HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔημοτικές εκλογές: Ελπίζω να μην πάμε μέχρι το Μάη με γενικόλογα και αερολογίες

Δημοτικές εκλογές: Ελπίζω να μην πάμε μέχρι το Μάη με γενικόλογα και αερολογίες

Κάτι περισσότερο από δυο μήνες απομένουν μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους ούτε και τους δημοτικούς συμβούλους. Η συζήτηση που μέχρι στιγμής διεξάγεται, είναι αποσπασματική και συνθηματολογική.

Ο αποσπασματικός λόγος, τα πιασάρικα συνθήματα, η χαλαρή διάθεση -σ’ ένα μήνα έχουμε Πάσχα- «βολεύουν» τους υποψηφίους. Δεν τους φέρνουν σε δύσκολη θέση ώστε να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τα σοβαρά θέματα.

Οι δυο πρώτες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, δεν μας είπαν ξεκάθαρες κουβέντες. Ο μεν κ. Δρακονταειδής έβγαλε μια ανακοίνωση ίδια με υποψηφίου Πρωθυπουργού- μίλησε για τα πάντα εκτός από τη Λευκάδα. Ο δε κ. Μαργλέλης, μας παρουσιάστηκε σχεδόν σαν το καλό παιδί, που μας πονάει και μας νοιάζεται, άλλοι δε τον «παρότρυναν» να βγει μπροστά.

Τόσο οι παραπάνω όσο και οι μελλοντικοί υποψήφιοι, πρέπει να καταλάβουν ότι με την εκλογή τους στο Δήμο Λευκάδας, δεν θα καθορίζουν ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε τα οικονομικά της. Η δουλειά τους θα είναι κομματάκι πιο άχαρη.

Από το Δήμαρχο οι δημότες περιμένουν να διαχειριστεί τη σκληρή καθημερινότητα, τα σκουπίδια, το νερό, το δημοτικό φωτισμό, να κλείνει τις λακκούβες. Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο Δήμο της Λευκάδας, με τα συγκεκριμένα οικονομικά, και με βάση τον καινούργιο κανονισμό λειτουργίας του. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν απαιτείται να απαντήσουν οι υποψήφιοι, ξεκάθαρα, τεκμηριωμένα, κοστολογημένα, βάζοντας χρονικό ορίζοντα στις υποσχέσεις τους.

Τα προγράμματα των συνδυασμών αποτελούν ως γνωστό ασκήσεις επί χάρτου. Οι υποψήφιοι φροντίζουν να δοθούν στη δημοσιότητα μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, έτσι, εκτός από πεταμένο χαρτί, αποτελούν και άγραφο χαρτί, γιατί δεν δίνεται ο χρόνος να αναλυθούν και να συζητηθούν. Ελάχιστοι τα διαβάζουν, με πρώτους και καλύτερους τους υποψηφίους που την επόμενη των εκλογών ξεχνούν την ύπαρξη τους.

Σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει ακόμα να συζητηθούν και άλλα εξίσου σοβαρά θέματα. Ουδέποτε σ’ αυτό το νησί ορίστηκε, τι είναι ανάπτυξη, και τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Έτσι κάθε ιδιώτης ή επαγγελματική ομάδα, την ορίζουν κατά τα συμφέροντα τους. Το νησί γιγαντώθηκε άναρχα, χωρίς κανόνες και όρια, με τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον. Ουδείς αναρωτιέται ή προβληματίζεται, μέχρι που μπορεί να φτάσει και πόσους τουρίστες και αυτοκίνητα μπορεί να χωρέσει.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις καταστροφικές συνέπειες του ποσοτικού τουρισμού. Στο μικρό μας νησί όχι απλώς δεν συζητιέται το θέμα, αλλά αποτελεί και θέμα ταμπού. «Ο μαζικός τουρισμός, ο τουρισμός του «πακέτου» και της παραλίας, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, µε την άναρχη ανάπτυξή του, είναι η δραστηριότητα που αλλάζει βαθμιαία την λειτουργία της φύσης, καταναλώνει µη ανανεώσιµους φυσικούς πόρους, ασκεί έντονες πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλοιώνει το δοµηµένο περιβάλλον, παράγει σηµαντικά φορτία αποβλήτων, βαθμιαία απαξιώνει «το έδαφος που πατάει», υποβαθμίζει σταδιακά την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων κ.λ.π».

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών ξεπερνά τις λακκούβες, το νερό, τα σκουπίδια και άλλα τετριμμένα, και μπαίνει σε μονοπάτια που έχουν να κάνουν και με το μέλλον του νησιού.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Διεθνές Συμπόσιο στη Λευκάδα για τον εορτασμό της 110ης επετείου του θανάτου του Λευκάδιος Χερν
Επομενο αρθρο
Οι κεντήστρες της Καρυάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.