HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Λευκάδα στα χρόνια της αθωότητας!

Η Λευκάδα στα χρόνια της αθωότητας!

Ο «Ζήνων» είναι ένας Φυσιολατρικός σύνδεσμος του Πειραιά που ιδρύθηκε το 1931. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου με τίτλο «Μικρές Ελληνικές πατρίδες», τον Απρίλη του 1977 πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εκδήλωση αφιερωμένη στη Λευκάδα με τίτλο «Αφιέρωμα τιμής στη Λευκάδα».

Το αντάμωμα του Συλλόγου με τη Λευκάδα είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση το 1979, ενός βιβλίου – Λευκώματος με τίτλο «Αφιέρωμα στη Λευκάδα» (βρίσκεται στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη).

Αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου: «Θελήσαμε να δώσουμε μια έκδοση συνθετική στην οποία να παρουσιάσουμε σ’ ένα αρμονικό συνταίριασμα το ιστορικό χτες της Λευκάδας και το ηρωικό της σήμερα. Την ιστορία και τη ζωή, τη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό και φυσικά τη μεγάλη πνευματική της παράδοση, που ιδιαίτερα βαραίνει…»

Το βιβλίο περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών. Οι περισσότερες είναι ασπρόμαυρες. Όσες έγχρωμες υπάρχουν τις παρουσιάζω παρακάτω.

Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι από τις πρώτες έγχρωμες που κυκλοφόρησαν και μοιάζουν ως προς τα χρώματα με πίνακες ζωγραφικής.

Η εικόνα της Λευκάδας στο τέλος της δεκαετίας του ’70 δεν έχει σβήσει ακόμα από τις μνήμες των περισσοτέρων μας. Οι αλλαγές σε σχέση με το σήμερα δείχνουν αλματώδεις. Κάποιες αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, κάποιες αυθαίρετες, κάποιες βιαστικές, κάποιες χωρίς περίσκεψη….

Σε όλες τις φωτογραφίες είναι αποτυπωμένη με όμορφα χρώματα η Λευκάδα της αθωότητας!

Άποψη των περιοχών Λυγιάς – Καρυωτών –Διώρυγας
Άποψη των περιοχών Λυγιάς – Καρυωτών –Διώρυγας
Μαδούρη και Σκορπιός
Μαδούρη και Σκορπιός
Μονή Φανερωμένης
Μονή Φανερωμένης
Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας
Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

16

Η Λυγιά
Η Λυγιά
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και η αμόγλωσσα
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και η αμόγλωσσα
Η σημερινή οδός Γολέμη
Η σημερινή οδός Γολέμη
Προηγουμενο αρθρο
Η Καρυά από δορυφόρο
Επομενο αρθρο
Νοικοκυρές σε απόγνωση

1 Σχόλιο

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    24 Απριλίου 2017 at 15:31 — Απάντηση

    Το πριάρι, που είναι στην πρώτη (και στην τελευταία) φωτογραφία, πρέπει να είναι του Ρεγάντου και είναι μπροστά από το σπίτι του, στην Άγια Κάρα.
    Υπέροχες εποχές, μοναδικές αναμνήσεις…!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.