HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λευκάδας

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λευκάδας

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ!

συνάδελφοι,-ισσες, γονείς, μαθητές,
Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της Παιδείας, η στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με τα άλλα κόμματα δείχνει ότι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει για το κίνημα των εκπαιδευτικών, συνολικά το λαϊκό κίνημα είναι η πλατιά κινητοποίηση για την παρεμπόδιση των μέτρων, την ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός λόγω των μνημονίων. Σας καλούμε σε κοινούς αγώνες για την προκοπή των παιδιών μας, για να μάθουν οι μαθητές μας, τα παιδιά μας γράμματα, για να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και μέχρι που γράφεται αυτή η ανακοίνωση, καταγράφονται μια σειρά προβλήματα κεντρικού χαρακτήρα αλλά ορισμένα εκφράζονται και τοπικά:

• καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών και στις αποσπάσεις, με μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών -αφού δεν έχουν γίνει ούτε καν οι προβλεπόμενοι από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό μόνιμοι διορισμοί.
• χιλιάδες είναι τα κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις για τη λειτουργία των σχολείων. Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού, αφορούν συνολικά 14 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (12 χιλιάδες από ΕΣΠΑ και 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό) τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον 20 χιλιάδες όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας.
• η διάταξη για 30άρια τμήματα να συνεχίζεται και να οδηγεί άλλη μια φορά στην κατάσταση να στοιβάζονται σα σαρδέλες οι μαθητές.
Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε πολλούς δήμους με τις καθαρίστριες, οι εξαιρέσεις μαθητών από τη μεταφορά, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α.
Στο Μουσικό Σχολείο της Λευκάδας με ευθύνη και της διεύθυνσης του σχολείου, υπάρχουν περικοπές στον προϋπολογισμό για τη σίτιση των μαθητών του Σχολείου κάτι που δικαιούνται όλοι οι μαθητές του σχολείου.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο που φέρνει και άλλα νέα βάρη στις ζωές των εργαζομένων και φορτώνει τη λαϊκή οικογένεια, με νέα βάρη, με νέα ταξικά εμπόδια για τη μόρφωση των παιδιών της:
• Με την «προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση» ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αύξηση ωραρίου, για νέες συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων.
• Με την επέκταση της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας για τους μαθητές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, για παιδιά κάτω των 18 ετών, ενάντια στα δικαιώματά τους για ουσιαστική μόρφωση.
• Με το βούρδουλα της λεγόμενης αξιολόγησης-αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και «κακά». Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.

Αυτή η πολιτική που ακολουθείται είναι η αιτία για μια σειρά από επιπλέον προβλήματα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και στο νομό μας. 1 νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό (Κάλαμος). Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα υπολειτουργούν και δεν υφίσταται η ολοήμερη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης 8 νηπιαγωγών.
Στα δημοτικά λείπουν 4 δάσκαλοι και σχεδόν όλες οι ειδικότητες στα ΕΑΕΠ, που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα και λήξη μαθημάτων στις 2 το μεσημέρι. Έτσι από την ώρα που τελειώνει το πρόγραμμα, χωρίς τις πρόσθετες ειδικότητες, και μέχρι τις 2 χρεώνονται τις ώρες εκπαιδευτικοί και στην ουσία κάνουν φύλαξη στα παιδιά. Τα ειδικά σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό) υπολειτουργούν ενώ δε λειτουργούν στα υπόλοιπα δημοτικά τα τμήματα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Στην ειδική αγωγή στη Β/θμια λείπουν 7 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, 2 ειδ. Βοηθ. Προσωπικό καθώς και 4 ειδικοί εκπ/κοί. Στο Μουσικό Γυμνάσιο Λευκάδας λείπουν 20 εκπ/κοί. Τέλος στη γενική εκπ/ση λείπουν 7 καθηγητές.

Είναι πλέον σαφές ότι τα προβλήματα στην Παιδεία, όχι μόνο αυτά της στελέχωσης με το απαραίτητο εκπ/κό προσωπικό και της υλικοτεχνικής υποδομής αλλά κυρίως αυτά που σχετίζονται με το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, δεν είναι θέμα κακοδιαχείρισης ή ανικανότητας κάποιων υπουργών, πολιτικών κλπ. Είναι το αποτέλεσμα μιας Παιδείας που εντάσσεται στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Τα παιδιά από μικρά θα μαθαίνουν ό,τι βολεύει τους εκμεταλλευτές, τα αυριανά τους αφεντικά. Φυσικά, η χρηματοδότηση της Παιδείας θα γίνεται με ότι χρήματα τους περισσέψουν, από αυτά που θα ξεκοκαλίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από την περιβόητη επανεκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο μεταξύ οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν ότι καλύτερο μπορούν για τα παιδιά τους.

Με τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους τους, έχουν καταδικάσει τη νεολαία στην ανεργία, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συντάξεις, με τη μαγκούρα στη δουλειά, μόνιμο υποζύγιο να πληρώνει φόρους δυσβάσταχτους για να για να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων, για να θησαυρίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που αφορά όλο το λαό, κάθε ηλικία, το κάθε σχολείο, ο κάθε σύλλογος εκπαιδευτικών, ο κάθε σύλλογος γονέων, το κάθε σωματείο, να γίνει κάστρο αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Κανένας να μη μείνει μόνος του στην κρίση!

Ως δάσκαλοι των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να διεκδικήσουμε υλικοτεχνική υποδομή και να μη φορτώνουμε με μακροσκελείς λίστες, ούτε ένα ευρώ στην πλάτη των γονιών που έχουν τσακιστεί από την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική!

Να εμποδίσουμε την παραπέρα ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων που διευρύνεται και παγιώνεται με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας.
Απαιτούμε

• Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
• Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
• Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους για υλικά αναλώσιμα κ.α.
• Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας.
• Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.

Είναι ώρα το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή προϋποθέτει και άλλα μέτρα, Μνημόνια Διαρκείας για όλους τους λαούς. Άφησαν απροετοίμαστο το κίνημα, έβαλαν τα συνθήματα και τους αγώνες μας κάτω από ξένες σημαίες. Έχουμε άλλα συμφέροντα, άλλες ανάγκες, άλλους καημούς από τους εκμεταλλευτές μας.

Η επίθεση τους δεν θα σταματήσει αν δεν ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης και ανατροπής.
Λύση και προοπτική υπάρχει!

Είναι ο δρόμος της πάλης για την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Είναι στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

Είναι στην διεκδίκηση, ο λαός να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει χωρίς την Ε.Ε. και τα μονοπώλια
Καλούμε τα σωματεία μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις
ΟΛΟΙ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ στις 22/10 στις 7 μμ στον Αη Μηνά

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη
Εμείς έχουμε τη δύναμη!
Εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε μνημόνια και βάρβαρα μέτρα!
Ο πλούτος δεν μπορεί να μοιραστεί δίκαια όταν διαχειριστές του είναι οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους στις κυβερνήσεις.

Οκτώβρης 2015

Προηγουμενο αρθρο
Πόσο ζει το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»;
Επομενο αρθρο
Η φήμη του επλάτυνεν, ηκούστη εκ τον τόπον...

8 Σχόλια

 1. Ανδρεας
  22 Οκτωβρίου 2015 at 14:40 — Απάντηση

  Ο υπουργος τους ειπε. Δεν θα ασχοληθω με πενταροδεκαρες. Ωραια με εμας που σας πληρωνουμε τοσα χρονια ποτε θα ασχοληθηται;;; Επισης ο αλλος ο καραγκιοζης ειπε οτι οι ψηφοφοροι της Αριστερας δεν πανε τα παιδια τοθς σε ιδιωτικα σχολεια και πρεπει να ασχοληθουμε με αυτους……..σκεψου και να ασχοληθουν……..

 2. Αγανακτισμένοι γονεις
  22 Οκτωβρίου 2015 at 10:14 — Απάντηση

  Έχουμε μιλήσει με τη Σχολική Συμβουλο,με το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας,με το Σύλλογο μας,με την Ένωση Γονέων…Έχουμε δίκιο λένε όλοι και ύστερα….τίποτα…Ο,Τι είναι νόμιμο βλέπετε είναι και …..ηθικό;Καθήκον δικό μας πρωτίστως είναι να μάθουμε στα παιδιά μας πως να παταν γερά στα πόδια τους,πως να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις,πρέπει να κρατάμε ισορροπίες.Είναι θλιβερό πως παιδάκια Πρώτης Δημοτικού έπρεπε να νιώσουν την πικρά και την αδικία από τους ίδιους τους τους δασκάλους!!!!Αυτούς που τους διδάσκουν την αγάπη προς το συνάνθρωπο,την ισότητα και τη δικαιοσύνη…Ωραία τα λόγια,αλλά από πράξεις μηδέν….

 3. Άφωνος
  21 Οκτωβρίου 2015 at 23:22 — Απάντηση

  Πέταξε έξω τα παιδιά και το αφήσατε έτσι; Αυτό ονομάζεται συναισθηματική κακοποίηση. Ίσως ο συνήγορος του παιδιού να είχε άποψη επ’ αυτού. Μια ερώτηση δεν βλάπτει. Ο Σύλλογος Γονέων μένει αμέτοχος; η Ένωση Γονέων αλήθεια με τι ασχολείται; ποιος είναι ο ρολος της; Κλεισμένα πορτόνια; Παιδιά στο δρόμο; Εφαρμοστές του νόμου;
  Αξίζουν Συλληπητήρια!

 4. Αγανακτισμένοι γονεις
  20 Οκτωβρίου 2015 at 19:24 — Απάντηση

  Εκτός από τον ορθολογισμό ας επικρατούσε τουλάχιστον λίγη ανθρωπιά…Γνωρίζετε ότι δασκάλα πέταξε κακην κακώς 7- 8 παιδάκια έξω από το σχολείο γιατί τα βρήκε μέσα από το πορτονι στις 07:45; Τα πέταξε στο δρόμο για να εφαρμόσει το Νόμο….και να τα ξαναβάλλει μέσα στο σχολείο στις 07:55… Τι να απαντήσει κανείς στο εξάχρονο κοριτσάκι της Α Δημοτικού που ρώτησε τη μαμά της το απόγευμα: Γιατί με έδιωξε ή δασκάλα μου από το σχολείο σήμερα μαμά;Στο ορκίζομαι δεν έκανα τίποτα,απλά μιλαγα με τα άλλα παιδάκια… Που είναι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμομων;Τι κάνει ή Ένωση γονέων;Γιατί δεν παίρνει κανείς θέση;Τα συμπεράσματα δικά σας….

 5. εργατικός
  20 Οκτωβρίου 2015 at 13:04 — Απάντηση

  Εάν ανοίγει το πορτόνι στις 07:55 σημαίνει ότι εκινούν εργασία στις 08:15.
  Άρα 08:15 + 8 ώρες = 16:15.
  Με το φυσιολογικό σε παγκόσμια εφαρμογή οχτάωρο θα πρέπει να φεύγουν οι δημόσιοι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στις τεσσερις και τέταρτο. Υπάρχει έστω και ένας????
  Στη Γαλλία αντιστοιχεί σύμφων με τη eurostat 1 εκπαιδευτικός ανά 18 μαθητές. Στην Ελλάδα 1 εκπαιδευτικός ανά 9 μαθητές. Ανατροπή και αντίσταση σε αυτήν την ειδική πελατειακή μεταχείριση πότε θα δούμε? Πότε θα δούμε λογική και ορθολογισμό?
  Αναρωτηθείτε γιατί η κοινωνία πανελλαδικά δεν είναι πουθενά δίπλα στα εκπαιδευτικά σας κινήματα…..

 6. Συμπάσχοντες
  20 Οκτωβρίου 2015 at 12:21 — Απάντηση

  Τα παιδιά των βιοπαλαιστών και των μεροκαματιάρηδων απ’ότι φαίνεται είναι παιδιά «ενός κατώτερου Θεού»,όπου πρέπει να βιώσουν στο πετσί τους από πολύ μικρά ότι υπάρχουν δύο κόσμοι και δύο τάξεις. Πρέπει να καταλάβουν από πολύ νωρίς ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι, ότι ο κόσμος είναι άδικος και φυσικά ότι δεν πρέπει να σέβονται και να συμπάσχουν ο ένας στα προβλήματα του άλλου, ότι ζωή είναι «αν έχεις τύχη διάβαινε» και ότι ο ισχυρότερος θα υποτάσσει και θα φιμώνει τον ασθενέστερο. Έτσι όμως καλλιεργούμε γενίτσαρους, οπλίζουμε με Γιαταγάνι χέρια που παίρνουν κεφάλια ανεξέλεγκτα και χωρίς οίκτο. Άραγε οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ τι άποψη έχουν για το πρόβλημα του συγκεκριμένου σχολείου; θα προσέρχονταν 10 λεπτά νωρίτερα από το καθορισμένο ωράριό τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν και τα παιδιά των βιοπαλαιστών; θα τους συμπαρασταθούν; Σε μια τέτοια εποχή κρίσης, αλλαγής αξιών, κατακρεούργησης, υπονόμευσης και απαξίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλίμονο αν χάσουμε την ανθρωπιά μας. Αλίμονο αν δεν απλώσουμε το χέρι να συμπορευθούμε όλοι μαζί, μόνο έτσι θ’αντέξουμε, να γίνουμε μια γροθιά και ποιος ξέρει ίσως ν’αλλάξουν τα πράγματα και να γλιτώσει ετούτος ο τόπος απ’ τη λαίλαπα που έρχεται..
  «ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» ……….

  • Αγανακτισμένοι γονεις
   20 Οκτωβρίου 2015 at 12:39 — Απάντηση

   Ποσό δίκιο έχετε,προφανώς εσεις βιωνετε ή γνωρίζετε την κατάσταση…Δε βλέπω κανέναν άλλο να ενδιαφέρεται…Να ξέρετε πάντως πως όλοι οι φορείς είναι ενήμεροι, αλλα προφανώς αδιάφοροι…Θλιβομαι πραγματικά…

 7. Αγανακτισμένοι γονεις
  18 Οκτωβρίου 2015 at 13:02 — Απάντηση

  Τι θα γίνει με τα παιδιά των βιοπαλαιστων του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας;Θα περιμένουν μονα τους στο δρομο, μεσα στο κρύο και στη βροχη έως τις 07:55 που ανοίγει το πορτονι του σχολείου;Τι θα κάνουμε εμείς οι γονείς που πρέπει να βρισκόμαστε στη δουλειά μας νωρίτερα;Θα αναγκαστουμε να τη χάσουμε ;Γιατί να ειναι τα παιδιά μας κλειδωμένα έξω από το σχολείο τους με κινδυνο την υγεία τους και την ασφάλεια τους;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *