HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑς σταματήσουν επί τέλους τα «μνημόσυνα» για τα σαραντάχρονα των σκουπιδιών

Ας σταματήσουν επί τέλους τα «μνημόσυνα» για τα σαραντάχρονα των σκουπιδιών

Ο τωρινός δήμαρχος δεν είχε να διαχειριστεί πρόβλημα 40 χρόνων με τα απορρίμματα της Λευκάδας, όπως του αρέσει να επαναλαμβάνει. Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι είχαν προχωρήσει το θέμα μέχρι ενός ικανοποιητικού σημείου.

Ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Αραβανής σύμφωνα με δηλώσεις του,  παρέδωσε το 2014, την εξής κατάσταση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

«Όταν παραδώσαμε τη διοίκηση του Δήμου, οι ΧΑΔΑ κατά 85% είχαν αποκατασταθεί, είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι δύο ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης), είχαν παραδοθεί οι νταλίκες, οι πρέσσες και τα κοντέινερ. Είχε βγει και η απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης με 6 εκατ.€ για τον δεματοποιητή και το εργοστάσιο επεξεργασίας μέσα στη θητεία μας (Ιούλιος 2014) .Επίσης στο Διαπεριφερειακό Σχεδιασμό είχε καθοριστεί ως θέση για ΧΥΤΑ η Ζαβέρδα.»

Αυτά παρέδωσε ο προηγούμενος δήμαρχος και μέχρι σήμερα δεν έχουν διαψευστεί οι δηλώσεις του. Και συνέχισε: «Θα μπορούσε οι αποφάσεις και οι διαδικασίες διόμιση χρόνια τώρα να ήταν πιο γρήγορες –σήμερα [2016] να λειτουργεί ο δεματοποιητής, να έχει αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ 100% και σε λίγο να αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.» Δες εδώ

Τα βήματα λοιπόν για την οριστική επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων ήταν δρομολογημένα, τα χρήματα υπήρχαν. Αυτό που χρειαζόταν να κάνει η παρούσα δημοτική Αρχή, ήταν να τα ακολουθήσει. Να κινηθεί με ταχύτητα και συναίσθηση, ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος.

Ας δούμε τι έκανε:

– Την Άνοιξη του 2015, 8 μήνες αφού ανέλαβε, είχαμε την πρώτη (στη θητεία της) πυρκαγιά στη χωματερή, από υπερκορεσμό. Ήταν το πρώτο καμπανάκι. Αντί να αφυπνιστεί την απέδωσε σε πασχαλινά βεγγαλικά. Στην επόμενη πυρκαγιά μίλησε για δολιοφθορά.

Ενώ έπρεπε να προχωρά το θέμα του δεματοποιητή και του εργοστασίου, το 2016, δημιούργησε θέμα, εκ του μη όντος. Αναστάτωσε για μήνες το νησί, με την «έμπνευση» ή την πονηρή σκέψη, να δημιουργήσει χώρο ταφής υπολείμματος στον Αμμόκαμπο. Το θέμα της υγειονομικής ταφής υπολείμματος ήταν ήδη λυμένο με αποδέκτη την Πάλαιρο. Στην ουσία έψαχνε για σκουπιδότοπο και μάλιστα… έτοιμο, όπως ήταν ο αμμόκαμπος, δείχνοντας καθαρά την αδυναμία της να τρέξει το ουσιαστικό θέμα. Χάσιμο χρόνου, απομάκρυνση από τον στόχο και κοινωνική αναστάτωση.

– Επέβαλε από το 2016 Τέλη στους δημότες για την λειτουργία του δεματοποιητή και αυτός ήρθε 2 χρόνια αργότερα.

– Στη θητεία του προηγούμενου δημάρχου είχαν δαπανηθεί ουκ ολίγα χρήματα για την αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρος του σκουπιδότοπου των Αλυκών. Καθυστερώντας όμως την πορεία του έργου, οι σημερινοί φωστήρες, μετέτρεψαν εκ νέου, μέρος του αποκαταστημένου ΧΑΔΑ σε σκουπιδότοπο. Αυτό σημαίνει πέραν των άλλων,  νέα δαπάνη για την αποκατάσταση. (Ποιος ασχολείται με τα χρήματα, θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας.)

Στις αρχές του 2018 μη έχοντας προχωρήσει το θέμα του εργοστάσιου, έχοντας χάσει τις προθεσμίες, πανηγυρίζει γιατί μετέφερε τη λύση του για αργότερα, ενώ δίπλα στα Σχολεία υπήρχε μια βόμβα, μια υπερκορεσμένη χωματερή. Μετέφερε το έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ! Και μάλιστα ταΐζει τον κόσμο σανό, δηλώνοντας: μετά από 35 χρόνια λύνεται το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Τον Ιούνιο του 2018 ήρθε επιτέλους ο Δεματοποιητής. Ήταν, και είναι, «δώρον άδωρον». Η λειτουργία του δεματοποιητή πρέπει να συμβαδίζει με αυτή του εργοστασίου, αλλιώς μπορεί να προξενήσει ζημία παρά ωφέλεια. Οι «μπάλες» του δεματοποιητή δεν μπορεί να μένουν επ’ αόριστον εκτεθειμένες στην ύπαιθρο. Έξι μήνες προθεσμία δίνουν οι ειδικοί… μετά αρχίζουν χειρότερα προβλήματα από αυτά που λύθηκαν.

Τον Οκτώβριο του 2018 εκδηλώθηκε μια από τις μεγαλύτερες σε ένταση και διάρκεια πυρκαγιά στη χωματερή των Αλυκών. Εν αντιθέσει με τις καταγγελίες του δημάρχου για τις πυρκαγιές στη θητεία του προηγούμενου, αυτή, όπως μας διαβεβαίωσε, δεν ήταν καθόλου βλαβερή!

Ενώ δεν προχώρησε το συνολικό έργο, δεν έγινε απολύτως τίποτα και στον τομέα της μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων, μέσω της ανακύκλωσης. Δεν κατάφερε τεσσεράμισι χρόνια η Δημοτική Αρχή, να στείλει μαζί με τους λογαριασμούς της ύδρευσης, ούτε ένα ενημερωτικό σημείωμα στους δημότες, για τα οφέλη της ανακύκλωσης και την σωστή διαλογή των απορριμμάτων. (Μην παραξενευτείτε αν το κάνει τώρα, παραμονές εκλογών.)
Όσοι δημότες κάνουν κάποια στοιχειώδη ανακύκλωση βλέπουν με λύπη να αδειάζουν τους μπλε και τους συμβατικούς κάδους στο ίδιο απορριμματοφόρο.

Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα.

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια, ο επαναστάτης, αντιμνημονιακός και οικολόγος δήμαρχος οφείλει απαντήσεις στους δημότες της Λευκάδας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και την άγνοια κινδύνου που επέδειξε στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η τελευταία πυρκαγιά θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Ούτε θα ζούσαμε σήμερα με τον εφιάλτη του καλοκαιριού, αφού μέχρι στιγμής κανένας δεν παίρνει τα σκουπίδια μας.

Ο δήμαρχος δεν κρίνεται από το αν κατάφερε να λύσει ένα σαραντάχρονο πρόβλημα. Ας σταματήσουμε επιτέλους να πιπιλάμε καραμέλες σανού. Κρίνεται, αν και πόσο προχώρησε αυτά που παρέλαβε, όπως είχε την υποχρέωση. Τα βήματα ήταν συγκεκριμένα, τα χρήματα υπήρχαν. Η επίκληση των 40 χρόνων συσκοτίζει, αποπροσανατολίζει, είναι λαϊκισμός. Ακόμα, επειδή η χωματερή ήταν υπερκορεσμένη, κρίνεται η δυνατότητά του, να αξιολογεί τις προτεραιότητες του νησιού. Κρίνεται η ικανότητά του να λύνει προβλήματα στο σωστό χρόνο.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού το 1929
Επομενο αρθρο
Οι πλάκες του Οθωμανικού Υδραγωγείου στο Ιβάρι, ως αναπαυτήριο πουλιών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.