HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕυτυχώς θα έχουμε σύμβουλο για θέματα Παιδείας!

Ευτυχώς θα έχουμε σύμβουλο για θέματα Παιδείας!

Όταν ο νομοθέτης έδωσε το δικαίωμα στους δημάρχους να προσλαμβάνουν συμβούλους, ήθελε να τους θωρακίσει με εξειδικευμένο προσωπικό, για να μπορούν να αντεπεξέρχομαι στις μεγάλες απαιτήσεις του ρόλου τους. Στην πράξη και σε μας εδω -πιθανόν και αλλού- αυτό ουδέποτε λειτούργησε με τον τρόπο που ο νομοθέτης σκέφτηκε.

Οι προσλήψεις συμβούλων λειτούργησαν σαν τακτοποίηση ημετέρων και εξαργύρωση προεκλογικών επιταγών. Η θητεία των συμβούλων έχει ημερομηνία λήξης το τέλος της θητείας του δημάρχου. Η γαλαντομία όμως των επόμενων δημάρχων, μετέτρεψε τους διορισμούς των συμβούλων σε μόνιμες θέσεις εκ του παραθύρου. Προσλήψεις αντίθετες σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και ισονομίας.

Στην αρχή της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής υπήρχε μια κενή θέση συμβούλου. Ο δήμαρχος την κάλυψε προσλαμβάνοντας σύμβουλο δημοσιογράφο, με κόστος περιπου 24.000 ευρώ το χρόνο! (Να σημειώσουμε εδώ πως η σύνθεση της δημοτικής αρχής έπασχε και πάσχει από ύπαρξη τεχνικών.) Λίγους μήνες μετά την παραίτηση της κ. Σφέτσα από τη θέση της συμβούλου ο δήμαρχος επανέρχεται και ζητά να προσλάβει σύμβουλο για θέματα Παιδείας!

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γληγόρης με ερώτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, στις  30 Αυγούστου παρατήρησε: «όταν ξεκινούσε η θητεία της δημοτικής αρχής στον τομέα που θεωρούσαμε ότι θα τα πάει καλά, ήταν στα θέματα της Παιδείας, επειδή οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι ήταν εκπαιδευτικοί. Μετά την αποχώρηση των Γιώργου Κούρτη και Πάνου Γαζή παραμένουν στο δυναμικό του δημάρχου οι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Φίλιππας, Φίλιππας Κούρτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Στάθης Βλάχος, Σπύρος Πολίτης, Κώστας Σέρβος.» Ζήτησε στη συνέχεια από τους κύριους Φίλιππα και Κούρτη, ως προέδρους της επιτροπής παιδείας, να σχολιάσουν την απόφαση του δημάρχου να προσλάβει ειδικό συνεργάτη σε θέματα Παιδείας.

Η απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο του συμβουλίου, ήταν πως είναι νόμιμο δικαίωμα του δημάρχου να προσλάβει σύμβουλο. Αργότερα ο κ. Φίλιππας Κούρτης πήρε το λόγο και δήλωσε πως επειδή υποβόσκει μομφή προς το άτομό του, διαβεβαιώνει, πως η συνεργασία του με τον δήμαρχο στα θέματα της Παιδείας είναι πολύ καλή. Έχουμε την δυνατότητα, συμπλήρωσε, να βρίσκουμε χρήματα και για τις υποδομές αλλά και για σύμβουλο. Εξάλλου, συνέχισε, το πεντοχίλιαρο δεν θα είναι σε βάρος της δημόσιας Παιδείας».

Εμείς να συμπληρώσουμε πως το περιβόητο πεντοχίλιαρο είναι εξαχίλιαρο και είναι η δαπάνη του συμβούλου μέχρι τον Δεκέμβριο. Η ετήσια δαπάνη ξεπερνά τις 20.000 και βαρύνει τα λειτουργικά έξοδα του δήμου. Ασφαλώς και δεν είναι παράνομη η πρόσληψη, αυτό που κρίνεται είναι κατά πόσον είναι ηθική και οικονομικά συμφέρουσα για το Δήμο.

Υπάρχει όμως και συνέχεια στο θέμα του συμβούλου. Με τη μορφή του κατεπείγοντος συζητήθηκε στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο, αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να καλυφτεί η μισθοδοσία του συμβούλου που δεν είχε προβλεφτεί (6.000). Προστέθηκαν και κάποια έξοδα που θα γίνουν για τη φιλοξενία προσώπων για το Μουσείο Σικελιανού (5.000) και το συνολικό κονδύλι (11.000) αφαιρέθηκε από άλλους κωδικούς εξόδων του δήμου. Ένα έργο που θυσιάστηκε για το σύμβουλο, ήταν η οικονομοτεχνική μελέτης διαχείρισης του αγκυροβολίου Βασιλικής. Έκριναν πως η μελέτη δεν χρειάζεται άμεσα, αντίθετα με την πρόσληψη του συμβούλου που επείγει!

Και ενώ όλα έβαιναν κατ’ ευχή, κατά την ψηφοφορία δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάστηκε για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Βρέθηκε όμως πρόθυμος ο δημοτικός σύμβουλους κ. Ζουριδάκης, ο οποίος άλλαξε την ψήφο του και όλα πήγαν καλώς και ευτυχώς θα έχουμε σύμβουλο για θέματα Παιδείας!

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Σεπτέμβρης - ο Τρυγητής
Επομενο αρθρο
Πλησιάζουν οι μέρες για να ανοίξουν τα σχολεία

1 Σχόλιο

  1. anwnimos
    4 Σεπτεμβρίου 2017 at 13:01 — Απάντηση

    Ευτυχώς που ακούμε το Δημοτικό Συμβούλιο στο ραδιόφωνο και γελάμε…Ο Δήμαρχος με επιτελείο ετοιμάζεται, και το ψήφισαν, για ένα ακόμη ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα Λονδίνο. 2 Κίνες , 1 Λεκατ και τώρα Λονδίνο. Ρεκόρ. Με τόσα ταξίδια στη θέση του θα έπαιρνα ειδικό σύμβουλο όχι παιδείας αλλά τουριστικού πράκτορα και οργάνωσης ταξιδιών. “Δήμος Λευκάδας travel”. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε επίσης ότι εκτός από τον καλοθελητή Ζουριδάκη υπάρχει και η πλάτη του ΚΚΕ με τη δημοτική παράταξη του να φτάνει να ψηφίζει την αναμόρφωση του προυπολογισμού (δηλαδή όλο τον προυπολογισμό), δηλαδή να επικυρώνει θετικά την πολιτική της Δημοτικής Αρχής με την πρόφαση της πρόσληψης ατόμου. Αυτοί είναι που έχουν καταγγελτικό λόγο? Ούτε εταίροι Ανελ να ήταν. Και με αυτήν τη θετική ψήφο ψήφισαν αυτοί οι αριστεροί κρατιστές θετικά και αποδέχθηκαν την ιδιωτική λειτουργία του αγκυροβολίου και διαχείρισή του για ένα χρόνο!!!
    Και με τόσες πλάτες κατάφερε η Δημοτική Αρχή να μην έχει πλειοψηφία για να περάσει την εισήγηση και φτάσαμε να ακούμε το απίστευτο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να παρακαλεί για την αλλαγή ψήφου από το σώμα και να προθυμοποιείται ο Ζουριδάκης. Μιλάμε για απίστευτες και πρωτοφανείς μικροπολιτικές γελοιότητες. Ακούγοντάς το από το ράδιο ήταν για κλάμα. Αξίζει να βγει αυτό το ηχητικό. Πήγαν να την πατήσουν γιατί έλειπε ο Δήμαρχος να βγάλει τα γνωστά λογίδρια και να κάνει μασάζ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.