HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔιαχρονική αξιολόγηση & έλεγχος σκοπιμότητας για τις αδελφοποιήσεις

Διαχρονική αξιολόγηση & έλεγχος σκοπιμότητας για τις αδελφοποιήσεις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/4 ψηφίστηκε χωρίς πολλή σκέψη και χωρίς μεγάλη συζήτηση, απόφαση για την αδελφοποίηση της πόλης μας με την πόλη Zhoushan της Κίνας. Στις 3 Μαΐου σε άρθρο της ιστοσελίδας μας με τίτλο: «Σαν ταξιδάκι αναψυχής», θέταμε ερωτήματα και προβληματισμούς για το τι και ποιους εξυπηρετούν οι αδελφοποιήσεις. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (20/5) ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Κοντογεώργης κατάθεσε για το ίδιο θέμα πρόταση προς τον πρόεδρο του Δ.Σ.: «Διαχρονική αξιολόγηση & έλεγχος σκοπιμότητας για τις αδελφοποιήσεις».

Πρόταση του Ηλία Κοντογεώργη στο Δημοτικό Συμβούλιο

“Ο Δήμος μας σε χρονικό διάστημα 20 ετών έχει αδελφοποιηθεί με 9 πόλεις. Δηλαδή, κάθε δυο χρόνια αδελφοποιείται και με μια πόλη.

Στις περιόδους των “παχέων αγελάδων” περιόδους που το δανεικό χρήμα έρεε άφθονο, ελάχιστοι ασχολούνταν με τις στοχεύσεις και τη σκοπιμότητα των αδελφοποιήσεων.

Η πιο σοβαρή προσπάθεια, η οποία είχε δυνατή βάση ήταν η αδελφοποίηση με την πόλη Σιντζούκου της Ιαπωνίας. Κι αυτό λόγω Λευκάδιου Χερν όπου έβαζε την Λευκάδα σε πλεονεκτική θέση στο κάδρο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας, όπου κρυφός μας στόχος ήταν η προσέλκυση Ιαπώνων τουριστών.

Καμία άλλη αδελφοποίηση δεν έδωσε κάτι το ιδιαίτερο και χειροπιαστό στο λαό της Λευκάδας εκτός από τα σούρτα – φέρτα και τα δωρεάν ταξιδάκια των κατά καιρούς αιρετών.

Εμείς σήμερα, δεδομένης και της δύσκολης χρονικής συγκυρίας που διανύουμε, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουμε την διαχείριση πολύ δύσκολων και πρωτόγνωρων για τη σύγχρονη Ελλάδα καταστάσεων, οφείλουμε να δούμε με πολύ προσοχή και περισυλλογή την υπόθεση των αδελφοποιήσεων που με εμφατικό τρόπο άνοιξε και η παρούσα δημοτική αρχή.

Κε Πρόεδρε, επειδή δεν μπορούμε ούτε και πρέπει να κάνουμε τους Κινέζους, προτείνω να λάβετε εσείς την πρωτοβουλία και να συγκαλέσετε μια διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας όπου θα κάνει δυο πράγματα. α) Θ’ αξιολογήσει τις μέχρι σήμερα αδελφοποιήσεις και θα εκδώσει σχετικό πόρισμα προκειμένου να γνωρίζουμε με στοιχεία τι έγινε και τι δεν έγινε μέχρι τώρα. Τα συμπεράσματα θα μας βοηθήσουν για το μέλλον. β) Θ’ αξιολογήσει την επερχόμενη αδελφοποίηση, ως προς την σκοπιμότητά της αλλά και τα ενδεχόμενα ωφέλη που θα έχει η Λευκάδα και ο λαός της.”

Προηγουμενο αρθρο
Πανηγύρι των Αγίων Πατέρων Αλεξάνδρου
Επομενο αρθρο
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας με Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.