HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑφιέρωμα στο Έπος του ’40 και Παζάρι Βιβλίου από το Κέντρο Νεότητας

Αφιέρωμα στο Έπος του ’40 και Παζάρι Βιβλίου από το Κέντρο Νεότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Έπος του ’40 με τα μάτια των παιδιών

afierwma_sto_epos_tou_40 (5)
Για μια ακόμη φορά, το πρωινό της περασμένης Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2014 η «Καταφυγή», ο ζεστός τόπος επικοινωνίας που διατηρεί ανοιχτό η τοπική μας Εκκλησία στην καρδιά της πόλης, αντήχησε και πάλι από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών από τις Παιδικές Συντροφιές των Ενοριών Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως), Αγίου Νικολάου και Παναγίας των Ξένων Λευκάδος και Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων. Περίπου εξήντα μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου συναντήθηκαν για να γνωρίσουν «τον τιτάνιο αγώνα (των Ελλήνων) για την έφοδο του Ύψους», που ξεκίνησε στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου την 28η Οκτωβρίου 1940.

Αφού έψαλαν τον «εθνικό ύμνο της Ρωμηοσύνης», το «Τη υπερμάχω», μπροστά στην εικόνα της Ελευθερώτριας Παναγίας μας, είδαν βίντεο από τα «επίκαιρα» της εποχής με εικόνες από το Μέτωπο· άκουσαν το πρώτο ανακοινωθέν του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών για τον Πόλεμο και το τελευταίο πριν την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα· παρακολούθησαν αφιερώματα στη θυσία του Έλληνα φρουρού της Ακρόπολης, Κώστα Κουκκίδη που έπεσε με αυτοθυσία από τον «Ιερό Βράχο» τυλιγμένος την ελληνική Σημαία με την εισβολή των Γερμανών στην Πρωτεύουσα, αλλά και στην, πανευρωπαϊκά πρώτη, γενναία αντιστασιακή πράξη των Μ. Γλέζου και Λάκη Σάντα, του συντοπίτη μας, που κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Χωρίστηκαν κατόπιν σε ομάδες και τραγούδησαν επίκαιρα τραγούδια· δημιούργησαν «πρωτοσέλιδα εφημερίδων» και γελοιογραφίες από τις ημέρες του Ελληνοαλβανικού Έπους· ζωγράφισαν για τον αγώνα των γυναικών στα κακοτράχαλα ηπειρώτικα βουνά και στα μετόπισθεν, με πρώτη την Υπέρμαχο Στρατηγό των αγωνιστών της Ελευθερίας, την Υπεραγία Θεοτόκο· έγραψαν κείμενο για τη, γεμάτη ανθρωπιά και αγάπη, υποδοχή που επεφύλαξαν οι Λευκαδίτες στους αιχμαλώτους Εβραίους της Κέρκυρας, στην πορεία τους προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παρουσίασαν, τέλος, τις δημιουργίες τους στην ολομέλεια, έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο και αναχώρησαν, αφού πήραν μια γιορτινή χειροτεχνία ως ενθύμιο, γεμάτοι από τη χαρά της επικοινωνίας και ασφαλώς γνώσεις και εμπειρίες ωφέλιμες, που υπογράμμισαν την αξία του αγώνα για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια, προσωπική και εθνική.

«Παζάρι Βιβλίου» με διπλή ωφέλεια!

pazari_bibliou (2)
Μετά το πέρας της χθεσινής παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην πλατεία της Παραλίας της Λευκάδος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου και με την άδεια της Δημοτικής Αρχής για τη χρήση του χώρου, πραγματοποιήθηκε το «Παζάρι Βιβλίου» που διοργάνωσε το «Κέντρο Νεότητας» της Ι. Μητροπόλεώς μας για την ενίσχυση των πολυδιάστατων σκοπών του.

Την Έκθεση οργάνωσαν νέοι άνθρωποι, μαθητές και ενήλικες, συνεργάτες του Κέντρου, ενώ τα βιβλία που διατέθηκαν είχαν προσφέρει ιδιώτες, οι οποίοι τα είχαν διαβάσει ήδη και συνέβαλαν με τον τρόπο αυτό στη συνέχιση του, κατ’ εξοχήν κοινωφελούς, νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας.

pazari_bibliou (1)

Δεν ήταν λίγοι όσοι στάθηκαν στο υπαίθριο αυτό «Παζάρι» και διάλεξαν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν. Μεταξύ αυτών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κληρικοί, γονείς, αλλά και μικρά παιδιά, που δεν έχασαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν τα βιβλία που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Η ωφέλεια που προέκυψε από τη διοργάνωση αυτή ήταν διπλή: πνευματική πρώτα, για όσους επέλεξαν να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη και τις γνώσεις τους, καταβάλλοντας ελάχιστα χρήματα (1, 2 και 3 ευρώ ήταν οι συμβολικές τιμές των βιβλίων), αλλά και υλική ύστερα, αφού τα διακόσια εβδομήντα έξι ευρώ (276,50 €) που συνεισέφεραν οι βιβλιόφιλοι στον κουμπαρά του Κέντρου Νεότητας θα μετουσιωθούν σε εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές, κατηχητικές κ.ά. δράσεις για χάρη των παιδιών και των νέων μας.

Και η παραμικρή προσφορά στην τοπική μας Εκκλησία εξάλλου αξιοποιείται πάντοτε κατά τον καλύτερο δυνατό και πλέον ωφέλιμο τρόπο!

Λευκάδα, 29 Οκτωβρίου 2014

Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

Προηγουμενο αρθρο
Μίκης Θεοδωράκης: Mενεξεδένια τα βουνά
Επομενο αρθρο
Δάσκαλοι της μνήμης και της καρδιάς: Πάνος Νικόδημος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.