HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ για την συμπλήρωση 21 ετών από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Ανακοίνωση της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ για την συμπλήρωση 21 ετών από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την συμπλήρωση 21 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (23 Ιουνίου 1996), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ…Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ…»

Από τις στάχτες του Βασιλικού Πραξικοπήματος και της Αποστασίας, αδιαμφισβήτητη απόδειξη της εξάρτησης και των ορίων που έθεταν για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία οι ΗΠΑ, το Παλάτι, η Δεξιά και οι Προδότες – Αποστάτες, μέσα από τη ζοφερή ατμόσφαιρα που οδήγησε τελικά στην επιβολή της εφτάχρονης στρατιωτικής Δικτατορίας για να μπει η Δημοκρατία στο «Γύψο», ο Λαός στο «χειρουργείο» και ο Ελληνισμός της Κύπρου σε τροχιά συρρίκνωσης, τραγωδίας και καταστροφής, γεννήθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, για εμάς τους σοσιαλιστές, αποτελεί χρέος να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτόν το μεγάλο απόντα. Στον χαρισματικό εθνικό και λαϊκό Ηγέτη με την ανεπανάληπτη ακτινοβολία, στον Πρόεδρό μας, τον Πολιτικό, το Δάσκαλο, τον Επιστήμονα και τον Άνθρωπο, που οδήγησε τη Δημοκρατική, Προοδευτική Παράταξη σε μια ανεπανάληπτη ελπιδοφόρα και νικηφόρα πορεία και έδωσε με το ΠΑΣΟΚ νέα πνοή, σιγουριά και νέους ορίζοντες στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
Τη δεκαετία του ’80 η ελληνική κοινωνία άλλαξε ριζικά και οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου είχαν κορυφαίο ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Οι αλλαγές ήταν βαθύτερες και πιο ριζοσπαστικές στην επαρχία, κάτι που εξηγεί και την καλύτερη εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ εκεί.

Σχεδόν αμέσως μετά το 1981, η επαρχία απαλλάχτηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον «φόβο του χωροφύλακα», η θέση των γυναικών βελτιώθηκε πολύ, δημιουργήθηκαν πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία σε όλη τη χώρα, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας έφερε για πρώτη φορά σύγχρονη ιατρική περίθαλψη σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η ουσιαστική αύξηση των μισθών βελτίωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης οδήγησε σε ένα πρωτοφανές επίπεδο λαϊκής συμμετοχής σε όλα τα κοινωνικο-πολιτικά θέματα.
Παράλληλα, οι ισχυρές κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο, πολέμησαν και συχνά διέλυσαν την ισχύ των παραδοσιακών μηχανισμών εξουσίας που στηρίζονταν συνήθως στα ισχυρά «τζάκια» της κάθε περιοχής.

Σε μια εποχή στην οποία κυριαρχούν οι μικρές ηγεσίες και οι αγορές επιβάλλονται στην πολιτική, το παράδειγμά του μας θυμίζει τη σημασία που έχει για τις κοινωνίες η καθοδήγησή τους από έναν οραματιστή, από κάποιον που συνομιλεί με την ιστορία και όχι με τους μηχανισμούς της διαπλοκής ή τις δημοσκοπήσεις.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε την τελευταία μεγάλη απόφαση – εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, απόφαση με εθνικό, δημοκρατικό και οικονομικό συμβολισμό, που πάρθηκε τον Νοέμβριο του 1995, λίγο πριν την εισαγωγή του στο Ωνάσειο, λόγω της κλονισμένης υγείας του.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατέθεσε τότε γραπτώς και εγκαίρως, με την πιο επίσημη και έγκυρη διαδικασία, το αίτημα της Ελλάδας προς τη Γερμανική Κυβέρνηση με τις αξιώσεις της χώρας μας για το «Κατοχικό Δάνειο» και για τις «Πολεμικές Αποζημιώσεις» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις μέρες μας, αυτό το επίσημο, έγκαιρο και έγκυρο διάβημα του Ανδρέα το 1995, αποτελεί αναμφίβολα ένα κεκτημένο για την Ελλάδα και μια διαχρονική διεκδίκηση προς την Γερμανία, για το πολλαπλό ιστορικό χρέος της προς τους Έλληνες.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στην Λευκάδα από 19/06/2017 έως 26/06/2017
Επομενο αρθρο
Συμπαράσταση στους συμβασιούχους από το Σωματείο Ο.Τ.Α. Λευκάδας

3 Σχόλια

  1. θοδωρής Αραβανής
    24 Ιουνίου 2017 at 18:07 — Απάντηση

    Το όλο θέμα των απροσώπων αναφορών έχει διακευκανθεί ώς διαδικασία και αντικείμενο μαζί , από την σχολή της Φρανκφούρτης , με τον όρο :: τα σκοτάδια της μαζικής κουλτούρας.
    Μέσα εδώ στον χώρο του παραπάνω στοχασμού , δεν έχει απαντηθεί ακόμα, ούτε απ τις κοινωνίες ούτε απ τα άτομα – και δή στην Ελληνική κοινωνία της σημερινής συγκυρίας- αν μπορεί με την μεθοδολογία του αδιαφανούς να αντιμετωπιστεί το αδιαφανές.
    Το προκύπτων είναι αν το διαφανές μέσον νοηματοδοτείται να συγκροτείται λειτουργικά
    κάνοντας χρήση της όποιας μεθοδολογίας της αδιαφάνειας. Διότι τοτε το μήνυμα ( αυτό που επιδιώκει το μέσον επικοινωνίας) είναι το ίδιο το μέσον.
    Το πρωτόλειο και πιεστικό συγκυριακά στάδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού επικοινωνισμού στην εποχή μας θέλει χρόνο να ωριμάζει προοδευτικά και τότε τα όσα σήμερα φαίνονται δυνατά σντεπιστρεπτά ( ακόμη και η αυτοάρνηση του διαφανούς
    αυτοπροσδιορισμού των μετεχόντων ) θα καθίστανται ώς μη αντεπιστρεπτά.
    Ο χρόνος της όποιας κατανόησης θα έχει χαθεί.
    Και αυτή είναι η μηχανιστική των σκοταδιών ( ουσιαστικά της αδιαφάνειας) της μαζικής κουλτούρας.Δηλαδή το προλογικό στάδιο κοινωνιών και υπάρξεων .
    Και το επώνυμο μέσον aroma lefkadas και οι μετέχοντες σε αυτό επικοινωνιστές ( ανώνυμα ή επώνυμα ) εν υγεία και γαλήνη στην καθημερινοτητά σας.

  2. τιμ
    24 Ιουνίου 2017 at 00:44 — Απάντηση

    κ κρυφοπασοκος ρε θοδωρα?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? εσυ ο επαναστατης ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? μεχρι το μα’ι’ο του1982 στην επανασταση??? κ μετα???
    ρε θοδωρα μας δουλευεις??? μα πανω απο 50ο/ο των υπουργων του επαναστατη ανδρεα ειναι στα καγκελα κ ποτε δεν ειδα μια ξεκαθαρη θεση για τα λαμογια…………… γιατι???
    βολευτηκαμαν τοτε κ εμεις στη τραπεζα??? τοτε…. την εποχη της επαναστασης οπως λες κ εσυ………………………
    κ το φοβερο ειναι οτι το παιζεις κ τιμητης των παντων….
    καλα δε ντρεπεσαι??????????????

  3. θοδωρής Αραβανής
    21 Ιουνίου 2017 at 19:08 — Απάντηση

    Το 1982 αρχή τέθηκε σε υψηλό τότε πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο το θέμα της σχέτισης της δημοσιονομικής πολιτικής και του κοινοβουλευτισμού .
    Συναπόφαση ήταν η άσκηση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής υπέρ της εμπεδώσεως του πρωτόλειου κοινοβουλευτισμού ( και ευτυχώς), που μόλις 7 χρόνια είχε ζωή ώς συνέχεια χωρίς έσωθεν αμφισβήτηση.
    Η τελική διεργασία στοχασμού και προβληματισμού σε υψηλότατο θεωρητικό και εκτιμητικό επίπεδο έφτασε μέχρι τον Μά’ι’ο του 1982.
    Υπάρχουν ακόμα εν ζωή ,έστω και ικανής ηλικίας πλέον ,οι γνώστες και μετέχοντες για την συναπόφαση.
    Η τελεστότητα της άποψης ” προσέρχομαι για να μην διαφωνήσω ” ή ” αν είναι να διαφωνήσω δεν προσέρχομαι ” ήταν ενδρανής στους μετέχοντες του στοχασμού για την απόφαση.
    Αφουγκράστηκαν τότε τον λαό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.