HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑγιασμός έναρξης σχολείων στη Λευκάδα – μηνύματα Μητροπολίτου κ. Θεοφίλου

Αγιασμός έναρξης σχολείων στη Λευκάδα – μηνύματα Μητροπολίτου κ. Θεοφίλου

Η ευλόγηση της νέας σχολικής χρονιάς από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεόφιλο

Στο ξεκίνημα και αυτής της σχολικής χρονιάς η τοπική μας Εκκλησία ήταν παρούσα στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου. Οι ιερείς μας επικαλέσθηκαν την Χάρη και το φωτισμό του Θεού στο διπλό αγώνα της σχολικής κοινότητας για την γνώση και την αρετή.

Ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τέλεσε τον Αγιασμό «επί τη ενάρξει μαθημάτων εν τοις σχολείοις» στο 1ο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδος, καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδος, απευθύνοντας τις πατρικές του ευχές στους παρισταμένους.

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2018

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

———————————-

ΜΗΝΥΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019

Αγαπητά μου παιδιά,
Καθώς η νέα σχολική χρονιά σήμερα αρχίζει, η Εκκλησία μας είναι παρούσα, στο πλευρό σας, μαζί με τους καλούς γονείς και τους εκλεκτούς δασκάλους σας.

Ήρθαμε για να προσευχηθούμε όλοι μαζί και να ζητήσουμε από τον Θεό να σας προστατεύει πάντοτε και να ευλογεί την προσπάθειά σας να μελετήσετε και να μάθετε, να παίξετε και να κάνετε νέους φίλους ή να ξαναζήσετε όμορφες στιγμές με τους περσινούς σας συμμαθητές, να δημιουργήσετε μαζί στο δικό σας χώρο, στο Σχολείο σας.

Μην ξεχνάτε, αγαπητά μου παιδιά, ότι η Μόρφωση δεν είναι δυστυχώς ένα αγαθό αυτονόητο για όλου του κόσμου τα παιδιά ούτε και σήμερα, στον 21ο αιώνα. Σε πολλές χώρες τα παιδιά περπατούν ώρες πολλές μέχρι να φτάσουν στο Σχολείο τους κι εκεί ακόμη συναντούν δύσκολες συνθήκες. Προσπαθούν, αγωνίζονται και τελικά τα καταφέρνουν!

Γνωρίζουν όμως αυτό που ζείτε κι εσείς στο Σχολείο: πόσο ωραίο και ευχάριστο είναι να ζει κανείς στιγμές όμορφες και δημιουργικές μαζί με τους συνομηλίκους του! Να θέτει στόχους, να συνεργάζεται, να αποκτά γνώσεις, να προοδεύει στη ζωή, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να ονειρεύεται πώς θα τον αλλάξει και θα τον ομορφύνει.

Αγαπητά μου παιδιά,
Στην Ιστορία μαθαίνουμε για τους ήρωές μας: για το Θησέα και τον Ηρακλή, τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τους Μαραθωνομάχους και τον Μεγαλέξανδρο, το Διγενή Ακρίτα και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, το Μακρυγιάννη, τον Παύλο Μελά… και τόσους άλλους. Ακούμε πόσο αγωνίστηκαν και προσπάθησαν, αλλά και τι κατάφεραν, πόσα πέτυχαν!

Αυτοί δεν έβλεπαν μονάχα τον αγώνα, αλλά οραματίζονταν το τέρμα της διαδρομής και πάλευαν ατρόμητοι. Αξίζει να ονειρεύεστε, παιδιά μου, τέτοιοι μικροί ήρωες να γίνεστε κι εσείς! Να νικάτε τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο σας, να είστε προσηλωμένοι στο στόχο σας να μορφωθείτε και να γίνετε αληθινά παιδιά του Θεού! Να πετυχαίνετε όλοι μαζί, φίλοι και συμμαθητές, να κάνετε τον κόσμο αυτό, με τη Χάρη του Χριστού μας, πιο όμορφο, πιο δίκαιο, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλου του κόσμου τους ανθρώπους.

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή και ευλογημένη να είναι η φετινή σχολική χρονιά! Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Παιδικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, στα κατηχητικά σχολεία, για να ζήσετε κι εκεί όμορφες και ευχάριστες στιγμές, φωτισμένες απ’ τους «ήρωες της Πίστης», τους Αγίους μας.

Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

———————————–

ΜΗΝΥΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να επικαλεσθώ την ευλογία του Θεού για τη φετινή οδοιπορία σας με προορισμό τη Γνώση, που είναι αληθινή και διατηρείται για πάντα.

Η ζωή σας, που βρίσκεται στην πιο ανθισμένη της ώρα, κατακλύζεται από εικόνες, νέες γνώσεις, πρωτόγνωρες εμπειρίες. Στο χέρι σας είναι να διαλέξετε «όσα είναι αγνά, όσα είναι προσφιλή και σεμνά, τα ενάρετα και τα αξιέπαινα», όπως προτείνει ο Απόστολος Παύλος.

Οι εκλεκτοί καθηγητές, οι υπεύθυνοι γονείς σας και όσοι ακόμη νοιαζόμαστε πραγματικά για την πρόοδο σας έχουμε χρέος να σας τα δείξουμε με τον τρόπο της ζωής μας και να σας προτείνουμε να τα κάνετε κτήμα σας. Από την πλευρά σας, με την ελευθερία αλλά και την υπευθυνότητα που σας φιλοδώρησε ο Χορηγός της Ζωής, έχετε την ευχέρεια να διαλέξετε τα θετικά· εκείνα που οικοδομούν την προσωπικότητά σας σε στέρεες βάσεις και σας βοηθούν να κινηθείτε ανοδικά.

Ένα σύνθημα της εποχής μας λέει: «Μια φορά μονάχα ζεις!» Και είναι τόσο αληθινό. Φτάνει ο τρόπος ζωής που διαλέγει ο άνθρωπος να έχει αξία. Να μην καταλήγει σε πτώσεις και εξαρτήσεις, στην υποτίμηση και σε αδιέξοδα.

Φτάνει αυτή η μία και μοναδική ζωή να είναι αληθινή -όχι μια εικονική πραγματικότητα, στριμωγμένη πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, διαλυμένη από το αλκοόλ και τις κάθε λογής εξαρτησιογόνες συνήθειες, με το κάπνισμα ανάμεσα σ’ αυτές.

Αγαπητά μου παιδιά,
Εύχομαι πατρικά να χαρείτε τη ζωή σας γνήσια και αληθινά.

Προσεύχομαι να την απολαύσετε ανέφελη και δίχως στενοχώριες· να κρατήσετε ψηλά το κεφάλι στις όποιες δυσκολίες, αλύγιστο το φρόνημα στις κάθε λογής προκλήσεις και πειρασμούς, ανεπηρέαστη την πορεία σας προς τη Γνώση, την Πρόοδο, την Αρετή.

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή σχολική χρονιά! Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Νεανικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, που συνιστούν πάντοτε μια πολύτιμη και ευχάριστη πνευματική ευκαιρία για εσάς, τους φίλους και τους συμμαθητές σας!
Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

Προηγουμενο αρθρο
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα του Πανλευκάδιου
Επομενο αρθρο
Ο μονοκόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.