HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΓια μάς τους Λευκαδίτες ο Βίλχελμ Νταίρπεφλντ αποτελεί το όνομα και το μύθο ταυτόχρονα

Για μάς τους Λευκαδίτες ο Βίλχελμ Νταίρπεφλντ αποτελεί το όνομα και το μύθο ταυτόχρονα

(Το κείμενο που ακολουθεί είναι ο χαιρετισμός του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση, που εκφωνήθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε το Επιμελητήριο Λευκάδας σε συνεργασία με το σύλλογο για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδριού, «Βίλχελμ Νταίρπφελντ», στο Μουσείο της Ακρόπολης την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.)

Κυρία Ακόλουθε της Γερμανικής Πρεσβείας,
Κύριε Βουλευτά,
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κύριοι Πρόεδροι των Συλλόγων Λευκαδίων,
Κύριοι Εκπρόσωποι της Eπιστημονικής και Aκαδημαϊκής Kοινότητας της Χώρας,
Κυρίες και κύριοι,

Το Επιμελητήριο Λευκάδας σας καλωσορίζει στην εκδήλωση – φόρο τιμής στον Βίλχελμ Νταίρπφελντ, το γερμανό επιστήμονα που διέγραψε μια ζηλευτή πορεία στον τομέα της αρχαιολογίας και συνάμα τον φιλέλληνα που αγάπησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό αλλά και την έρευνα για την αλήθεια.

Θεωρούμε ότι οι αναφορές στο κύρος και στην αξία του ονόματος του είναι περιττές, αφού ο Βίλχελμ Νταίρπεφλντ υπήρξε πολυγραφότατος, κατέκτησε πολλές διακρίσεις και τιμήθηκε ιδιαίτερα.
Ερευνούσε με μεγάλη προσήλωση και υπομονή την αλήθεια. Είχε πάντοτε το θάρρος να ακολουθήσει το ένστικτο του και να ξεκινά την έρευνά του εκ νέου, χωρίς σταματημό και ανάπαυλα.
Στα πλαίσια των ερευνών του, έκανε πολλά ταξίδια και πραγματοποίησε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Μεσόγειο. Η Λευκάδα όμως, ήταν ο τόπος με τον οποίο συνδέθηκε άρρηκτα το όνομά του.

Αγάπησε τόσο πολύ το νησί, ώστε αποφάσισε να μείνει για πάντα σε αυτό, ενώ η επιθυμία του να ταφεί στον τόπο που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του αναζητώντας την αλήθεια, είναι η βασικότερη απόδειξη της αγάπης αυτής.

Με αυτόν τον τρόπο τίμησε ο ίδιος τη Λευκάδα αλλά και τη πεποίθησή του ότι αυτή είναι η ομηρική Ιθάκη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι για τη Λευκάδα αλλά και όλους του Λευκάδιους ο διάσημος γερμανός επιστήμονας θεωρείται ένας εντελώς δικός τους άνθρωπος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της. Και μάλιστα ήρθε η στιγμή να τον αναδείξει εκ νέου με έναν ιδιαίτερο τρόπο και να γίνει ευρύτερα γνωστός για ….το όνειρό του, την Ιθάκη του.

Αυτός είναι και ο συνδετικός κρίκος της Λευκάδας με τον…Νταίρπφελντ.

Για εμάς τους Λευκαδίτες ο Βίλχελμ Νταίρπεφλντ αποτελεί το όνομα και το μύθο ταυτόχρονα. Και για το λόγο αυτό το ζήτημα της συνέχισης των εργασιών ανασκαφής παραμένει επίκαιρο και πάντα σημαντικό.
Αναμφίβολα, τα αρχαιολογικά ζητήματα είναι θέματα που μόνο οι ειδικοί της επιστήμης της αρχαιολογίας μπορούν να επιλύσουν. Το αίτημα όμως των απλών πολιτών για συνέχιση του έργου του είναι ζήτημα όλων.

Κυρίες Και Κύριοι,

Ο Βίλχελμ Νταίρπεφλντ δεν πρέπει να είναι μόνο ένα όνομα στους τουριστικούς οδηγούς της Λευκάδας.
Δεν είναι μόνο μια απλή αναφορά στο παρελθόν της. Eίναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον όνομα Λευκάς και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Όμως, η μοναδικότητα αυτής της σχέσης, του δεσμού αυτού πρέπει να αποκατασταθεί και στην πράξη. Το Επιμελητήριο Λευκάδας θεώρησε εντελώς απαραίτητη την ενεργή παρουσία του και την έμπρακτη συμμετοχή του στην σημερινή εκδήλωση στοχεύοντας στην ανάδειξη του δεσμού αυτού και ταυτόχρονα δράττεται της ευκαιρίας να τονίσει την σπουδαιότητα του έργου του Βίλχελμ Νταίρπεφλντ αλλά και την σημασία που έχει η συνέχιση του έργου αυτού μέσα από τη σκαπάνη μιας νέας γενιάς αρχαιολόγων.

Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι εξίσου σημαντικό είναι η σχέση αυτή να γίνει ευρύτερα γνωστή τόσο στις νεότερες γενιές όσο και σε όσους δε γνωρίζουν. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού στο Νυδρί Λευκάδος αλλά και η ανέγερση ενός μνημείου ισάξιου του μεγέθους του ονόματος του θα καλύψει την ανάγκη αυτή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και ως σημείο συνάντησης της επιστήμης με το ευρύ κοινό.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι για το Επιμελητήριο, το οποίο ως φορέας μεταξύ των υπολοίπων δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων του μερινά ως φορέας τουρισμού και για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτισμό και στο τουρισμό επιβάλλεται να τροφοδοτείται συνεχώς με νέα στοιχεία και δράσεις.

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο εκπαιδευτικός τουρισμός αλλά και η απήχηση μιας τέτοιας πρότασης τουρισμού δεν πρέπει να απουσιάζει από το νησί της Λευκάδας.

Το νησί πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εποικοδομητικού και πολιτισμικού τουρισμού, όπου ο επισκέπτης είναι περιηγητής και κατά τη διάρκεια της διαμονής του επιθυμεί να εξερευνήσει και μια άλλη πλευρά της περιοχής, την ιστορική και αρχαιολογική πτυχή της.

Η Λευκάδα μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα κοινό, που στόχο έχει την εκπαίδευση αλλά ακόμα και την έρευνα.

Σε αυτή λοιπόν την ιστορική εξερεύνηση του νησιού είναι αδιανόητο για εμάς να λείπει η μορφή του Νταίρπεφλντ του ανθρώπου που έφερε στο φως αλήθειες αλλοτινών εποχών, για να μας θυμίσει ότι η Λευκάδα υφίστατο και στο παρελθόν, ότι ανάσαιναν και τότε πολιτισμοί άλλων κατοίκων στην ίδια πάντα γη. Η σημασία αυτής της ιστορίας αλλά και η αφήγησή της μέσα από τις ανακαλύψεις του Βίλχελμ Νταίρπφεντ θα λάβει τη δέουσα θέση μέσα από την δημιουργία και την ανάπλαση ενός χώρου, που θα εμπλουτίζεται ολοένα και..περισσότερο.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας χαιρετίζει την σημερινή εκδήλωση και ελπίζει να ευοδωθεί, να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες έρευνες, αναζητήσεις και ανασκαφές στο νησί αλλά και να θέσει τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό μιας άλλης πτυχής του νησιού ως τουριστικού προορισμού, αυτή του αρχαιολογικού αλλά και εκπαιδευτικού προορισμού.

Κύριες Κύριοι

Κλείνοντας θα ήθελα εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λευκάδας, εκ μέρους όλου του επιχειρηματικού κόσμου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, στο μουσείο της Ακρόπολης και να ευχηθώ καλή αρχή και καλή τύχη στο νέο αυτό εγχείρημα που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους.
Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας.

Προηγουμενο αρθρο
Ορφέας: Κινηματογραφική Λέσχη 2017-2018
Επομενο αρθρο
Τα υδροπλάνα θα πετούν μόνο στο Ιόνιο το 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.