HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕνώ η άμμος στο Κάστρο αυξάνεται και πληθύνεται…

Ενώ η άμμος στο Κάστρο αυξάνεται και πληθύνεται…

Ενώ η άμμος στο Κάστρο αυξάνεται και πληθύνεται, αυξάνεται και η παραφιλολογία για την τύχη της. Ακούγονται πολλά και διάφορα τον τελευταίο καιρό, σοβαρά, λιγότερο σοβαρά και αστεία.

Υπάρχει η δημόσια αίτηση φορέων για μοίρασμα της άμμου σε όλο το νησί. Κυκλοφορεί ευρύτατα, ότι η παραλίες της Βάρκιζας καραδοκούν να μας αρπάξουν αυτό το πολύτιμο υλικό. Διαβάσαμε ακόμα ανακοίνωση, -πολεμικό ανακοινωθέν- «ούτε κόκκος άμμου έξω από τη Λευκάδα».

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της διάνοιξης του διαύλου, ως γνωστό δεν κάνει σχετικές δηλώσεις. Έτσι απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Βερύκιο, ο οποίος μας έδωσε τις παρακάτω εξηγήσεις.

Η ποσότητα της άμμου που έχει ήδη εξαχθεί σύμφωνα με μετρήσεις, αντιπροσωπεύει το 1/3 της συνολικής ποσότητας.

Σύμφωνα με νόμο του 1929 η άμμος αποτελεί κινητή περιουσία του Δημοσίου. Αναμένεται απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί στο νησί η δυνατότητα διαχείρισης της άμμου, ώστε να επιστραφεί στις παραλίες από τις οποίες προέρχεται.

Ο χώρος που μέχρι σήμερα εναποτίθεται η άμμος έχει νοικιαστεί από την εταιρεία κατασκευής του έργου. Η εταιρεία επίσης με βάση τη σύμβαση έχει αναλάβει και τη μεταφορά της σε απόσταση μέχρι 20 χιλ.

Έχει εξευρεθεί χώρος κοντά στις παραλίες του Αη Γιάννη και στα Πευκούλια και σύντομα θα αρχίσει η μεταφορά άμμου σ’ αυτά τα σημεία. Άμεσα θα πέσει άμμος στη παραλία του Αη Γιάννη και σ’ αυτή στα Πευκούλια.

Η οριστική επίλυση όμως του προβλήματος διάβρωσης των δυο ακτών, όπως και αυτών στους Τσουκαλάδες, προϋποθέτουν νέα έργα. Έργα που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση της άμμου για πολλά χρόνια. Το έργο μάλιστα του Αη Γιάννη είναι το σημαντικότερο όλων, γιατί αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τις άλλες παραλίες.

Αυτά τα έργα είναι μελλοντικά γιατί το δημόσιο μη βλέποντας πέρα από τη μύτη του, δεν φρόντισε ώστε να είναι έτοιμες οι μελέτες και η χρηματοδότηση ώστε να εκτελούνται παράλληλα με αυτό της διάνοιξης.

Η παραλία στο Κάστρο με περιορισμούς θα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθεί από τους κολυμβητές. Θα ανοιχτεί δρόμος πρόσβασης προς την παραλία. Το κομμάτι της παραλίας που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το καλοκαίρι, είναι μπροστά από το εργοστάσιο του ΤΑΟΛ και αριστερά. Στο χώρο μπροστά από τις πρώην «καμπίνες» του περιβόητου «τουριστικού περιπτέρου» θα απαγορεύεται η κολύμβηση, όχι εξαιτίας της άμμου, αλλά λόγω των περιορισμών της κατασκευής του έργου της διάνοιξης του διαύλου .

Βιολέττα Σάντα.

Προηγουμενο αρθρο
Παπαρούνες και σκουλαρίκια της βασίλισσας!
Επομενο αρθρο
Βλέπει και μαθαίνει (Διασίδι και αργαλειός)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.