HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Αγνή Μπάλτσα έκανε ανάπλου της ζωής της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Η Αγνή Μπάλτσα έκανε ανάπλου της ζωής της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το βράδυ που η Βουλή ζούσε την ολονύχτια ένταση, όχι μακριά της, στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, οι φίλοι της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έζησαν μια βραδιά διαφορετική, κάτω από το φως του λαμπερού αστεριού της Αγνής Μπάλτσα. Η μεγάλη μεσόφωνος μίλησε με τον πρόεδρο των Φίλων της Γενναδείου, πρέσβη ε.τ. Τάσο Κριεκούκη, βαθύτατο γνώστη της μουσικής, ξετυλίγοντας το κουβάρι της μακρόβιας καλλιτεχνικής της καριέρας με συγκίνηση, ανθρωπιά και χιούμορ. Η συζήτηση κράτησε δύο ολόκληρες ώρες και ήταν ο ανάπλους μιας ολόκληρης ζωής. Ενα αντίδοτο στο τοξικό κλίμα των ημερών.

Η είσοδός της στη σκηνή ήταν ταιριαστή: εν μέσω χειροκροτημάτων, μετά την προβολή στην οθόνη της εμβληματικής άριας «O don fatale» από τον Don Carlos του Βέρντι. Πώς το κορίτσι αυτό από τη Λευκάδα, που τελείωσε το Ελληνικό Ωδείο και πήρε το βραβείο «Μαρία Κάλλας», κατέκτησε το διεθνές μουσικό στερέωμα και έγινε η νεαρότερη «Ιππότης με το Ρόδο» στην ιστορία της Οπερας της Βιέννης; Απαντώντας, η Αγνή Μπάλτσα δεν τόνισε το σπάνιο χάρισμα της φωνής της ούτε τη θέληση και την αυτοπειθαρχία που τη χαρακτηρίζουν. Εστίασε με ευγνωμοσύνη στα πρόσωπα που πίστεψαν σ’ αυτήν: στην πρώτη της δασκάλα, στον Χρήστο Λαμπράκη και στον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, με τον οποίο τη συνέδεσε μια μοναδική καλλιτεχνική συνεργασία, που εντάθηκε από το ελληνικό ταμπεραμέντο και των δύο.

Μουσικά αποσπάσματα άρχισαν να προβάλλονται στην οθόνη κι έγινε στους πάντες κατανοητό ότι δεν υπήρξε ούτε ένας μεγάλος μαέστρος της εποχής μας που δεν την αγάπησε: Λέοναρντ Μπερνστάιν, Κλάουντιο Αμπάντο, Τζον Πρίτσαρντ, Ρικάρντο Μούτι, Τζέιμς Λιβάιν, Καρλ Μπεμ, μέχρι ο Κάρλος Κλάιμπερ. Ολοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες συνεργάστηκαν μαζί της – από τον Τζιόρτζιο Στρέλερ μέχρι τον Τζoν Σλέσινγκερ. Οι σπουδαίοι παρτενέρ της επί σκηνής, όπως ο Πλάσιντο Ντομίνγκο ή ο Χοσέ Καρέρας, τη συνόδευσαν από τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης μέχρι το Τόκιο και τη Σεούλ.

Την ελληνική της όμως ψυχή δεν την έχασε ποτέ. Στο απόγειο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής της καριέρας ηχογράφησε με τον Σταύρο Ξαρχάκο τα «Τραγούδια της πατρίδας μου», έναν δίσκο με διαχρονική, διεθνή επιτυχία. Μίλησε για τη Μαρία Κάλλας και τον Δημήτρη Μητρόπουλο, του οποίου το αρχείο φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Μίλησε και για την πρόσφατη γενναιόδωρη προσφορά της στη Νέα Λυρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με την εμφάνισή της ως Κλυταιμνήστρα στην «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους. Και βέβαια αναφέρθηκε στον συνάδελφο και σύζυγό της, Γκίντερ, και στην αδελφή της Αλέκα, που την αγκαλιάζουν μια ζωή.

Προηγουμενο αρθρο
Παραχωρήθηκε για 22 χρόνια η χρήση του τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο
Επομενο αρθρο
Και στο δρόμο προς Άγιο Νικήτα έγινε κατολίσθηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.