HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔύο επιφανείς Λευκάδιοι στις ακτές της Πορτογαλίας

Δύο επιφανείς Λευκάδιοι στις ακτές της Πορτογαλίας

Του Δημήτρη Θρ. Φατούρου

Ήταν το 1757 όταν ένας Λευκάδιος ιατρός αναχωρεί για το πολύ μακρινό ταξίδι από την Πρέβεζα στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας. Δεν είναι μόνο ειδικός στα ενδημικά νοσήματα και γιατρός στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πρέβεζας. Είναι επίσης ονομαστός μαθηματικός και φυσικός, γνώστης της ελληνικής και λατινικής γλώσσας τις οποίες είχε διδαχθεί στα σχολεία της ενετοκρατούμενης τότε Λευκάδας.

Περίπου ένα χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και μεγάλος μεταρρυθμιστής Μαρκήσιος Σεβαστιανός ντε Πομπάλ, είχε ζητήσει από την Ιταλία να του προτείνουν διακεκριμένους επιστήμονες προκειμένου να διδάξουν στο ξακουστό Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Η Ενετική Σύγκλητος προτείνει κάποιον που λίγο αργότερα θα γίνει και καθηγητής του πρίγκηπα Πέτρου, μικρότερου αδελφού του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωσήφ του Α’. Είναι ο Μιχαήλ Φραντζής. ‘Ένας σημαντικός Λευκαδίτης, ένας πολίτης του κόσμου, ένας διακεκριμένος επιστήμονας της εποχής του. Ένας πολυτάλαντος Επτανήσιος που για τις υπηρεσίες του προς την Πορτογαλία θα βραβευτεί με το ανώτερο παράσημο της χώρας. Ένα άξιο τέκνο του νησιού του, από τα πολλά που θα ακολουθήσουν.

Όταν ο Μιχαήλ Φραντζής έκανε το τελευταίο ταξίδι του στην Πορτογαλία το 1790, δεν θα μπορούσε ασφαλώς να φανταστεί ότι 219 χρόνια μετά, ένας άλλος σημαντικός Λευκάδιος θα έφτανε επίσης στα παράλια της Πορτογαλίας, μετά από πρόσκληση του Κάρλος Καρέιρας Δημάρχου της σημαντικής πόλης του Κασκάις. Μίας πόλης που είναι συνδεδεμένη με μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έχει αναδείξει η όμορφη και φιλόξενη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Είναι και αυτός πολυτάλαντος, εξαιρετικά δραστήριος και παγκόσμιος «παίκτης». Κινείται με άνεση ανάμεσα στην πολιτική, στην ιστορία, στην επιστήμη του και παραμένει ένας γνήσιος Λευκαδίτης. Είναι προσωπικός φίλος και συνεργάτης Προέδρων Δημοκρατίας, πρωθυπουργών και υπουργών σε όλον τον κόσμο. Είναι από τους λίγους Έλληνες που μπορούν να συναντούν τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και λίγες ημέρες μετά να συζητούν ατέλειωτες ώρες με τους μπουρανέλους στην πλατεία ή στην αγορά της Λευκάδος. Είναι αυτός που αρθρογραφεί με αγάπη για τους λαϊκούς Λευκαδίτες τύπους που γνώρισε, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Είναι και αυτός διακεκριμένος επιστήμονας όπως ο Μιχαήλ Φραντζής. Είναι επίσης ιδρυτής και διευθυντής ενός διεθνούς οργανισμού!! Με αυτή την ιδιότητα εγκαινίασε στις 3 Μαΐου, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλία Τζουλιάνο Αμάτο τα νέα, πορτογαλικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) που ο ίδιος δημιούργησε με έδρα την στην Αθήνα, για να τον αναδείξει σε έναν κορυφαίο οργανισμό – παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Από δεξιά προς αριστερά: Τζουλιάνο Αμάτο, Κάρλος Καρέιρας, Καθ. Σπυρίδων Φλογαίτης και Καθ. Ζοζέ Κορέια

Τα εγκαίνια, παρουσία πολλών διακεκριμένων νομικών από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ κ. Δημήτριος Ράικος, έγιναν στο εμβληματικό δημοτικό κτίριο Santa Maria του Κασκάις, εκεί που θα στεγάζονται πλέον τα πορτογαλικά τα γραφεία του EPLO. Ακριβώς εκεί που ο Ατλαντικός συναντά την γη της Πορτογαλίας. Ίσως ο Μιχαήλ Φραντζής να είχε σταθεί κάποτε στο σημείο αυτό κοιτάζοντας την ατέλειωτη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Όπως έκανε ο σύγχρονος συμπατριώτης και συνάδελφός του. Ο Λευκαδίτης Καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης.

Η Λευκάδα μπορεί να είναι υπερήφανη και για τους δύο.

Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία για τον Μιχαήλ Φραντζή αντλήθηκαν από το βιβλίο του Λευκάδιου ιστορικού Κωνσταντίνου Μαχαιρά «Η Λευκάς υπό Ενετοκρατίας 1684 -1797» Αθήνα 1951.

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση του Τοπικού Συνδυασμού Αγίου Πέτρου: «Σπίτι σου το Χωριό σου»
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση -καταγγελία Εργατικού Κέντρου Λευκάδας σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου...

1 Σχόλιο

  1. mirap
    16 Μαΐου 2019 at 13:06 — Απάντηση

    Τι να πει κανείς για τον Φλογαϊτη ; Το μυαλό του είναι πάντα στην Λευκάδα όπου και ότι και να κάνει !!! Ακόμη και στις συναντήσεις με όλους αυτούς που αναφέρει ο αγαπητός Φατούρος, την συζήτηση πάντα την πάει στην Λευκάδα !! Όσο για τον Φατούρο ; Ομοίως…. άξιο τέκνο του Βούλη και της Ελένης και εγγονός του Μήτσου ! Ένα παιδί και αυτός της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ !! Κυρίως δε εύκολα προσεγγίσιμοι χωρίς να έχουν καβαλήσει το καλααααμ (π΄λέεμεε εδωωω οι Μπαρνεεεελλλ !!) !!! Υπερήφανη για αυτούς τους δύο σεμνούς “παίχτες” !! Ομοίως υπερήφανη για τις οικογένειές τους !!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.