HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαλιές φωτογραφίες από τον Πόρο Λευκάδας

Παλιές φωτογραφίες από τον Πόρο Λευκάδας

 Παλιές φωτογραφίες από το χωριό Πόρος παρουσιάζουμε παρακάτω.

Ο Πόρος είναι ένα ορεινό χωριό της Λευκάδας, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το Νυδρί και περίπου 15 χλμ από την Βασιλική.

Ο Πόρος Λευκάδας το 1901. Φωτογραφία αρχαιολογικής αποστολής Δαίρπφελδ. Στο κέντρο η Αγία Μαρίνα με το πρώτο νεκροταφείο του χωριού και το αιωνόβιο κυπαρίσσι.
Το χωριό Πόρος στη δεκαετία του 1950
Το χωριό Πόρος στη δεκαετία του 1950. Η φωτογραφία απεικονίζει το κέντρο του χωριού, εκεί που και σήμερα υπάρχει η βρύση. Το πρώτο κτήριο με τα ανοιχτά παράθυρα χρησιμοποιούνταν ως Αγροτικό Ιατρείο και Κοινοτικό γραφείο.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ένα από τα πλουσιότερα σε λαογραφικό πλούτο και παράδοση χωριά της Λευκάδας.

Ονομαστό από την οικογένεια των Καταποδαίων που υπήρξαν εξαιρετικοί μαχαιροποιοί αλλά και οπλοποιοί. Η συντεχνία των μαχαιροποιών ξεκίνησε το 1684 που κατέλαβαν οι Ενετοί το νησί. Χώρισαν τα διάφορα επαγγέλματα σε συντεχνίες ώστε να υπάρχει εξειδίκευση εργασίας και οι Ενετοί ως έμποροι που ήτων να πουλάνε τη παραγωγή. Η τέχνη συνεχίστηκε μέχρι το 1950 περίπου. Τώρα μένει η φήμη αλλά και οι δημιουργίες σε μαχαίρια που αποτελούν πλέον μουσειακά αντικείμενα.

Γνωστός ο Πόρος για την πνευματική δημιουργία τόσο σε επιστήμονες όσο και σε ποιητές αλλά και παραμυθάδες, ξεχωρίζει και για τους επικήδειους που διαβάζονται σε κάθε κηδεία και κάθε περίπτωση. Έθιμα τουλάχιστον δύο αιώνων που και σήμερα ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη τονίζοντας το ψηλό πνευματικό αίσθημα των κατοίκων.

Στο χώρο το λατρευτικό υπάρχούν αξιόλογες εκκλησίες του 18ου αιώνα και επίσης υπάρχουν κι αξιόλογα κτίρια παλιών γαιοκτημόνων του χωριού όπως του Κάπαλου, του Βερετή και του Κονιδάρη με αξιόλογα οικοδομικά στοιχεία.

Ο Αη Λιάς στον Πόρο στη δεκαετία του 1960
Ο Αη Λιάς στον Πόρο στη δεκαετία του 1960
Προηγουμενο αρθρο
Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Με αλιευτικό σκάφος από το Αργοστόλι μεταφέρθηκαν ασθενείς στην Κυλλήνη

1 Σχόλιο

  1. Γαβρίλης Γιώργος
    11 Δεκεμβρίου 2016 at 10:08 — Απάντηση

    K. Σάντα καλημέρα σας,
    Δεν μπορείτε τα φανταστείτε την χαρά και την έκπληξή μου όταν διάβασα το άρθρο σας για τον Πόρο, χωριό καταγωγής μου.
    Έτσι μου ήταν σχετικά εύκολο να ταυτοποιήσω την φωτογραφία, η οποία λογικά έχει τραβηχτεί μόλις λίγα μέτρα από το πατρικό μου σπίτι.
    Η φωτογραφία απεικονίζει το κέντρο του χωριού, εκεί που και σήμερα υπάρχει η βρύση. Το πρώτο κτήριο με τα ανοιχτά παράθυρα χρησιμοποιούνταν ως Αγροτικό Ιατρείο και Κοινοτικό γραφείο.
    Το κυπαρίσσι βρίσκεται στην κεντρική εκκλησία του χωριού την Αγία Μαρίνα, αγέρωχο στο χρόνο.
    Δεξιά όπως κοιτάζουμε και επάνω διακρίνουμε την νεόκτιστη οικία του αείμνηστου ιερέα του χωριού. Χαράλαμπου Μεταξά

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.