HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΕικόνες της Λευκάδας του 1974 από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Θίασος» – video

Εικόνες της Λευκάδας του 1974 από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Θίασος» – video

Η ταινία «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1975. Απέσπασε σπουδαίες διακρίσεις στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου. Η ταινία, είναι ουσιαστικά μια ιστορική καταγραφή, φωτογραφίζοντας μια διαφορετική Ελλάδα, μέσα από έναν θίασο που γίνεται μάρτυρας της δραματικής εξέλιξης της Ιστορίας αλλά και της αναβίωσης του μύθου των Ατρειδών. Έχει διάρκεια σχεδόν 4 ώρες.

Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν και στη Λευκάδα το 1974. Στην ταινία πήραν μέρος πολλοί Λευκαδίτες σε μικρούς ρόλους και σαν κομπάρσοι. Ο αείμνηστος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος μάλιστα τους ευχαρίστησε, επαίνεσε την συνεργασία που είχε μαζί τους, την οποία χαρακτήρισε γόνιμη και δημιουργική.

Δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τις σκηνές που γυρίστηκαν στο νησί μας, από διάφορα μικρά βιντεάκια που κυκλοφορούν. Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τις τοποθεσίες που εικονίζονται, για να γίνουν κατανοητές στους νεότερους.

Το βίντεο δεν παρουσιάζει την πλοκή της ταινίας, αλλά μόνο τοποθεσίες, που δεν υπάρχουν σήμερα λόγω των μεταβολών που έφερε ο χρόνος στο νησί. Οι εικόνες των κτιρίων των Φυλακών π.χ. είναι ίσως οι μοναδικές που υπάρχουν.

Οι πρώτες εικόνες του βίντεο είναι από τις Φυλακές της Λευκάδας. Δεν λειτουργούσαν το 1974, αλλά αποτέλεσαν φυσικό σκηνικό για την ταινία. Κατεδαφίστηκαν στην δεκαετία του ’80. Στη θέση τους βρίσκονται σήμερα τα κτίρια των δικαστηρίων.

Η επόμενη σκηνή διαδραματίζεται στην παραλία, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Πάρκο του Λιμενικού. Βλέπουμε το μεγάλο τολ μέσα στο οποίο στάθμευαν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής. Από πίσω -δεν φαίνεται στη σκηνή- ήταν ο κινηματόγραφος «Φοίνιξ» Στην τελευταία εικόνα αυτής της σκηνής, εικονίζεται ο οδός Π. Φίλιππα Πανάγου. Είναι ο δρόμος που καταλήγει στο ξενοδοχείο «Λευκάς». Το πρώτο κτίριο στα δεξιά της εικόνας είναι η οικία Σερεπίσιου. Στο δεύτερο εικονιζόμενο  κτίριο στεγάζονταν τότε οι αποθήκες του ΤΑΟΛ. Σήμερα είναι το ξενοδοχείο «Ionian Star».

Οι σκηνές μέσα και έξω από το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που ολοκληρώνουν το βίντεο, είναι οι περισσότερο ευανάγνωστες, αν και εκεί έχουν υπάρξει μεταβολές, όπως το κτίριο που βρίσκονται σήμερα οι φύλακες.

(Να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά: Η επιστροφή στο παρελθόν δεν γίνεται από νοσταλγία. Όχι, δεν ήταν όλα καλύτερα εκείνα τα χρόνια. Έχουμε την πεποίθηση, πως στα σημερινά αδιέξοδα, η στείρα επιστροφή σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, μας εγκλωβίζει και μας αποκοιμίζει. Όποιος όμως γνωρίζει και αντικρίζει το παρελθόν κατάματα, μόνο αυτός μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.)

Προηγουμενο αρθρο
Συναγερμός για εξαφάνιση 62χρονου στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Περί ονομασίας των Ιχθυοτροφείων της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.