HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔημοσθένης Πολυμέρης: «δεν αντιγράφω το τοπίο αλλά τα αισθήματα που μου προξενεί»

Δημοσθένης Πολυμέρης: «δεν αντιγράφω το τοπίο αλλά τα αισθήματα που μου προξενεί»

Αν παρουσιάζαμε τον Δημοσθένη Πολυμέρη σε θέμα που άπτεται της Μουσικής κάνεις δεν θα εντυπωσιαζόταν. Είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα καταξιωμένο μουσικό, δεξιοτέχνη του ακορντεόν, συνθέτη και πολλά άλλα.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα άλλο ταλέντο του, που ανακαλύψαμε προσφάτως. Αυτό της ζωγραφικής. Για την ακρίβεια ο Δημοσθένης είναι ένας καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1969, όπου έζησε και τα παιδικά του χρόνια. Παιδί της Φιλαρμονικής και αυτός, ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική σε ηλικία 7 ετών. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής και κλαρινέτου από τον αείμνηστο Τάσο Κοψιδά. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε η ενασχόληση του με το ακορντεόν.

Σπούδασε στο Πινδάρειο ωδείο κλαρινέτο, αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο κάνοντας ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση. Πήρε δίπλωμα στο London College of music δίπλωμα και master σύνθεσης και έκανα διδακτορικό στο Radford University of Virginia.

Είχε αρκετές συνεργασίες στο χώρο της παραδοσιακής και λαϊκής ελληνικής μουσικής. Συμμετείχε σαν συνδημιουργός σε δυο CD Βόρεια Θράκη και Βαλκανικά Χρώματα. Εργάστηκε σε πολλά Ωδεία σαν καθηγητής μουσικής. Έκανε την επιμέλεια στο CD που περιεχόταν το 2001 στο βιβλίο Φυσικής Ε και ΣΤ τάξης δημοτικού σχολείου. Σαν συνθέτης έργα του έχουν παιχτεί από τη συμφωνική ορχήστρα του London College of Music.

Ζει στην Αθήνα και είναι επαγγελματίας μουσικός. Το όργανο που διαπρέπει είναι το ακορντεόν. Όμως ποτέ δεν έφυγε από Λευκάδα. Φροντίζει να έρχεται ταχτικά στο νησί μας και να μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Άρχισε να ζωγραφίζει πριν από 3 χρόνια. Είναι αυτοδίδακτος. Μια ενστικτώδης παρόρμηση και μια μοναχική αναζήτηση στον μυστηριώδη κόσμο των χρωμάτων.

Όσα από τα έργα του έχουν σχέση με τη Λευκάδα είναι ένα μείγμα αναμνήσεων αλλά και σύγχρονων βιωμάτων. Ξεκινούν από τα παιδικά χρόνια και φτάνουν στις μέρες μας. Όπως δηλώνει: «δεν αντιγράφω το τοπίο αλλά τα αισθήματα που μου προξενεί». Κι αυτό είναι φανερό σε κάθε προσεκτικό παρατηρητή.

Σήμερα παρουσιάζουμε κάποια από έργα του. Η Λευκάδα των αναμνήσεων του, εκεί που συναντά την σημερινή πραγματικότητα. Τα κομμάτια εκείνα του χώρου που έχουν μείνει σχετικά αναλλοίωτα και κάπως ανέπαφα από τον χρόνο. Η Λευκάδα της απλότητας και του μέτρου, της «ζεστασιάς» και της γαλήνης.

Ο Δημοσθένης Πολυμέρης έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Είναι μέλος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Αυτή την εποχή συνεργάζεται με την Μαρινέλλα. Όσο καιρό ζει στην Αθήνα, προσπαθεί να τελειώνει τη νυχτερινή δουλειά του όσο πιο νωρίς γίνεται. Έτσι πρωί- πρωί ξεκινά να ζωγραφίζει. Ταξιδεύει στην πόλη και στις εξοχές της Λευκάδας, θυμάται και αποτυπώνει. Είναι μάλιστα πολύ «παραγωγικός». Μπορεί να τελειώσει και τρία έργα μέσα σε μια μέρα! Κάποια τον ικανοποιούν και κάποια όχι. Εκτός από ακουαρέλες προτιμά και τη χρήση του μολυβιού.

Τυχαία τις τελευταίες μέρες ανακαλύψαμε τις ζωγραφιές του Δημοσθένη, τις οποίες αδικεί η φωτογράφιση για την διαδικτυακή χρήση. Ο ίδιος έχει κιόλας σχεδιάσει να εκθέσει τα έργα του. Θα τον περιμένουμε…

Προηγουμενο αρθρο
ΕΛΜ - Προκήρυξη συγγραφής βιβλίου με θέμα: Η συμμετοχή των Λευκαδίων στην Επανάσταση του 1821
Επομενο αρθρο
Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2019

1 Σχόλιο

  1. Hfestionas
    30 Οκτωβρίου 2019 at 06:56 — Απάντηση

    Συγχαρητήρια Δημοσθένη ή Δήμος Μεγάλος όπως σε αναγνωρίζαμε στα σχολικά χρόνια κάνοντας τη διάκριση με το Μικρό!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.