HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ έναρξη του νέου σχολικού έτους με τις ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας

Η έναρξη του νέου σχολικού έτους με τις ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος στη Βασιλική για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου ζήτησαν τη Χάρη του Θεού στο καινούριο τους ξεκίνημα με την καθιερωμένη ακολουθία του Αγιασμού.

Οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεώς μας μετέφεραν στους παρισταμένους τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, ο οποίος εξάλλου τέλεσε τον Αγιασμό «επί τη ενάρξει μαθημάτων εν τοις σχολείοις», περιστοιχούμενος από τους ιερείς της περιοχής, στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις της Βασιλικής.

Η παρουσία του Επισκόπου μας και στη νότια Λευκάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον της τοπικής μας Εκκλησίας δεν περιορίζεται στην πόλη, αλλά αγκαλιάζει όλα ανεξαιρέτως τα πνευματικά Της παιδιά, ολόκληρη τη Θεόσωστη Επαρχία μας και ειδικά τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που επιμένουν να δίνουν ζωή ολοχρονίς και στα πλέον απομακρυσμένα χωριά και νησιά μας.

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 – 2018

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινάει και σύνολη η τοπική μας Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό σας με την αγάπη και την προσευχή της. Ευχόμαστε να ακολουθήσετε και φέτος μία πορεία ευλογημένη, στο δρόμο που οδηγεί στη Μόρφωση.
Η Μόρφωση η αληθινή δεν είναι γνώση στεγνή. Διαποτίζεται από την Αλήθεια και συμβαδίζει με την Αρετή. Διαπλάθει χαρακτήρες σε όλα ωραίους, χωρίς να στέκεται στο εξωτερικό στο φαίνεσθαι και στο έχειν του ανθρώπου. Καλλιεργεί γι’ αυτό πρώτα – πρώτα τον «έσω άνθρωπο».

Γνωρίζετε, υποθέτω, τη διδακτική ιστορία του Μικρού Πρίγκηπα. Αφού ταξίδεψε σε πλανήτες μακρινούς, συνάντησε στη μέση της ερήμου ένα πηγάδι, όμοιο με πηγάδι χωριάτικο -κι ας μην υπήρχε χωριό τριγύρω εκεί.

Ο Μικρός Πρίγκηπας έπιασε το σκοινί και γύρισε το μαγκάνι. Εκείνο στέναξε, σαν σκουριασμένος ανεμοδείχτης που τον φυσάει ύστερα από πολύ καιρό πάλι ο αέρας.

-Ακούς; -είπε ο μικρός πρίγκιπας. Ξυπνάμε το πηγάδι κι αυτό τραγουδάει…

…Σήκωσα τον κουβά μέχρι τα χείλια του -αφηγείται ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί. Ήπιε με τα μάτια κλειστά. Ήταν πραγματική απόλαυση. Αυτό το νερό ήταν κάτι περισσότερο κι από τροφή. Είχε γεννηθεί απ’ την πορεία κάτω απ’ τα αστέρια, απ’ το τραγού¬δι του μαγκανοπήγαδου, από τον κόπο των χεριών μου. Έδινε χαρά στην καρδιά, σαν ένα δώρο.

Όταν ήμουν μικρός, το φως του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η μου¬σική της λειτουργίας τα μεσάνυχτα, τα γλυκά χαμόγελα, αντανακλούσαν όλα τη λάμψη του χριστουγεννιάτικου δώρου που έπαιρνα.

-Οι άνθρωποι του τόπου σου, είπε ο μικρός πρίγκιπας, καλλιεργούν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλα μέσα στον ίδιο κήπο… και δε βρίσκουν αυτό που ψάχνουν… Κι όμως, αυτό που ζητούν θα μπορούσε να βρεθεί μέσα σ’ ένα μονάχα τριαντάφυλλο ή σε λίγο νεράκι… Και πρόσθεσε: «Όμως τα μάτια είναι τυφλά. Πρέπει να ψάχνεις με την καρδιά».

Αγαπητά μου παιδιά,
Θα ήθελα πατρικά να σας ευχηθώ και αυτή τη χρονιά και πάντοτε στη ζωή σας, με τη βοήθεια των δασκάλων και τη στήριξη των γονιών σας, να αναζητάτε και να ανακαλύπτετε την ουσία των πραγμάτων. Να μη στέκεστε στην επιφάνεια. Αναζητήστε την Αλήθεια, που δεν βρίσκεται στα προφανή. Καλλιεργήστε τον δικό σας «έσω άνθρωπο» με τις κατάλληλες πνευματικές ευκαιρίες.
Θα χρειαστεί να ξοδέψετε. Όχι τόσο χρήματα, όσο κόπο, σεβασμό και αγάπη. Θα απαιτηθούν υπομονή, διάκριση και φρόνημα ταπεινό. Θα χρειαστεί να επενδύσετε «λογισμό και όνειρο», όπως θέλει ο ποιητής. Να ζεστάνετε την καρδιά σας με ευαισθησία και συναίσθημα, για να σταθεί παιδική, άκακη και άδολη δηλαδή· για να αντισταθεί σε ό,τι καραδοκεί να την ψυχράνει και να της στερήσει τη ζεστασιά, το χαμόγελο του Θεού.

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή σχολική χρονιά! Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Νεανικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, που συνιστούν μια τέτοια πολύτιμη πνευματική ευκαιρία για σας!
Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 – 2018

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Με πολλή χαρά σας συναντούμε και φέτος στην αυλή του Σχολείου σας, μαζί με τους καλούς σας δασκάλους και τους εκλεκτούς γονείς σας.
Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά και ζητήσαμε γι’ αυτήν όλοι μαζί τη Χάρη του Θεού. Εκείνος σίγουρα θα ευλογήσει την καλή σας διάθεση, το ζήλο σας για τη μελέτη, την αγάπη σας για τη σχολική ζωή.

Στο Σχολείο, καλά μου παιδιά, γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο που μας περιβάλλει, το Θεό που μας αγαπά. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τα δώρα του Θεού· να παίζουμε τίμια· να ακούμε το δάσκαλο και το συμμαθητή μας· να υπακούμε σε κανόνες· να σκεφτόμαστε πριν πάρουμε αποφάσεις. Καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου, αλλά υπάρχουν και άλλοι γύρω μας, παιδιά και ενήλικες, με τους οποίους θα πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά, με αγάπη και σεβασμό, με ενδιαφέρον για τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τις στενοχώριες τους.

Στο Σχολείο κάνουμε τα πρώτα γενναία βήματά μας για την κοινωνία και τη ζωή!

Σας αρέσει ασφαλώς να ζωγραφίζετε στο χαρτί. Δημιουργείτε με τα πινέλα και τις τέμπερες, τις ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους σας μικρά αριστουργήματα. Ας είναι και η ζωή σας ολόκληρη ένα τέτοιο έργο Τέχνης, που θα ομορφαίνει και θα στολίζει τον κόσμο μας! Χρώμα στο δικό σας καμβά ας είναι η αγάπη. Πινέλο, η καλοσύνη σας!

Κι εμείς οι μεγάλοι ας μην ξεχνάμε αυτό που λέει ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Δικό μας χρέος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας σ’ αυτό.
Αγαπητά μου παιδιά,

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή και ευλογημένη να είναι η φετινή σχολική χρονιά! Πλούσια στο χρώμα της Αγάπης! Γεμάτη μικρά αριστουργήματα στη μεγάλη πινακοθήκη της ζωής σας!

Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Παιδικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, στα κατηχητικά σχολεία. Εκεί κάθε νεαρός καλλιτέχνης βρίσκει «τ’ Ουρανού το χρώμα», το τόσο απαραίτητο στη ζωή μας.
Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

Προηγουμενο αρθρο
29η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας & Ηπείρου στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Tο νηπιαγωγείο Τσουκαλάδων γέμισε από χαρούμενες παιδικές φωνές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.