HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Κατερίνα Λιβιτσάνου- Ντάνου για το βιβλίο «O Έλληνας γιατρός»

Η Κατερίνα Λιβιτσάνου- Ντάνου για το βιβλίο «O Έλληνας γιατρός»

«O Έλληνας γιατρός» μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

Η συγγραφέας Καρολίνα Μέρμηγκα γεννήθηκε το 1957 Αθήνα, σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος. Έγραψε:
Διηγήματα: Ερωτευμένες Εστία 2005, Σήμερα δεν θα πεθάνω Μελάνι 2010
Μυθιστορήματα: Συγγενής Μελάνι 2013 , Ο Έλληνας γιατρός Μελάνι 2016
Μεταφράσεις: Το επαχθές χρέος της Ελλάδας του Ι. Μανωλόπουλου Μελάνι 2012,Ηδεύτερη ευκαιρία του Henry James

Στις 580 σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος «ο Έλληνας γιατρός», που αφιερώνει στον Κωνσταντίνο, αναφέρεται στη ζωή του παππού της Κωνσταντίνου Μέρμηγκα(1874-1941) και την Ιστορία των χρόνων αυτών(Φωτογραφία εξώφυλλου: προσωπικό αρχείο

Πίνακας οπισθόφυλλου: Στο χειρουργείο, λάδι σε μουσαμά(130. 182) του Ροϊλού Γεωργίου). Ο πρωταγωνιστής ονομάζεται ΚΜ, Κώστας, Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος Μ., ανάλογα με την περίσταση. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου:

1)Πρόλογος σύντομος: Ο Κ. Μ. λίγο πριν το τέλος του(Δεκέμβρης 1941)

2)ΜΕΡΟΣ Α’: 1874-1899 Μάνη 1874 γέννηση του Κ.Μ., βασική του εκπαίδευση, συνάντηση με τον καθηγητή Τούντα, σπουδές στην Ιατρική Αθήνας (η 30χρονη χήρα, ο φίλος Μπάμπης, η Αγγελική Παναγιωτάκου), ο ΚΜ διδάκτωρ Ιατρικής, Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας 1896(Σπύρος Λούης),τα Λαυρεωτικά, το όνειδος του 1897, Ο Κ.Μ. στο Βερολίνο( επιστολή φίλου για τα «Ευαγγελικά»).

3)ΜΕΡΟΣ Β΄: 1904-1914. Θάνατος του Ροΐδη, ο έρωτας του ΚΜ με τη Μαργαρίτα, επιστροφή Παπαδιαμάστη στη Σκιάθο, Επανάσταση στο Γουδί, άφιξη Βενιζέλου, φωτιά στα ανάκτορα, Κιλλελέρ, Βακλανικοί – α’ παγκόσμιος πόλεμος- ο ΚΜ έφεδρος λοχαγός, δολοφονία βασιλιά Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη, πανδημία πανώλης.

4)ΜΕΡΟΣ Γ΄: 1915-1922. Ο ΚΜ γιατρός βασιλικής οικογένειας, σφαγή των Αρμενίων, γάμος του ΚΜ με τη Μίτσα Σαραντάρη, γέννηση του γιου τους Νικόλα, φυγάδευση βασιλιά Κων/νου, εξάπλωση γρίππης, 2η εγκυμοσύνη Μίτσας – γέννηση της κόρης τους Αλεξάνδρας, απόλυση του ΚΜ από το Παν/μιο Αθήνας, ο στρατός στη Σμύρνη, εθνικός διχασμός , θάνατος του Σουρή, εξόντωση των Ποντίων από τον Κεμάλ, ο ΚΜ αγοράζει σπίτι στην Κηφισιά, Ιουλιανά- απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου, θάνατος βασιλιά Αλέξανδρου- επάνοδος βασιλιά Κων/νου, ο ΚΜ στη Σμύρνη – αλληλογραφία, επιστροφή στην Αθήνα,ο ΚΜ καθηγητής στο Παν/μιο, η Μικρασιατική καταστροφή, η δίκη και η εκτέλεση των έξι, η συνθήκη Λωζάνης.

5)ΜΕΡΟΣ Δ΄:1935-1941 , νέο βιβλίο του ΚΜ, η συνάντησή του με τον Κ. Παλαμά, η δικτατορία του Μεταξά, η Μαργαρίτα καρκινοπαθής, ο ΚΜ φιλοξενεί το γιο Εβραίου φίλου του, συζήτηση με τα παιδιά του Νικόλα κ Αλεξάνδρα, κήρυξη πολέμου, ο ΚΜ δήμαρχος Αθήνας παρά τις αντιρρήσεις της οικογενείας του, το ραδιοφώνημα του ΚΜ από το ραδιοθάλαμο του Ζαππείου προς τα Γερμανικά Παν/μια , η παραίτηση του ΚΜ , τραυματισμός και Θάνατος ΚΜ στις 23-12-41.

6)ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η συγγραφέας παρακαλεί τον αναγνώστη να μην ξεχάσει ότι όσα διάβασε ήταν ένα μυθιστόρημα.7)ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ- ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ.

Τον αναγνώστη διευκολύνουν: σημειώσεις- συνοπτικά τα γεγονότα στο τέλος κάθε κεφαλαίου, ακριβής προσδιορισμός τόπου και χρόνου, αναφορά σε τοπία- πρόσωπα- καταστάσεις- γεγονότα, λιτή- δραματοποιημένη αφηγηματική ικανότητα, απόλυτη ισορροπία μύθου και ιστορίας. Τα θέματα που απασχολούν τη συγγραφέα είναι: τα αγαθά της Ειρήνης, τα δεινά του Πολέμου, ο ρόλος των πολιτικών, οι ξένες δυνάμεις, δομή και η λειτουργία αγροτικής , αστικής και βασιλικής οικογένειας, η σύζυγος και η ερρωμένη, η επιστήμη, η Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, το σύστημα υγείας, η λογοτεχνία, η ποίηση (Ιλιάδα-Οδύσσεια- Σαραντάρης), η αγάπη, οι συγγενικές σχέσεις ,ο έρωτας, η πίστη, η φιλία, το ήθος του Επιστήμονα (Τούντας-Τσάτσος-Μέρμηγκας).

ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ: 71 η μάνα Στασινούλα στην τελετή για το διδακτορικό του ΚΜ, 254 περιγραφή Μίτσας νύφης και μητέρας Στασινούλας , 351-2μαρτυρία αρρώστου πολεμιστή στην Προύσα,406 το βιογραφικό του Κ.Μ., 417 η εικόνα της οικογένειας του Κ.Μ.

Ένα αξιόλογο βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε, γιατί όπως γράφει η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ στο οπισθόφυλλο «Η Μέρμηγκα αντιμετωπίζει τη βιογραφία ως επινόηση, την ιστορία ως αφήγηση που ικανοποιεί σημερινές ανάγκες και το ιστορικό μυθιστόρημα όχι ως μυθιστορηματική εκδοχή αληθινών γεγονότων, αλλά ως μυθοπλασία η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τη φύση του παρελθόντος. Έντιμα πράγματα και καθαρά».
(Από την απονομή του βραβείου ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ του περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 2017).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ- ΝΤΑΝΟΥ

Προηγουμενο αρθρο
Κέρδισε το ενδιαφέρον των Ολλανδών η ΠΙΝ στην έκθεση «Vakantiebeurs 2018»
Επομενο αρθρο
Η ομορφιά της χειμωνιάτικης Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.