HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…

Ανικανότητα, άγνοια ή μικροπολιτική σκοπιμότητα;

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται δύο επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις που θα συνδέουν τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα «γλείφουν» στην κυριολεξία την ακτογραμμή του Μεγανησίου (αναγκαστικά), αλλά καμία δεν θα το προσεγγίζει!

Τυχαία και το γεγονός ότι μια σειρά αποφάσεων που αφορούν είτε την Λευκάδα, είτε τα μικρά νησιά, είτε την Περιφερειακή Ενότητα αφήνουν εκτός το Μεγανήσι; Όπως λ.χ. τότε με την μη ένταξή μας στους πληγέντες από τον σεισμό (ακόμα το λιμάνι στα Σπήλια έχει τα χάλια του), στην μη ένταξή μας τότε στα νησιά με το δωρεάν internet, στην απένταξή μας από τον χαρακτηρισμό άγονων περιοχών και φορολογικών απαλλαγών κτλ,κτλ.;

Σαν κάποιοι με πολύ μεγάλη ευκολία συνδέουν τον μέσο κάτοικο, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον εργάτη, τον συνταξιούχο, τον επαγγελματία, με τον Άγγλο επενδυτή και την «καλύβα» του ψαρά με τη βίλα των εκατομμυρίων.

Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια οι 1.100 μόνιμοι κάτοικοι έγιναν μετά βίας 700 κι ότι σε Πανελλαδική έρευνα της Καθημερινής, ερχόμαστε πρώτοι στην υπογεννητικότητα, τρίτοι στην μείωση του μόνιμου πληθυσμού:

Tα μεγαλύτερα ποσοστά υπογεννητικότητας έχουν το Μεγανήσι (-22,3%), οι Οθωνοί (-18,6%), τα Τριζόνια (-18,1%), τα Αντικύθηρα (-17,6%) και ο Κάλαμος (-17,5%).Οσον αφορά την τελευταία 30ετία, τα πέντε νησιά με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού ήταν η Τήλος με 15,9%, οι Οθωνοί με 13,9%, το Καστελλόριζο με 12,1%, η Ερεικούσα με 11,7% και η Σαντορίνη με 11,5%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού το ίδιο διάστημα είχαν τα Αντικύθηρα (-4%), η Υδρα (-2,8%) και το Μεγανήσι (-2,2%).

Σφάλμα βέβαια στο οποίο υποπίπτουν, πέραν των κάθε λογής «εξουσιαστών» εκτός Μεγανησίου που το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να υποβαθμίσουν δίκαια πολιτικά αιτήματά μας και πρωτοκλασάτοι διατελέσαντες κι εν ενεργεία αιρετοί του νησιού, θύματα της πρόσκαιρης δημοσιότητας, αφού σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, προσπαθώντας να πείσουν και να πεισθούν ότι παράγουν έργο, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την ανοικοδόμηση του νησιού, η οποία χωρίς το καθορισμένο πλαίσιο (ΣΧΟΑΠ) μπορεί στην τελική ν΄αποδειχθεί επιζήμια για τον τόπο.

Και καλά εκεί στην Περιφέρεια, δεν τους ενοχλούμε, μας ξεχάσανε, ο δήμος εδώ τι κάνει, κι αν όχι ο δήμος η αντιπολίτευση; Το δημοτικό συμβούλιο; Οι δημοτικοί σύμβουλοι; Το κατά τ΄άλλα λαλίστατο Δ.Σ. του Επαγγελματικού Συλλόγου μας; Που είναι όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται για το Μουσείο Τσέλιου, πως θα φθάνουν οι επισκέπτες του εν δυνάμει μουσείου στο νησί, που είναι όσοι ζητούν πλατεία, ποιος θα μείνει στο νησί για να την χαίρεται; Πως θα προχωρήσει η ανάπτυξη στο νησί όταν οι συγκοινωνίες παραμείνουν ως έχουν, οι γιατροί μειωθούν, τα σχολεία κλείσουν, τα χωριά ερημώσουν;

Επιθυμούν ένα νησί μίζερο και στάσιμο, όπου θα ζουν πέντε οικογένειες από τον του τουρισμό, τρεις από τις μεταφορές και δύο από το real estate, δηλαδή έναν μόνιμο πληθυσμό της τάξεως των 200 ατόμων κι άλλων τόσων ετεροδημοτών που θα το χρησιμοποιούν ως παραθεριστικό καταφύγιο; Ας συνεχίσουν, καλά το πάνε, ας φροντίσουν όμως να δωρίσουν και στους δημότες κιάλια να περνούν την ώρα τους χαζεύοντας τους ταξιδιώτες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, όσο αυτοί συνυπογράφουν την καταδίκη του μέλλοντος του Μεγανησίου.

ΥΓ: Η προσπάθεια «φατριοποίησης» του Μεγανησίου, δοκιμάστηκε στο παρελθόν σε όλες τις μορφές της (οικογενειοκρατία, κομματοκρατία κτλ) κι απέτυχε παταγωδώς, με «θύματα» κυρίως τους εμπνευστές τέτοιων μορφών διοίκησης.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση Δημάρχου με τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας
Επομενο αρθρο
Στα παλιά δικαστήρια μεταφέρεται το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.