικόνα που μας ήρθε στο νου βλέποντας τη φωτογραφία ήταν το… «ανάθεμα κατά Βενιζέλου»!! Τότε ο κάθε διαδηλωτής πετούσε μια πέτρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, λέγοντας ταυτόχρονα το ανάθεμα κατά του Βενιζέλου, μέχρι που στο τέλος δημιουργούταν ένας τεράστιος σωρός. [δες εδώ]

Πριν συνεχίσουμε ας κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνηση: μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, σε όλα τα θέματα που προσεγγίζουμε και σχολιάζουμε, αυτό που πρυτανεύει είναι η προσωπική μας λογική και θεώρηση των πραγμάτων. Δεν είμαστε ταγμένοι υπέρ ή κατά, κανενός φορέα, Αρχής ή εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο απαλλαγμένοι από συσχετισμούς δυνάμεων, πρώτες ή δεύτερες σκέψεις, διατηρούμε το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τη σκέψη μας.

Πολύ νωρίς ο Πάνος Φέξης μας είχε ενημερώσει για την πρόθεση του Επιμελητηρίου Λευκάδας να πραγματοποιήσει εκδήλωση στην πλατεία του Μαρκά με θέμα το κομμάτι. Ενθουσιαστήκαμε πολύ με την ιδέα. Θεωρούμε την πλατεία Μαρκά το ιδανικότερο σημείο για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Όταν μάλιστα ένας δραστήριος φορέας αναλαμβάνει τα έξοδα και αναθέτει το σχεδιασμό σε κάποιον συμπολίτη μας με αδιαμφισβήτητη γνώση της παράδοσης, τότε το αποτέλεσμα προβλέπεται εξαιρετικό.

Ο Πάνος Φέξης με την περιγραφή του μας δημιούργησε όμορφες εικόνες. Έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη είχαμε γράψει στις 5 Μαρτίου: «Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί με την πρώτη Ανάσταση όλη η πλατεία του Μακρά, κτίρια, κολώνες, παρτέρια θα στολιστούν κατάλληλα. Η φιλαρμονική θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη βόλτα της στην κεντρική αγορά παιανίζοντας το «Εωθινό». Στην επιστροφή θα μπει στην πλατεία. Εκεί θα ρίξουμε το κομμάτι. Από όλα τα κτίρια που βρίσκονται απέναντι από την πλατεία, θα πεταχτούν μπότηδες, πνιάτες, και παδέλες. Το γνωστό έθιμο θα αναβιώσει με κάθε μεγαλοπρέπεια και με «χορταστική» διάρκεια. Ο χώρος δείχνει να είναι ο ιδανικότερος. Το κτίρια απέναντι από την πλατεία είναι όλα παραδοσιακά. Ο χώρος της πλατείας είναι μεγάλος, αρκετός να χωρέσει πολλούς θεατές. Το μοναδικής ομορφιάς κτίριο της βιβλιοθήκης κατάλληλα στολισμένο μπορεί να αποτελέσει την πιο όμορφη εικόνα.»

Επικριθήκαμε από την Φιλαρμονική που ονειρευτήκαμε φωναχτά, τοποθετώντας την στο κάδρο, χωρίς την άδειά της. Αγαπούμε και τιμούμε το Σωματείο όπως όλοι οι Λευκαδίτες. Εμείς για ένα λόγο παραπάνω. Έχουμε οικογενειακές ρίζες με τη Φιλαρμονική. Της απαντήσαμε προφορικά το γράφουμε και σήμερα: Δεν οργανώνουμε εκδηλώσεις. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει όμως το δικαίωμα να φτιάχνουμε εικόνες και να συμπεριλαμβάνουμε ένα σωματείο, που όλοι το θεωρούμε «δικό μας».

Ο Πάνος Φέξης έκανε πολύ ωραία σχέδια με το στολισμό της πλατείας τα οποία και δημοσιεύσαμε. Όλοι όσοι τα είδαν -εκτός ίσως από το Δήμο- συμφώνησαν πως το κομμάτι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να γίνει μια ξεχωριστή για το νησί εκδήλωση.

Σήμερα βλέποντας την ανακοίνωση του Δήμου με το κομμάτι στην κεντρική πλατεία ως «γύρω- γύρω όλοι», ρωτήσαμε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση:

Κύριε πρόεδρε, τι σκόπευε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο για το Μ. Σάββατο και γιατί ναυάγησε;

«Ο σκοπός του Επιμελητηρίου ήταν να πραγματοποιήσει μια όμορφη εκδήλωση στην πλατεία Μαρκά με το κομμάτι. Σε συνεργασία με τον Πάνο Φέξη -που θα αναλάμβανε το καλλιτεχνικό μέρος- θα στόλιζε τα μπαλκόνια των σπιτιών της πλατείας. Αν ήθελε ο Δήμος να μας επιτρέψει θα στολίζαμε και το κτίριο που στεγάζεται η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη.

Την ώρα που θα κατέβαινε η Φιλαρμονική την κεντρική αγορά οι ιδιώτες θα έσπαγαν πήλινα κομμάτια. Καθένας θα μπορούσε να σπάσει μεγάλο ή μικρό, ό,τι ήθελε. Ο Δήμος μας απάντησε πως μπορεί ο κάθε ιδιώτης να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε οργανωμένα. Τι θα πει δεν μπορούμε να το κάνουμε οργανωμένα; Θα απαγορεύσει στο επιμελητήριο να οργανώσει κάτι;

Νομίζω πως ήταν λάθος η απάντηση του Δήμου. Ειπώθηκαν και άλλα πράγματα εκεί μέσα που δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να τα συζητήσω. Ήταν μεγάλο λάθος. Έχασε η Λευκάδα μια ευκαιρία να διαφημιστεί εν όψει τουριστικής περιόδου. Είχαμε ήδη κανονίσει με τρία τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, να καλύψουν το γεγονός.»

Σας απαγόρευσε ο Δήμος να γίνει η εκδήλωση ή ήταν αποτρεπτικά αυτά που ζητούσε;

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε την εκδήλωση. Όταν όμως στέλνει την επιστολή που λέει ότι κάθε ιδιώτης μπορεί να κάνει ότι θέλει στο σπίτι του, αλλά δεν μπορείτε οργανωμένα να το κάνετε, ότι η Φιλαρμονική κάνει αυτό που κάνει κάθε χρόνο με τον Δήμο κι εμείς την βάζουμε σε διαφορετικό δρομολόγιο -να μπει στην πλατεία Μαρκά- αυτός είναι ένας τρόπος να μας πει ότι δεν θέλει να το οργανώσουμε.

Σ’ αυτή τη φάση το Επιμελητήριο δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Δήμο και να γίνουν δυο χωριστές εκδηλώσεις. Δεν θα ήταν καλό για κανέναν. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την εκδήλωση. Αλλά μόνο για φέτος.»

Προηγουμενο αρθρο
Ηλιοβασίλεμα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
«Χωρίς στεφάνι»

1 Σχόλιο

  1. kωστας
    14 Απριλίου 2017 at 01:43 — Απάντηση

    Ισως να μην αρεσε στο δημοτικο επιτελειο η νοτα ζωης που εδωσε το επιμελητηριο στην πολη την περιοδο των χριστουγεννων και φοβατε μηπως το επαναλαβει και το πασχα και αναδειχτει αλλη μια φορα και σπασει το κατεστημενο ντροπη παντος ναμην δεχοντε νεες ιδεες

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.