HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑριστοτέλης Βαλαωρίτης: από την «Ποιητική Άνοιξη» στον Ι.Ν. Παντοκράτορα

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: από την «Ποιητική Άνοιξη» στον Ι.Ν. Παντοκράτορα

Της Καίτης Κακαβούλη

Μια σπάνια και εκπληκτική εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα Κυριακή στον Ι.Ν. Παντοκράτορα. Την εκδήλωση οργάνωσε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και είχε θέμα «Ποιητική Άνοιξη».

Πρόκειται για ένα διήμερο αφιέρωμα στην ποίηση. Το Σάββατο στο χώρο της Βιβλιοθήκης έγινε παρουσίαση του ποιητή Κώστα Κουτσουρέλη σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Περισπωμένη». Ο Κώστας Κουτσουρέλης συνομίλησε με τον ποιητή Δημήτρη Σολδατο και τον πεζογράφο Μιχάλη Μαρκόπουλο.

Η σημερινή εκδήλωση στο ναό του Παντοκράτορα είχε θέμα «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης –Αφηγητής και Βάρδος». Να αναφέρουμε εδώ πως: Ο ιστορικός Ι. Ναός του Παντοκράτορα, στον Κεντρικό δρόμο της Λευκάδας, ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη και Σταύρου. Στον Παντοκράτορα τελείται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η επίσημη Δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864) και στον αύλιο χώρο του ναού βρίσκεται ο τάφος του ποιητή.

1

5

Η εκδήλωση στο ναό του Παντοκράτορα άνοιξε με ομιλία της προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης Μαρίας Ρούσσου. Περιλάμβανε ομιλία της Χαράς Τυπάλδου, που αναφέρθηκε στους δεσμούς του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη με τη Λευκάδα. Ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης μίλησε για το έργο του Βαλαωρίτη και απήγγειλε με μοναδικό τρόπο τον «Αστραπόγιαννο». Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικά αποσπάσματα από τον «Φωτεινό», σε μουσική ενορχήστρωση Διονύση Γράψα.

8

Προηγουμενο αρθρο
Ο Αποκριάτικος χορός και οι τυχεροί λαχνοί της Νέας Χορωδίας
Επομενο αρθρο
Ένα αντίδωρο στην κα Τούλα Σκληρού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.