HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Λευκάδα αποχαιρέτησε σήμερα τον Σπύρο Ασδραχά

Η Λευκάδα αποχαιρέτησε σήμερα τον Σπύρο Ασδραχά

«η επιθυμία του ήταν να ταφεί κάτω από αυτά τα κυπαρίσσια»

Στο χώμα της αγαπημένης του πατρίδας αναπαύεται από σήμερα ο μεγάλος ιστορικός της Λευκάδας Σπύρος Ασδραχάς. Δίπλα στον αδελφό του. Και όπως είπε ο ανιψιός το Γιάννης Ασδραχάς: «η επιθυμία του ήταν να ταφεί κάτω από αυτά τα κυπαρίσσια».

Χτες στο Νεκροταφείο της Αθήνας έγινε η πολιτική κηδεία του Σπύρου Ασδραχά. Σήμερα στο κοιμητήριο της Λευκάδας σε μια σεμνή τελετή έγινε η ταφή της σωρού του. Η σύζυγος του Κατερίνα, ο ανιψιός του Γιάννης Ασδραχάς, φίλοι, συνεργάτες και μαθητές, τον αποχαιρέτησαν, απλά και λιτά όπως ήθελε και ο ίδιος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς και ο Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής εκφώνησαν σύντομες αποχαιρετιστήριες ομιλίες.

«Κι εμείς «πού τον υμνούμε, με καρδιά αναμμένη»,νιώθουμε ευγνωμοσύνη γιατί υπήρξε ό Σπύρος I. Άσδραχάς. Γιατί καλλιέργησε τα ταλέντα πού ή φύση «δίνει μοναχά στα διαλεχτά παιδιά της», για να φθάσει σε υψηλά επίπεδα πνευματικής καλλιέργειας, προσδιορισμένης κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού των άγραφων κανόνων του επαγγέλματος του ιστορικού…
Ο Σπύρος Ασδραχάς υπήρξε ό σπουδαιότερος εν ζωή ιστορικός του νέου ελληνισμού. Με την παρουσία του εξήντα πέντε χρόνια ως ερευνητής και συγγραφέας, δάσκαλος και υπεύθυνος διεύθυνσης ερευνών και μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, σφράγισε, όσο λίγοι, τις ιστορικές σπουδές στον τόπο μας, συνδέοντας το όνομα και το έργο του με όλες σχεδόν τις ανανεωτικές προσπάθειες και τα διαπιστωμένα αποτελέσματα τους κατά τα τελευταία 40 χρόνια.»*

* Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης

Διαβάστε για τον Σπύρο Ασδραχά:
Δημόσια έκθεση γιά τόν Ιστορικό Σπύρο I. Άσδραχά
Τίμα τάν ἔλαχας Σπάρταν
Τι μου έμαθε ο κύριος Σπύρος (Ασδραχάς)
Σπ. Ασδραχάς: «Σε όλο μου το έργο θέλησα να ασχοληθώ με τους άσημους, τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους»
Διαβάστε άρθρα του Σπύρου Ασδραχά:
Ο τόπος και οι άνθρωποι στη Λευκάδα
Συλλογικά και ατομικά άλγη στη Λευκάδα – Του Σπύρου I. Aσδραχά
Κοινωνική συνοχή, ταξικότητα και εθνισμός

Προηγουμενο αρθρο
Σύλληψη 38χρονης για κατοχή λαθραίου καπνού
Επομενο αρθρο
Δείτε πόσο δημοφιλείς είναι ο Θ. Καββαδάς και ο Κ. Δρακονταειδής στην δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ research

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.