HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΑϋφάντρες, κεντήστρες και πλέχτρες

Αϋφάντρες, κεντήστρες και πλέχτρες

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές από αυτή την ιστοσελίδα για τον αργαλειό, για την Καρσάνικη βελονιά και για τις άξιες γυναίκες, μανάδες και θειάδες των παιδικών μας χρόνων. Και γι’ αυτή την μοναδική συνήθεια να συγκεντρώνονται σε μεγάλες παρέες τα απογεύματα του καλοκαιριού, να πλέκουν και να κεντούν.

Το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κάθε νοικοκυρά ήτανε ο αργαλειός. Έχοντας αργαλειό στο σπίτι της, στο πιο ευάερο και πιο ευήλιο δωμάτιο, κάθε αγροτική οικογένεια, ήταν σαν να είχε στη δούλεψή της ένα ατομικό υφαντουργικό εργαστήρι, που κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοστρωμνής.

Τότε ένα μελίσσι οι γυναίκες κεντούσαν στις γειτονιές, ομορφαίνοντας με την παρουσία τους τις αυλές και τις ρούγες.


Καλλιτεχνικά και αισθητικά η Καρσάνικη Βελονιά, είναι ένα μείγμα κάλλους και αρμονίας, ένας σιωπηλός ύμνος στην λεπτότητα και στην γεωμετρία,[…] Είναι μια μορφοποίηση του άκτιστου σ’ ένα τόσο δα πανί, μια δημιουργία αισθητική, όμοια με τα γνωστά Αραβουργήματα, μοναδική και απαράμιλλη, που τέρπει την όραση και ευφραίνει την αίσθηση, σπάνια λαϊκή τέχνη υψηλής καλλιτεχνικής υφής και αξίας, που υποδηλώνει ευγένεια ψυχής και ασύλληπτο δημιουργικό οίστρο.

Μα πέραν της καλλιτεχνικής διάστασης της Καρσάνικης Βελονιάς υπάρχει και η κοινωνική, και κυρίως η βιοποριστική. Αυτός ο πρωτογενής τομέας της παραγωγικής δημιουργίας, αυτή η οικιακή χειροτεχνία, εξύψωσε τον ρόλο της Λευκαδίτισσας γυναίκας σχεδόν σε επίπεδο μητριαρχικής κοινωνίας, αφού την καθιστά το δυναμικότερο μέλος της οικογένειας, που δημιούργησε εισόδημα στο σπίτι και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, όταν το γλίσχρο οικογενειακό εισόδημα απ’ το λάδι και το κρασί δεν επαρκούσε.

Επί πλέον, αυτή η ικανότητα και δεξιότητα της κεντήστρας και συνάμα της αϋφάντρας, ήταν μια πλούσια παρακαταθήκη, ένα δυνατό πακέτο για την κάθε μελλόνυμφη κοπελιά, αφού, οι καιροί εκείνοι, είχαν τα δικά τους κριτήρια επιλογής της μελλονύμφου συζύγου, που ήθελαν να είναι πέραν από εργατική και με εξτρά προσόντα, όπως μοδίστρα, αϋφάντρα και κεντήστρα, να είναι αυτό που έλεγαν ΠΡΟΚΟΜΕΝΗ…

Ο σχολιασμός για την Καρσανική βελονιά είναι του Θοδωρή Γεωργάκη.

Σχετικά άρθρα.
Οι κεντήστρες της Καρυάς…
Το Καρσάνικο Κέντημα και η Μαρία Σταύρακα (Κουτσοχέρω)
Η δυναμική της Καρσάνικης Βελονιάς -Του Θοδωρή Γεωργάκη
Βλέπει και μαθαίνει (Διασίδι και αργαλειός)
Ο αργαλειός

Προηγουμενο αρθρο
Σωτήρης Σκιαδαρέσης: Με τον δήμαρχο θα μιλάμε γραπτώς, δεν μπορώ να εμπιστευτώ τα λεγόμενά του...
Επομενο αρθρο
To «Ματωμένo φεγγάρι» στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.