HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑσκήσεις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας

Ασκήσεις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Υ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Π.Υ Λευκάδας & Π.Κ Βασιλικής, με την συμμετοχή και άλλων φορέων – Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν, κατά την διάρκεια της εβδομάδας με επιτυχία τρεις σημαντικές ασκήσεις της Π.Υ Λευκάδας με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού, ως προς την αντιμετώπιση δασικών και αστικών πυρκαγιών και τον απεγκλωβισμό τραυματιών λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου 2015 και Ω/ 09:00 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΠΥΡΣΟΣ 2015» στις εγκαταστάσεις της Π.Υ Λευκάδας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων. Η άσκηση ήταν «επί χάρτου», χωρίς δηλαδή πραγματική κινητοποίηση των δυνάμεων, τα σενάρια τα οποία επεξεργάστηκαν όμως οι συμμετέχοντες ήταν βασισμένα σε υπαρκτούς κινδύνους για την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας. Η Άσκηση κάλυψε περιστατικά και περιλάμβανε ακόμη και ακραίες συνθήκες ετοιμότητας, όπως η οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμών.
Σκοπός της άσκησης ήταν να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη δασοπυρόσβεση καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία, στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Η δεύτερη «ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης22/4/2015 και Ω/23:30 έως της 23/4/2015 και Ω/03:30 με τη συμμετοχή των Υπηρεσιών της Π.Υ Πρέβεζας & Π.Υ Λευκάδας στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου.Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σύγκρουση δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων στο ένα εκ των οποίων εκδηλώνεται πυρκαγιά και εντός αυτού υπήρχε ένα εγκλωβισμένο άτομο.

Τέλος σήμερα, της 24/4/2015 και Ω/10:00 πραγματοποιήθηκε «ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ», στην περιοχή Αλυκές Λευκάδας από την Π.Υ Λευκάδας και με την συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ Λευκάδας. Το σενάριο προέβλεπε τον απεγκλωβισμό τραυματιών λόγω τροχαίου ατυχήματος μετά από σύγκρουση δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων όπου το ένα όχημα μετά την σύγκρουση είχε ανατραπεί στο πλάι. Στα δύο οχήματα υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα (το ρόλο των εγκλωβισμένων τραυματιών τον είχαν δύο (2) υπάλληλοι της Υπηρεσίας ώστε η συνθήκες της άσκησης να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ). Για την αντιμετώπιση του συμβάντος όπως προέβλεπε το σενάριο της Άσκησης το προσωπικό και τα μέσα που απαιτήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ανταποκρίθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, ως προς τους στόχους που προβλέπονται κατά την διάρκεια των πυροσβεστικών επιχειρήσεων (διάσωση απεγκλωβισθέντων ατόμων). Επίσης διαπιστώθηκε η καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων: Α.Τ. Λευκάδας, το Λιμεναρχείο Λευκάδας, Ε.Κ.Α.Β Λευκάδας.

Τα «ανακυκλώσιμα οχήματα» που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση είχαν παραχωρηθεί από ιδιωτική εταιρεία Οδικής  Βοήθειας της Λευκάδας

23

24

25

27

28

29

Προηγουμενο αρθρο
Ο Δήμαρχος τίμησε τη Νίκη Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Άκτιο-Αθήνα αεροπορικώς από τον Ιούνιο με την Aegean

1 Σχόλιο

  1. anwnimos
    27 Απριλίου 2015 at 17:26 — Απάντηση

    Ας επιχειρησουν και μια ασκηση στην παλια πολη με ενα σεναριο πυρκαγιας στα ξυλινα ευφλεκτα σπιτια. Στην περιοχη δηλαδη με τη μεγαλυτερη επικινδυνοτητα και πιθανοτητα φωτιας. Ας πουμε πχ στο σινεμα απολλωνα την ωρα προβολης. Ειναι σιγουρο οτι θα στεφθει με αποτυχια αφου η προσβαση ειναι αδυνατη. Αυτο δεν ειναι και ζητημα πολιτικης προστασιας?

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.