HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕκεί που η αλλαγή «φρουράς» περιλαμβάνει ολόκληρο τελετουργικό

Εκεί που η αλλαγή «φρουράς» περιλαμβάνει ολόκληρο τελετουργικό

Η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το κτίριο της βουλής, είναι από τις πλέον φωτογραφισμένες εικόνες της πρωτεύουσας.

Όποτε και να περάσει κάποιος από κει, πάντα βρίσκονται μαζεμένοι τουρίστες περιμένοντας υπομονετικά να απαθανατίσουν την αλλαγή φρουράς. Η διαδικασία είναι θεαματική αλλά εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι φορεσιές των φρουρών.

Υπάρχουν διαφορετικές φορεσιές για το χειμώνα και το καλοκαίρι καθώς επίσης για τις Κυριακές τις παρελάσεις και τις επίσημες εκδηλώσεις.

IMG_3197

Οι εύζωνες ξεκινούν από τη οδό Ηρώδου Αττικού, κατεβαίνουν την Βασιλίσσης Σοφίας και πριν ακόμη εμφανιστούν στο χώρο του Μνημείου, η παρουσία τους έχει γίνει αισθητή από το χαρακτηριστικό χτύπημα που κάνουν τα τσαρούχια πάνω στο τσιμέντο. Ζυγίζουν 1 ½ κιλό το καθένα και έχουν στις σόλες τους εξήντα καρφιά!

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε μια ώρα, είκοσι τέσσερις ώρες. Το τελετουργικό εκτός από τις περίτεχνες στολές των ευζώνων, τις λεβέντικες κορμοστασιές των παλικαριών, την περηφάνια στο βάδισμα, περιλαμβάνει συγχρονισμό στις κινήσεις, συντονισμό, τέλεια οργάνωση και ακρίβεια στο χρόνο.

Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί σε ότι αφορά τη στολή των ευζώνων. Λέγεται ότι η φουστανέλα έχει 400 πτυχώσεις όσα και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Οι φορεσιές είναι όλες χειροποίητες και κατασκευάζονται από εργαστήριο που υπάγεται στις υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι πραγματικά αριστουργήματα. Ένα γιλέκο χρειάζεται ένα μήνα δουλειάς για να κατασκευαστεί.

IMG_3216

Οι εύζωνες σαν στρατιωτικό σώμα δημιουργήθηκαν το 1868 επί Όθωνα για να αποτελέσουν τη βασιλική φρουρά. Μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο επίλεκτο σώμα του στρατού.

Έχουν συνδέσει την παρουσία τους με τη φύλαξη του μνημείου του άγνωστου στρατιώτη, από τις πλέον σημαντικές από άποψη συμβολισμού ενέργειες. Οι παρουσία τους στο χώρο είναι άρρηκτα δεμένη με την Αθήνα, την πλατεία Συντάγματος, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Προηγουμενο αρθρο
Πρόγραμμα προβολών Δεκεμβρίου Κινηματογραφικής Λέσχης Εργατικού Κέντρου
Επομενο αρθρο
Βρέθηκε νεκρός ο Μένης Κουμανταρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.