HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ«Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα»

«Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα»

Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Όλυμπος Καρπάθου. Μεταφορά των προικιών, 2016

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) παρουσιάζεται έκθεση των φωτογράφων Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά με τίτλο «Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.

Όλυμπος Καρπάθου. Πάσχα, 2016.

Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, με έδρα την Αθήνα, δημιουργούν εικόνες από έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι εικόνες τους δημοσιεύονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά. Μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και την πλατφόρμα https://pculiar.com, η οποία είναι ένας on line οδηγός για τέτοιου είδους δρώμενα.

Καστελόριζο. Καπετάν Σταύρος Χούλης. Πάσχα, 2017

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας, εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους σε δρώμενα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η δουλειά τους αντλεί έμπνευση από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως οι Κ. Μάνος, Ν. Οικονομόπουλος, J. Koudelka κ.ά., αλλά και από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα αυτά και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει.

Βώλακας Δράμας. Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στο Φαλακρό, 2016

Η αγάπη τους για ανθρωποκεντρικές εικόνες αλλά και την ελληνική επαρχία τούς ώθησε στη δημιουργία εικόνων με αφετηρία τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια και στην παραγωγή ενός περισσότερο βιωματικού έργου. Στόχος τους είναι να επικοινωνήσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και τα συμπεράσματα αυτών των αναζητήσεων στο ευρύ κοινό, μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Κρήτη, Ανώγεια. Η Ζαχαρένια στο σπίτι της. 2017

Βασική αρχή τους είναι πως η πρωταρχική μέριμνα του φωτογράφου, όταν δημιουργεί εικόνες, είναι να μπορεί να αντιλαμβάνεται ό,τι επιδρά στον ψυχισμό του και να είναι σε θέση να επικοινωνήσει την ευαισθησία του σε κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά του.

Το έργο των Τατάκη και Παππά επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων που, παρά τις διαφορετικές τους προσωπικότητες, συνδέονται μεταξύ τους μέσα από κοινές πτυχές της καθημερινότητάς τους.

Αιτωλικό. Πανηγύρι Αγίας Αγάθης, 2016.

Πιστεύουν πως, όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η φωτογραφία αποκτά νόημα όταν είναι σε θέση να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και να αλλάξει ελαφρώς την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.

Λευκάδα. Γιορτή της φακής στην Εγκλουβή, 2015

Στο επίκεντρο του έργου που παρουσιάζει η έκθεση «Ήθος» βρίσκονται τα δρώμενα που τελούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, πτυχές της ιστορίας ή τοπικά έθιμα. Το αποτέλεσμα του φωτογραφικού ταξιδιού αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ανακαλύπτει κανείς σε έθιμα, τα οποία διαφέρουν φαινομενικά τόσο μεταξύ τους, όσο ένα διονυσιακό δρώμενο από μια θρησκευτική τελετουργία. Κοινός παρανομαστής τόσο των μεν όσο και των δε είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, με τις ευαισθησίες του και τις ανάγκες του.

Τήνος, 2015

Η δουλειά των δύο φωτογράφων προσπαθεί να αναπαραστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να έρθουν κοντά, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, παρουσιάζοντας έτσι μια πιο περίπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που τελικός της στόχος είναι να διώξει την πλήξη, την οποία η ομοιογένεια των μεγάλων αστικών κέντρων έχει επιβάλει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

gkoul@naftemporiki.gr

Προηγουμενο αρθρο
Σειρά επαφών εντός κι εκτός Λευκάδας είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός
Επομενο αρθρο
Μην δηλητηριάζετε άλλο την Λευκάδα - Ψήφισμα στο Avaaz για τα σκουπίδια της Λευκάδας -

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.