HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Βίλχελμ Ντέρπφελντ)

Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Βίλχελμ Ντέρπφελντ)

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω έχουν Γερμανική προέλευση και σημείο αναφοράς το μέρος εκείνο της Λευκάδας που έζησε και θάφτηκε ο μεγάλος Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Dörpfeld, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.

Να θυμίσουμε ότι ο Wilhelm Dörpfeld πέθανε την Άνοιξη του 1940 και επέλεξε τον χώρο για την τελευταία του κατοικία, έτσι ώστε να ατενίζει αιώνια την Ιθάκη του. Ο πόλεμος τον βρήκε στην Γερμανία. Σε ηλικία 87 ετών φεύγει μέσα στον πόλεμο για να γυρίσει για τελευταία φορά στην Λευκάδα. Η τελευταία καταγραφή στο αυτοβιογραφικό του ημερολόγιο λέει: 27 Οκτωβρίου 1939 άφιξη στον Νυδρί με το φως του φεγγαριού. Λίγους μήνες αργότερα, Μεγάλη Παρασκευή, 25 Απριλίου του 1940, πεθαίνει.

23


Η ημερομηνία που αναγράφεται στο πίσω μέρος των φωτογραφιών είναι 9/4/44 ή 4/9/1944 ανάλογα που τίθεται η ημερομηνία. Τις έχει τραβήξει Γερμανός στρατιώτης από το 734 σύνταγμα.

Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Λευκάδα στις 11/9/1943 και έφυγαν στις 12/9/1944. Πιο πιθανή ημερομηνία να τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες είναι λοιπόν 4/9/1944 λίγες μέρες πριν φύγουν οι Γερμανοί από το νησί.

Ο τάφος του Wilhelm Dörpfeld όπως ήταν τότε
Ο τάφος του Wilhelm Dörpfeld όπως ήταν τότε
Το σπίτι που έμενε ο μεγάλος αρχαιολόγος. Υπήρχε και κατοικούνταν μέχρι τη δεκαετία του ’70 όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.
Το σπίτι που έμενε ο μεγάλος αρχαιολόγος. Υπήρχε και κατοικούνταν μέχρι τη δεκαετία του ’70 όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.
Μνημείο ονομάζεται στις φωτογραφίες αυτή η στήλη που υπάρχει και σήμερα. Βρίσκεται κοντά στο σπίτι που ζούσε ο Dörpfeld και κατασκευάστηκε όσο ζούσε. Στη φωτογραφία εικονίζεται μια παρέα Γερμανών στρατιωτών.

Μάθαμε για την ύπαρξη της στήλης – μνημείο, μόλις σήμερα. Βρίσκεται σε περιφραγμένο και ιδιωτικό χώρο. Φτάσαμε μέχρι εκεί και τη φωτογραφήσαμε. Είναι πιθανόν κατασκευασμένη με πέτρες και επικαλυμμένη με μπετό, όπως μας πληροφόρησε ο συνοδός μας.

DSCN0272

Επάνω της είναι χαραγμένα: «Μνημείο Οδυσσέως Βράχος Νυμφών Ομηρική Ιθάκη». Η θέα από εκείνο το σημείο είναι συναρπαστική, τόσο, που σου κόβει την άνασσα.

DSCN0267

Δεν γνωρίζουμε τι απογίνανε εκείνοι οι Γερμανοί στρατιώτες που το 1944 επισκέφτηκαν και φωτογραφήθηκαν στο χώρο που έζησε και θάφτηκε ο μεγάλος συμπατριώτης τους αρχαιολόγος. Η Γερμανία καρτέρευσε σχεδόν έξι μήνες αργότερα.

DSCN0262
DSCN0276

Είναι όμως τόσο επιβλητικός ο χώρος, είναι τόσο μοναδικό το θέαμα, είναι τόση η ομορφιά του τοπίου, είναι τόσο μεγάλο το βάρος που κουβαλάει, που θέλουμε να πιστεύουμε πως χαράχτηκε ανεξίτηλα στις ψυχές τους!

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Λευτέρη Στεργιώτη για τη βοήθεια.

Προηγουμενο αρθρο
Περί ασφάλτου, συντριβανιού και πλημμυρών!
Επομενο αρθρο
Δημιουργική Απασχόληση μετά Μουσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.