HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗλίας Κοντογεώργης: Τα γνωστά και συμπαθητικά πολύχρωμα πτηνά του δημόσιου βίου…

Ηλίας Κοντογεώργης: Τα γνωστά και συμπαθητικά πολύχρωμα πτηνά του δημόσιου βίου…

Σημερινή ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Ηλία Κοντογεώργη στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

Ή στραβός είν’ ο γυαλός…

Έχω δει κι έχω ζήσει πολλά στα αρκετά χρόνια που ασχολούμαι με την δημοσιογραφία αλλά και την εν γένει εμπλοκή μου κατά καιρούς στο δημόσιο γίγνεσθαι.

Πάντοτε η εκάστοτε εξουσία, σε κάθε έκφανσή της, ενδιαφέρεται ζωηρά για τις θέσεις που παίρνουν τα ΜΜΕ για ευνόητους λόγους. Ασφαλώς και όλοι οι εξουσιάζοντες θέλουν ν’ ακούν και να βλέπουν μόνο θετικά σχόλια.

Επειδή όμως γνωρίζουν πως πρακτικά ειναι αδύνατο να υπάρχουν μόνο τέτοιες κρίσεις, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους εκφραστές της κοινής γνώμης με τον καλύτερο τρόπο, ξεχωρίζουν τις κριτικές σε «καλοπροαίρετες» και «κακοπροαίρετες».

Επί της ουσίας, στην κατηγορία των «καλοπροαίρετων» κατατάσσουν ΜΜΕ και δημοσιογράφους που κινούνται από ένα φάσμα που περιλαμβάνει τους «δικούς» της κάθε εξουσίας με τις ανάλογες διαβαθμίσεις μέχρι σ’ αυτούς που είτε δεν ελέγχονται, είτε γνωρίζουν πως εκ θέσεως βρίσκονται «απέναντι».

Όποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ελεγχθούν απ’ τους εξουσιάζοντες ή βρίσκονται «απέναντι» κατατάσσονται στους «κακοπροαίρετους», που σημαίνει λαϊκά, «μαύρο φίδι που τους έφαγε».

Η δημόσια κριτική, είναι κριτική. Είτε καλοπροαίρετη είτε κακοπροαίρετη, είναι υποχρέωση της κάθε αρχής να απαντά επί της ουσίας και επί των επιχειρημάτων. Άλλωστε, όλα τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται.

Θεωρώ χρήσιμη την παραπάνω επισήμανση για να σταθώ στην στάση της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω.

Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου κυριαρχεί η επιβλητική εικόνα του δημάρχου και των στενών συνεργατών του. Την επιβλητικότητα δεν την δίνει μόνο το υπερυψωμένο πατάρι όπου κάθεται αλλά κυρίως ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. συνεπικουρούμενος από την ανοχή που δείχνει ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Οι ειρωνίες και τα υπονοούμενα του κ. δημάρχου τείνουν αυξανόμενα σε χρόνο και ένταση για κάθε άποψη και θέση που είναι διαφορετική απ’ αυτή που ο ίδιος πιστεύει.

Όποιος εκφέρει διαφορετικό λόγο, πόσο μάλλον να τολμήσει να ασκήσει κριτική στην δημοτική αρχή υποβάλλεται σ’ ένα ιδιότυπο μπούλιγκ αφού μετά από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., την σκυτάλη παίρνουν γνωστά και συμπαθητικά πολύχρωμα πτηνά του δημόσιου βίου…

Με έκπληξη, είδα την τοπική κομματική εξουσία να παρεμβαίνει δημόσια με ανακοίνωσή της προκειμένου να «νουθετήσει» «κακοπροαίρετες» κριτικές που ασκούνται από δυο τοπικά site, το lefkadaweb.gr και το fortsalefkada.gr

Μετά την ανακοίνωση ωστόσο, ακολούθησε και νέα «ενοχλητική» ανάρτηση για τους κυβερνώντες απ’ το aromalefkadas.gr. Ακολούθησαν από κομματικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, καυστικά σχόλια στο διαδίκτυο με σαφείς επικλίσεις «περί νομιμότητας».

Πρωτόγνωρα πράγματα για τον τόπο μας. Σημεία των καιρών ίσως…

Θεωρώ πως η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τους τοπικούς εξουσιάζοντες ήταν ο χαρακτηρισμός υποθέσεων της επικαιρότητας ως σκάνδαλα. Για τις δυο εξ αυτών των υποθέσεων, την άλλη δεν την γνώριζα, απύηθυνα ερωτήσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντί να δοθούν οι απαντήσεις με τον προσήκοντα τρόπο που θα έπρεπε να επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός μας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θεώρησε πρέπον να χλευάσει ερωτήσεις και ερωτώμενο ρίχνοντας μάλιστα και ατάκες προκειμένου να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά τις επόμενες μέρες από γνωστή εφημερίδα που έχει την τάση να βρίσκεται πάντα κοντά στην (εκάστοτε) εξουσία.

Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα ηθικής τάξης για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής.

Ανάλογα την προσέγγιση που κάνει ο καθένας τα βλέπει να προσεγγίζουν τη λογική σκανδάλων. Η διαχείριση των ζητημάτων απ’ τους διοικούντες τον Δήμο, είναι τέτοια που τα διευρύνει από τα ερωτηματικά στον ολοένα και αυξανόμενο προβληματισμό.

Σα να μην έφτανε η κακή διαχείριση των ζητημάτων της επικαιρότητας από την αρμόδια δημοτική αρχή, ήρθε και η δημόσια εμπλοκή του Σύριζα Λευκάδας και το ολοκλήρωσε!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω πως, ακόμη κι αν θέλω να ξεπεράσω / παραβλέψω τις ιδιαίτερες πολιτικές / κομματικές σχέσεις και διασυνδέσεις των προσώπων που ωφελούνται με την τοπική / κομματική εξουσία, τα ερωτήματα παραμένουν αμείληκτα εκθέτοντας την δημοτική αρχή. Δεν θα θέσω πολλά για να μην κουράσω.

Γιατί δεν προσαρμόζει / στελεχώνει τον ενημερωτικό δημοτικό ραδιοσταθμό στις απαιτήσεις που η νομοθεσία μας επιτάσσει με ανοιχτές διαδικασίες και διαγωνισμούς;

Γιατί επιλέχθηκε να ξεκινήσει η δημοπρασία του ακινήτου στα Σύβοτα από το ιδιαίτερα χαμηλό και ευτελές τίμημα των 120 ευρώ μηνιαίως;

Για τη συναυλία ξεκαθαρίζω πως οι ευθύνες για την υπόθεση βαραίνουν τον Δήμο και όχι το μέσο το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

Eκθέτει ή όχι τον Δήμο το τοπικό σάϊτ / συνδιοργανωτή της συναυλίας με το Π.Κ. του Δήμου που διαφήμιζε την συναυλία πριν καν πάρει απόφαση το Δ.Σ.;

Γιατί στις ίδιες διαφημίσεις δεν αναφέρονταν ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της εκδήλωσης και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων; Εάν η στόχευση της εκδήλωσης ήταν καθαρά φιλανθρωπικού χαρακτήρα γιατί ο Δήμος ή το Π.Κ. δεν κάλεσε όλα τα τοπικά μέσα να συμβάλλουν (όποιο ήθελε) ούτως ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος των κοινωνικών δομών του Δήμου;

Τις απαντήσεις δεν τις οφείλει η δημοτική αρχή σε μένα, ούτε σε κανένα μέσο ενημέρωσης. Τις οφείλει στην ίδια την κοινωνία και τους πολίτες που μας εξέλεξαν.

Αν κάπου έκαναν λάθος, δεν είναι κακό να το παραδεχτούν.

Ανθρώπινο είναι. Χωρίς εμμονές και διαβολή των ερωτώμενων.
Είναι σίγουρο πως δεν είναι στραβός ο γυαλός…

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Αναβολή δημοπρασίας για το Κάθισμα
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με ομιλητή τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.