Η άλλη Λευκάδα: Η ταβέρνα της Ελένης στην Καρυά
Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης των δυνατοτήτων και προβολής των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην ενδοχώρα, βρεθήκαμε σήμερα στην Καρυά, στην ταβέρνα της Ελένης Θεράπου.
Βρίσκεται στην Πλατεία της Καρυάς κάτω από τον ίσκιο που προσφέρουν οι αιωνόβιοι πλάτανοι του χωριού. Δεν είναι η εξαιρετική θέση που κάνει αυτή την ταβέρνα να ξεχωρίζει αλλά τα φαγητά της και η νοικοκυρά, η Ελένη.
Η ταβέρνα άνοιξε το 2008, χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες. Στην αρχή περισσότερο ήταν μια απασχόληση για την οικοδέσποινα. Ζούσε και δούλευε πολλά χρόνια πριν στην Αθήνα. Ξεκίνησε σαν μεράκι σαν μια καινούργια εμπειρία παρά σαν επιχείρηση. Ξεχώρισε όμως και καθιερώθηκε από την αρχή. Πρώτοι την αναγνώρισαν οι συγχωριανοί της και αργότερα η φήμη της ξεπέρασε το χωριό. Έχει φανατικούς και για πολλά χρόνια πελάτες. Η φήμη της εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα.
Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η ποιότητα των φαγητών. Μαγειρεύει πάντα η ίδια. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι δικής της παραγωγής: Το κρασί, τα λαχανικά, οι πατάτες, οι ντομάτες, το λάδι. Για την παραγωγή των υλικών φροντίζει ο σύζυγός της. Η ίδια βρίσκεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στην ταβέρνα.
Τα τελευταία χρόνια η Ελένη απέκτησε έναν πολύτιμο βοηθό, το γιο της. Ο νεαρός παρότι σπούδασε, η παρουσία του δίπλα στη μητέρα του τα καλοκαίρια, τον έκαναν να αγαπήσει τη δουλειά, τόσο που σκέφτεται στο μέλλον, να ξεκουράσει τη μητέρα του και να αναλάβει ο ίδιος.
Η Ελένη είναι σεμνή και λιγομίλητη. Η «αξία» της αποδεικνύεται μεσημέρι βράδυ, χειμώνα καλοκαίρι, για έξι χρόνια, μέσα στην κουζίνα της. Εκεί μαγειρεύει με τα καλύτερα υλικά, με μεράκι, φροντίδα και προσοχή, όπως θα μαγείρευε για την οικογένεια της.
Η σπεσιαλιτέ της είναι μπακαλιάρος με πατάτες.
1 Σχόλιο
ενα τεραστιο μπραβο στην κυρια θεραπου για τα μαγευτικα φαγητα της και το αψωγο σερβισ