HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑυστραλία: Μετά τις πυρκαγιές οι αμμοθύελλες [εικόνες και βίντεο]

Αυστραλία: Μετά τις πυρκαγιές οι αμμοθύελλες [εικόνες και βίντεο]

Σκηνές «προσεχώς» ενός δυστοπικού μέλλοντος εκτυλίσσονται στην μακρινή ήπειρο: το ένα ακραίο φαινόμενο μετά το άλλο χτυπά τις ανατολικές ακτές της χώρας, που ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών [εικόνες και βίντεο]

Κάποιοι θυμήθηκαν το δυστοπικό φιλμ «Interstellar», στο οποίο η Γη είναι πια άρρωστη και πλήττεται από καταστροφικές αμμοθύελλες αφανίζοντας τα σπαρτά και κάνοντας την αναζήτηση ενός νέου κόσμου όρο επιβίωσης για τους ανθρώπους. Αλλοι παρέπεμψαν τις νέες εικόνες από την Αυστραλία με τις πληγές του Φαραώ. Αυτό το καλοκαίρι η τεράστια ήπειρος, κάποτε γη της επαγγελίας, έχει πληγεί από επίμονους καύσωνες, τρομακτική ξηρασία, εφιαλτικές πυρκαγιές, ενώ τώρα ήρθε η ώρα για βιβλικών διαστάσεων αμμοθύελλες και καταστροφικό χαλάζι.

Η ανατολική Αυστραλία επλήγη αργά την Κυριακή και νωρίς τη Δευτέρα από αμμοθύελλα και σφοδρές χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν νέες καταστροφές σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων μηνών.

Ενα κοριτσάκι αντικρίζει την αμμοθύελλα στο Mullengudgery στη Νέα Νότια Ουαλία (Marcia Macmillan/Sydney News)

Στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτώρια, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής έντονη χαλαζόπτωση, ενώ σε άλλες περιοχές της ίδιας πολιτείας μαίνονται σφοδρές βροχοπτώσεις. Και στην Καμπέρα, την πρωτεύουσα της χώρας, σημειώθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις, πολλά δέντρα μάλιστα ξεριζώθηκαν. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ζήτησαν από τους πολίτες να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους σε ασφαλές σημείο και να μην τα παρκάρουν κάτω από δέντρα ή ηλεκτροφόρα καλώδια.

Η μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας να προετοιμαστούν για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Στην πολιτεία Βικτώρια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πυρκαγιές, οι βροχοπτώσεις έγιναν δεκτές με ανακούφιση, όμως οι Αρχές προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενδέχεται να τις συνοδεύουν, κυρίως κατολισθήσεις. Καταγράφηκαν περίπου 1.500 κλήσεις για βοήθεια.

Χαλάζι που έπεσε στη Καμπέρα, μπροστά από το Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα ένα τεράστιο σύννεφο κόκκινης σκόνης κάλυψε αρκετές πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας. Κάτοικοι έχουν καταγράψει σε εντυπωσιακές ενός τείχους σκόνης το οποίο προχωρούσε απειλητικά. Κάποιοι περιέγραψαν πως στη μέση της ημέρας τα πάντα σκοτείνιασαν.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ριπές 94 ακόμη και 107 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανέφερε ο Guaridan.

Σήμερα Δευτέρα το σκηνικό του καιρού δεν αναμένεται να έχει μεγάλες αλλαγές, με ακόμη περισσότερες βροχοπτώσεις, που δεν θα είναι αρκετές για να σβήσουν τις φωτιές, και κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει καεί μια περιοχή με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της Πορτογαλίας (δηλαδή, ελαφρά μικρότερη από την Ελλάδα), ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Εξάλλου οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν πεθάνει, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι, παρά τις βροχοπτώσεις, κάποιες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Κοπή της πρωτοχρονιάτικης λαδόπιτας του Συλλόγου απανταχού Χορτιωτών
Επομενο αρθρο
Δήμαρχος με 40% από τον πρώτο γύρο - Τέλος η απλή αναλογική και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.