HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑποκαλύφθηκε μέρος αγωγού του Οθωμανικού υδραγωγείου στον Άγιο Μηνά

Αποκαλύφθηκε μέρος αγωγού του Οθωμανικού υδραγωγείου στον Άγιο Μηνά

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του νέου αγωγού που θα μεταφέρει νερό στην Απόλπαινα.

Σήμερα λοιπόν κατά την εκσκαφή στην περιοχή του Αγίου Μηνά, μπροστά από το φαρμακείο του Αραβανή, και σε βάθος περίπου μισού μέτρου, ανακαλύφθηκε παλιός αγωγός. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον αγωγό του Οθωμανικού υδραγωγείου.

Το Οθωμανικό υδραγωγείο μετέφερε το νερό από την Μεγάλη Βρύση στο Κάστρο κατά μήκος της κεντρικής αγοράς.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσερές: «Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 1564 στα χρόνια τού Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Κατασκευαστής του ήταν κάποιος Κώστας, χαμένος μέσα στο πλήθος των ανωνύμων τεχνιτών του ιστ΄ αιώνα, που δεν άφησε το όνομά του σε μιαν επιγραφή, όπως έκαναν άλλοι τεχνίτες. Αντί το όνομα του μάστορα η τοπική παράδοση προτίμησε το όνομα του Βαγιαζήτ. Ήταν για την εποχή του ένα έργο πολύ σημαντικό.

Η απόσταση από τη Μεγάλη Βρύση ως την Αγία Μαύρα ήταν περίπου τρία χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χιλιόμετρα περίπου ήταν η απόσταση από τη Μεγάλη Βρύση ως την πρώτη καμάρα του υδραγωγείου και το τρίτο χιλιόμετρο το μήκος του εντός της λιμνοθάλασσας υδραγωγείου. Η πόλη της Αγίας Μαύρας, βρισκόταν μέσα στο Κάστρο μέχρι το 1684, οπότε οι νέοι κυρίαρχοι της Λευκάδας, οι Βενετοί, τη μετέφεραν στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Ακριβέστερα, το νερό έφθανε πρώτα στην περιοχή που βρίσκεται «το σπίτι του Καλκάνη» και από εκεί στο Κάστρο.

Από τη Μεγάλη Βρύση στην Κάτω Βρύση, και σε μήκος δύο (2) χιλιομέτρων περίπου κατασκευάστηκε το χερσαίο αρθρωτό τμήμα του πήλινου υδραγωγού, υπόγειο, ακολουθώντας περίπου τον άξονα της σημερινής επαρχιακής οδού Βασιλικής-Λευκάδας ως τον Άγιο Μηνά και από εκεί την οδό της Κεντρικής Αγοράς (Παζάρι), οδό Ιωάννου Μελά σήμερα, ως την Κεντρική Πλατεία και στη συνέχεια την οδό Δαίλπφερδ για να φτάσει στη σημερινή Κάτω Βρύση. Στη διαδρομή από τον Άγιο Μηνά μέχρι την Κάτω Βρύση από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1479-1684) χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε, ούε στο περίπου, σε ποιο χρονικό διάστημα κατασκευάστηκαν πέντε (5) βρύσες για να υδρεύεται η πολίχνη Αμαξική, δηλαδή ένα μέρος του ιστορικού κέντρου της σημερινής Λευκάδας. Οι βρύσες είναι γνωστές με τα μεταγενέστερα ονόματά τους του 18ου και του 19ου αιώνα: Απάνω Βρύση, Βρύση του Συρόπουλου, Βρύση του Αγγελή, Βρύση του Αρέθα, Κάτω Βρύση.»

Δημήτρης Σπ. Τσερές, Το οθωμανικό υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας, Αθήνα, fagottobooks, 2017

Σχετικά άρθρα:
ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ
Tο Οθωμανικό Υδραγωγείο της Αγίας Mαύρας [Β΄Μέρος]

Προηγουμενο αρθρο
Μεγανήσι, 1907
Επομενο αρθρο
Η Χορωδία και η Μαντολινάτα του Ορφέα στον Άγιο Πέτρο [φωτό + βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.