HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ εκδήλωση εορτασμού για τα 154 χρόνια της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα στην Αθήνα

Η εκδήλωση εορτασμού για τα 154 χρόνια της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα στην Αθήνα

Της Πηνελόπης Κοψιδά

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 154η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, η Επτανησιακή Συνομοσπονδία, το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαΐου, οργάνωσε εκδήλωση στην συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα, σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, με τον χαιρετισμό του προέδρου της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Ι. Παργινού.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον καθηγητή του Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμο Ζώρα (εδώ), με θέμα: “Η Πολιτιστική Συμβολή της Επτανήσου στην Ελλάδα”.

Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε η κ. Πόπη Σωτηροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκπροσωπήθηκαν και τα επτά νησιά με χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα.

Πρώτα εμφανίστηκε η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων η «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς με μαέστρο την κ. Χριστίνα Ρόκκου.

Ακολούθησε η Χορωδία της Ομοσπονδίας Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων και του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ».

Η χορωδία που ιδρύθηκε το 2017, εμφανίστηκε υπό την διεύθυνση της μαέστρου κας Δώρας Μουρμούρη. Την οργάνωση της παρουσίασης είχε ο Δρυμωνιώτης στην καταγωγή, μουσικός και συνθέτης κ. Παναγιώτης Φίλιππας, ο οποίος στηρίζει αφιλοκερδώς την Ένωση Επτανησίων επί σειρά ετών. Ο κ Φίλιππας πλαισίωσε την χορωδία με την εξαμελή ορχήστρα του. Μαντολίνο έπαιξε ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τους υπόλοιπους μουσικούς συντελεστές αποτελούσαν:
Βέτα Φίλιππα, βιολοντσέλο
Ορέστης Ζαφειρόπουλος, βιολοντσέλο
Κώστας Χατζηδάκης, κιθάρα και φυσαρμόνικα
Γιώργος Αλιφραγκής, ακορντεόν
Γιώργος Δίβερης, κοντραμπάσο
Η χορωδία, με τη συνοδεία της ορχήστρας του κ. Π. Φίλιππα, παρουσίασε τα εξής έργα:
-Το Δάκρυ (μουσική Δ. Γράψας, ποίηση Αρ. Βαλαωρίτης)
-Νησί μου (μουσική Δ. Γράψας, ποίηση Βασ. Σίδερης)
-Δίστιχα (μουσική Δ. Γράψας, ποίηση Ν. Βλάχος)
-Λευκάδα Όνειρο (στίχοι και μουσική Π. Φίλιππα – απαγγελία στίχων Γ. Αγγελοπούλου)
Το τελευταίο αποτελεί ένα μικρό έργο του Π. Φίλιππα, δέκα λεπτών, με πολλές εναλλαγές, που το ρεφρέν καταλήγει σε ρυθμό βαλς.Τελειώνοντας η παρουσίαση, ο ίδιος ο συνθέτης συγκινημένος ευχαρίστησε το κοινό και αφού επεσήμανε ότι η Λευκάδα είναι ένα όνειρο, όπως λέει και ο τίτλος του έργου του, σύστησε να την αγαπάμε, γιατί το αξίζει.

Στη συνέχεια ακολούθησε το γειτονικό μας νησί της Ιθάκης, που εκπροσωπήθηκε από το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά. Δασκάλα χορού η κ. Ευαγγελία Κοκκίνη.

Η Ζάκυνθος εκπροσωπήθηκε από το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Ζακυνθίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ». Δάσκαλοι χορού Γ. Ρουσιάνος-Γ. Ράπτης.

Τα Κύθηρα εκπροσώπησε το Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, το οποίο χόρεψε με τη συνοδεία Λαϊκών Παραδοσιακών Οργάνων (βιολί και λαούτο) και δασκάλα χορού την κ. Β. Πετράκη.

Ακολούθησαν οι Παξοί με το Χορευτικό Συγκρότημα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΛΑΟΠΟΛΙΣ». Δάσκαλος χορού ήταν ο Λευκαδίτης Γιάννης Γατζίας.

Και η εκδήλωση τελείωσε με την Χορωδία «ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

Ήταν μια όμορφη βραδιά, με πολύ κέφι, ανάλαφρη διάθεση, μουσική και χορό, όπου το εκρηκτικό ταπεραμέντο, η κουλτούρα και η παράδοση των επτά νησιών ενώθηκαν σε μια ενθουσιώδη παρουσίαση και χάρισαν σε όλους όσους παραβρέθηκαν μια μαγική εμπειρία.

Προηγουμενο αρθρο
Επτανησιακές Επιδράσεις στον Νεοελληνικό Πολιτισμό
Επομενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: τα Ιόνια φαίνεται ότι έχουν εξαιρεθεί από το χάρτη ενδιαφερόντων της σημερινής κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.