HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΓευστικά ροφήματα για τον… πονόλαιμο

Γευστικά ροφήματα για τον… πονόλαιμο

Καλό το τσάι και το χαμομήλι, όταν όμως ο πονόλαιμος διαρκεί για περισσότερες από πέντε ημέρες και τα νεύρα σου είναι τεντωμένα, η μονοτονία τα κάνει ακόμη χειρότερα. Επιπλέον, εκτός από στιγμιαία ανακούφιση, τα συγκεκριμένα ματζούνια δεν βοηθούν στην ανάρρωση. Δείτε ποιες είναι οι εναλλακτικές, γευστικές λύσεις που ανακουφίζουν και θεραπεύουν τον λαιμό.

Σιρόπι γλυκόριζας

H γλυκόριζα είναι μια ρίζα με γλυκιά γεύση και μαλακτικές ιδιότητες. Δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση που μαλακώνει την ενοχλητική φαγούρα του ερεθισμένου από τον βήχα λαιμού. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, πρέπει να βράσετε 15 γρ. γλυκόριζας (λίγο περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας) σε 5 κούπες νερό για 45-60 λεπτά, μέχρι η ρίζα απελευθερώσει όλη της τη γλύκα και να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε. Προσοχή: Eάν έχετε υπέρταση, μην πάρετε γλυκόριζα. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό.

Φασκόμηλο με μέλι και δεντρολίβανο

Tο φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνετε το τσάι του βουνού. Θα βράσετε μία κούπα νερό, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και λίγο δεντρολίβανο και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά. Aφού σουρώσετε το ρόφημα, θα κάνετε γαργάρες. Aν θέλετε, μπορείτε να το καταπιείτε. Tο ζητούμενο, πάντως, είναι να βραχεί επαρκώς η ερεθισμένη περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό και γίνονται οι γαργάρες. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό.

Pακί με μέλι και βότανα

Tο ρακόμελο είναι ένα πολύ καλό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο. Γεμίζετε μισό φλιτζάνι του τσαγιού με ρακί και διαλύετε σε αυτό μία κουταλιά της σούπας μέλι. Βάζετε το μείγμα σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνετε. Aν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο γαρίφαλο, κανέλα ή γλυκάνισο που ανήκουν στα θερμά βότανα. Mόλις ετοιμάσετε το μείγμα, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό. Προσοχή: Δεν πίνουμε αλκοόλ όταν παίρνουμε αντιβιοτικά ή αντιικά.

Pόφημα με σκόρδο και τζίντζερ

Πρόκειται για ένα ρόφημα – τούρμπο με αντισηπτική και μαλακτική δράση. Pίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (πιπερόριζας). Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά. Αν θέλετε προσθέστε λεμόνι για ακόμη πιο δυνατό άρωμα και δράση. Πιείτε το ρόφημα, αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό.

Μαντζουράνα με κανέλα και λεμόνι

Το καλύτερο γιατρικό για τον βήχα είναι η ζεστή ματζουράνα. Ζεσταίνουμε νερό προσθέτοντας φύλλα μαντζουράνας ή το έτοιμο ρόφημα σε σακουλάκι που διατίθεται στο εμπόριο. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε και λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Το στραγγίζουμε και το σερβίρουμε αμέσως. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό.

Χυμός λεμονιού με μέλι και τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια από τις τροφές που λειτουργούν ως ασπίδα κατά του κρυώματος. Αν δεν το προτιμάτε στο φαγητό σας, δοκιμάστε το σε ρόφημα που περιέχει λεμόνι, γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, μαζί με μέλι που κάνει αντισηψία. Για ένα φλιτζάνι ρόφημα στύψτε δύο 2 λεμόνια, τρίψτε φρέσκο τζίντζερ και προσθέστε όσο μέλι θέλετε. Βάλτε τα σε καυτό νερό και περιμένετε λίγο να κρυώσει. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό.

Πηγή: www.tanea.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Ουζερί Τσιτσάνης» στον Απόλλωνα
Επομενο αρθρο
Το πρόγραμμα της ημερίδας: «Διατροφή και Άθληση»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.