HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔήμαρχο θα εκλέξουμε το Μάιο ή μάνατζερ;

Δήμαρχο θα εκλέξουμε το Μάιο ή μάνατζερ;

Πρωτόγνωρες εμπειρίες μας προσφέρουν οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως ευρέως συζητείται, οι εκλογές του Μαΐου κοντεύουν, να γίνουν εκλογές των επιστημονικών συνεργατών και όχι των δημάρχων!

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, φροντίζουν το μέλλον τους. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως στις προσεχείς εκλογές θα εκλέξουμε δήμαρχο και Περιφερειάρχη και όχι μάνατζερ.

Είναι κατανοητοί και εξηγήσιμοι οι λόγοι και οι σκοπιμότητες των δυο υποψηφίων δημάρχων (Καλού και Σολδάτου) να προσκαλούν επιστήμονες και ειδικούς να μας διαφωτίσουν για θέματα του νησιού. Αυτό όμως που χρειάζεται ο πολίτης, είναι οι προτάσεις και οι απόψεις του υποψηφίου δημάρχου και όχι των συμβούλων του.

Αν οι δυο παραπάνω υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν σχηματίσει απόψεις για το νησί και τα θέματα που το απασχολούν, θα μπορούσαν οι ίδιοι να πάρουν από πριν… μαθήματα από επιστημονικούς συνεργάτες για να συντάξουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση εκτός προεκλογικής περιόδου. Όλη αυτή η επιστημολαγνεία, δηλώνει είτε προεκλογικό πυροτέχνημα είτε αδυναμία.

Ο Δήμος διοικείται από τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο όπως ορίζει ο Νόμος εδω και πολλές δεκαετίες. Ο ρόλος του δημάρχου είναι κυρίως πολιτικός. Είναι ο πρώτος πολίτης του κάθε τόπου. Το ήθος, η μόρφωση, η ποιότητα του χαρακτήρα του αντανακλούν και χαρακτηρίζουν όλο το νησί. Ως γνώστης των προβλημάτων ιεραρχεί, κρίνει και αποφασίζει για την ακολουθούμενη πολιτική του Δήμου. Ο επιστημονικός σύμβουλος δεν χαράζει πολιτική, δεν παίρνει αποφάσεις. Ο ρόλος του είναι να βρίσκει διεξόδους, χρηματοδότηση, τεχνική υποστήριξη και ό,τι άλλο χρειάζεται για την υλοποίηση των κατευθύνσεων και των αποφάσεων του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου. Και ο δήμαρχος, ασφαλώς, χρεώνεται την αποτυχία ή πιστώνεται την επιτυχία του κάθε εγχειρήματός του.

Ο επιστημονικός συνεργάτης είναι ενδεχομένως απαραίτητος όταν εκλεγεί ο δήμαρχος. Και θα γίνει χρήσιμος, αφού γίνει καλός γνώστης του τόπου, στον οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του. Παραμονές εκλογών, «ξένοι άνθρωποι» -άριστοι μεν επιστήμονες- αλλά μακριά από τα θέματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε, πέρα από γενικότητες και κλισέ.

Θα συμβούλευα τους δυο υποψηφίους δημάρχους με τα επιτελεία των επιστημονικών συμβούλων, να ενημερωθούν προηγουμένως, αν και, πόσους συμβούλους δικαιολογεί ο Νόμος να προσλάβουν αν εκλεγούν και από που θα πληρώνονται. Όλοι οι επιστημονικοί σύμβουλοι που εμφανίστηκαν, αντιπροσωπεύουν εταιρείες και δεν δουλεύουν τζάμπα. Να μελετήσουν τα προβλήματα του νησιού. Να κοιτάξουν τα οικονομικά του Δήμου. Και μετά να μας ενημερώσουν, οι ίδιοι, κοστολογημένα τι σκοπεύουν να κάνουν.

Και κάτι ακόμα, γενικότερο μεν, ουσιαστικότερο δε, το οποίο πρέπει να είναι και το ζητούμενο όλων των πολιτών στις προσεχείς εκλογές. Η ανυπόφορη καθημερινότητα της πόλης, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, το χάος και η αναρχία που επικρατούν στο νησί, η συνεχής υποβάθμισή του, δεν χρειάζονται επιστημονικούς συνεργάτες, ούτε ευχολόγια. Χρειάζονται δήμαρχο με πυγμή, θέληση και αποφασισμένο να συγκρουστεί, με όλα εκείνα τα φαινόμενα και τις καταστάσεις που υποβαθμίζουν τον τόπο μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση έγινε χειρότερη παρά ποτέ. Είναι ο τομέας που η παρούσα δημοτική Αρχή απέτυχε παταγωδώς, δέσμια του λαϊκισμού και της ψηφοθηρικής πολιτικής που ακολούθησε.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Σάββατο του Λαζάρου 2019 στη Λευκάδα [φωτό+βίντεο]
Επομενο αρθρο
Μια στενή λωρίδα θάλασσας ανάμεσα σε δυο στεριές...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.