HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαφημίσεις άλλων εποχών

Διαφημίσεις άλλων εποχών

Αφίσες από παλιές διαφημίσεις, που έχουν γίνει καλαίσθητα καδράκια, βρήκα και φωτογράφησα σε κάποιον κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Ήταν τοποθετημένες πάνω σε «στάντ» και πουλιόνταν έξω στο πεζοδρόμιο. Στάθηκα πολύ ώρα και τις παρατήρησα. Δεν γνωρίζω την χρονολογία δημιουργίας τους, πρέπει όμως να είναι πολύ παλιές.

Μ’ αρέσουν όμως, τα χρώματα ιδιαιτέρως. Είναι από την εποχή που οι έγχρωμες εικόνες δεν είχαν χρωματική πιστότητα, έτσι κάποια χρώματα δείχνουν σαν «ψεύτικα». Οι περισσότερες βέβαια δεν είναι φωτογραφίες, αλλά σκίτσα και ζωγραφιές. Είναι διαφημίσεις μιας άλλης εποχής, που δεν υπήρχε τηλεόραση, έτσι οι αφίσες σαν αυτές που ακολουθούν, ήταν το μοναδικό μέσον προβολής των προϊόντων.

IMG_8067

Ας γυρίσουμε για λίγο στο χτες, μέσα από διαφημίσεις που συνόδευαν την καθημερινότητα.Κάποιες ίσως μας φανούν απλοϊκές, κάποιες χαζές ή άσχετες ενδεχομένως. Ας τις κρίνουμε με την επιείκεια που μας δίνει η χρονική απόσταση. Γιατί αν δεν το κάνουμε, εύλογα θα αναρωτηθούμε, τι σχέση έχει μια οδοντόκρεμα, με τα ροδαλά και όλο «διπλίτσες» ποδαράκια ενός μωρού, ή η ίδια οδοντόκρεμα – που χαρίζει αστραφτερό χαμόγελο – με μια ημίγυμνη ( για την εποχή ) γυναίκα!

IMG_8080

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το γυναικείο σώμα, είναι το μόνιμο θύμα της διαφήμισης από καταβολής του είδους, είτε διαφημίζει μαγιό, είτε πετρελαιοκινητήρες!

Προσέξτε ακόμα την Άλικη Βουγιουκλάκη μελαχρινή και καθόλου εντυπωσιακή το 1956, να διαφημίζει μπύρα «Φιξ»!

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Το… τανκ!!! - Γράφει ο Νίκος Βαγενάς
Επομενο αρθρο
Το «πέραμα» της Λευκάδας από το 1930 μέχρι το 1972

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.