HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΒία και παράνομο στοίχημα δεν έχουν θέση στον αθλητισμό – Ομιλία του Βουλευτή Θανάση Καββαδά στη Βουλή

Βία και παράνομο στοίχημα δεν έχουν θέση στον αθλητισμό – Ομιλία του Βουλευτή Θανάση Καββαδά στη Βουλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 18 Νοεμβρίου 2019

Βία και παράνομο στοίχημα δεν έχουν θέση στον αθλητισμό – Ομιλία του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τη βία, το παράνομο στοίχημα και τα «στημένα» παιχνίδια.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι η βία και η διαφθορά δεν έχουν θέση στους αθλητικούς χώρους, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, η οποία ως πατρίδα του Ολυμπιακού Ιδεώδους πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Απέδωσε το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ο οποίος προσελκύει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε αγώνες όπου τα κέρδη από στοιχήματα είναι πολύ υψηλά.

Ανέφερε ότι, έπειτα από τα πολυάριθμα σκάνδαλα «στημένων αγώνων», επλήγη ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία των αθλητικών αποτελεσμάτων και το κύρος του αθλητισμού εν γένει, γεγονός που κατέστησε επιβεβλημένη τη θέσπιση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου. Αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης ήταν η υπογραφή της Σύμβασης Magglingen/Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπογράφηκε το 2014 και προβλέπει τη στενή συνεργασία των κρατών για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων και του παράνομου στοιχήματος. Αναρωτήθηκε γιατί επί πέντε χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έφερνε προς κύρωση αυτή τη σύμβαση, η οποία είχε ως στόχο να υπερασπιστεί τα αθλητικά ιδεώδη, αλλά και την αξιοπιστία και καθαρότητα του αθλητισμού απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο κ.Καββαδάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, αναφορικά με την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό, χαρακτηρίζοντάς την ως «διαχρονική παθογένεια» που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Τόνισε ότι οι αθλητικοί χώροι πρέπει να είναι χώροι όπου οι οικογένειες απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα χωρίς φόβο. Εξήρε το μέτρο της ονομαστικοποίησης των εισιτηρίων και τη δημιουργία μητρώου φιλάθλων, καθώς και τη δυνατότητα που παρέχεται στις Αρχές να συλλέγουν, να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν δεδομένα που καταγράφονται από την αστυνομία για κάθε ποινικώς ενδιαφέρουσα πράξη, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των φιλάθλων είναι υπέρτατο αγαθό και πρέπει να προστατευθεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κυρώσεις και τους περιοριστικούς όρους που θεσπίζονται στη λειτουργία συνδέσμων οργανωμένων οπαδών, όρους τους οποίους όσοι σύνδεσμοι δεν σεβαστούν θα υποστούν κυρώσεις.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εντός των οποίων πράξεις βίας μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν οπαδικά κίνητρα, αν και συντελούνται εκτός αθλητικών χώρων – τα λεγόμενα «ραντεβού θανάτου» των οπαδών. Μετέφερε την προσωπική του εμπειρία από το χώρο του αθλητισμού για τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας τους αθλητικούς χώρους, κάνοντας μάλιστα αναφορά στα επεισόδια που είχαν συμβεί στη Λευκάδα το 2016 και μάλιστα σε τελικό κυπέλου γυναικών στο μπάσκετ.

Ο Βουλευτής κάλεσε τον παριστάμενο Υπουργό κ. Αυγενάκη να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Λευκάδας που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Ανέφερε ότι τα θέματα αυτά, όπως για παράδειγμα το γήπεδο ποδοσφαίρου Τσουκαλάδων, τα είχε επισημάνει από τον Μάρτιο του 2019 από το βήμα της Βουλής, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δήλωσε ότι θα εκθέσει εκ νέου στο Υπουργείο τα αιτήματα της Λευκάδας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά, με τη νέα ηγεσία, θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ.Καββαδάς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Ο αθλητισμός είναι γιορτή. Για να είναι γιορτή απαιτεί αυστηρούς κανόνες ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα βίας και διαφθοράς – και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού αθλητισμού. Κυρίως αποτελεί ένα βήμα μπροστά ώστε οι φίλαθλοι πολίτες, τα μικρά παιδιά, οι οικογένειες, οι ειρηνικοί οπαδοί, να μπορούν άφοβα να μπουν στα γήπεδα, να υποστηρίξουν με ασφάλεια τις ομάδες τους και να απολαύσουν ένα από τα υπέρτατα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, τον αθλητισμό.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Προηγουμενο αρθρο
Ο Δήμος Μεγανησίου για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο χώρο του πρώην ΧΥΤΑ
Επομενο αρθρο
Το 1ο Γενικό Λύκειο Λευκάδας στο Πρόγραμμα «At the School of Open Cohesion-ASOC»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.