HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις για το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 23/11/19

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις για το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 23/11/19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων 23/11/19

Μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδας συμμετείχαν το Σάββατο 23/11 στις 10:00 στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Κεφαλονιά, με θέμα τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Οι εισηγητές της Πρωτοβουλίας Λευκάδας Μιχάλης Μαραγκάκης και Τάνια Νικολαίδου με επιχειρήματα κατέθεσαν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις για το περιβάλλον, την οικονομία, τον τουρισμό και τη ζωή στα Ιόνια νησιά όπως την γνωρίζουμε ως τώρα. Απών ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς. Παρόντες οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεόδωρος Χαλικιάς και Ευγενία Κολυβά που ψήφισαν κατά, και οι Αντώνης Δουβίτσας και Γιάννης Ροντογιάννης που ψήφισαν υπέρ των εξορύξεων.

Ενδεικτικό της μεγάλης αγωνίας που υπάρχει στα νησιά του Ιονίου για το θέμα ήταν η συμμετοχή των πολιτών (πάνω από 100) από την Κεφαλονιά, αλλά και από την Ιθάκη και τη Λευκάδα, που ήρθαν, παρόλο τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς τις εξορύξεις.

Έφεραν μαζί τους χιλιάδες υπογραφές πολιτών που αντιτίθενται στις εξορύξεις. Παρόλα αυτά αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις των Ανοιχτών Συνελεύσεων και δημάρχων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που τάχθηκαν κατά των εξορύξεων και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Τέθηκαν για ψηφοφορία μόνο αυτές της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για το Ιόνιο. Όπως καταγγέλθηκε και στη συνεδρίαση, ήταν πιο εύκολο να ψηφίσουν ενάντια στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΑΝΑΣΑ, παρά να σταθούν απέναντι στους χιλιάδες πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον των νησιών τους και ζητούν απάντηση στα θέματα που έθεσαν.

Σόκαρε επίσης τους παραβρισκόμενους η ανάγκη για ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων των τριών παρατάξεων που ψήφισαν «ναι». Δήλωναν ουσιαστικά, «ανενημέρωτοι» για ένα φλέγον θέμα που θα αλλάξει ριζικά τις οικονομικές και περιβαλλοντικές δομές των νησιών και ζητούσαν να… ενημερωθούν, λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν οι έρευνες στο Ιόνιο. Έτσι χωρίς να είναι ενημερωμένοι και για άλλα θέματα προσέρχονται στα περιφερειακά συμβούλια? .

Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, είχε δώσει άλλωστε από την αρχή τη γραμμή υπέρ των εξορύξεων και το <<ναι>> ήταν προαποφασισμένο, έστω και αν εκείνη όσο και άλλοι σύμβουλοι των παρατάξεων που την στηρίζουν, έμμεσα ή άμεσα, προσπαθούσαν να χαϊδέψουν τ’ αυτιά των πολιτών που διαμαρτύρονταν, λέγοντάς τους ότι «είναι χρήσιμη η διαμαρτυρία τους» και ότι «την ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον».

Είχαν φροντίσει να φέρουν μαζί τους και εκπροσώπους του Υπουργείου και της Ελληνικής διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων για να ενημερώσουν τους συμβούλους μετατρέποντας το περιφερειακό σε ενημερωτική ημερίδα και μάλιστα μονόπλευρη αφού η αντίθετη πλευρά δεν είχε την δυνατότητα να φέρει ειδικούς για ενημέρωση.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων δεν μπόρεσαν να πείσουν τους πολίτες με τα πλέον κλασσικά επιχειρήματα που έθεσαν και εύκολα καταρρίπτονταν ή αμφισβητούνταν από όσους γνωρίζουν τα θέματα:΄1) Το παράδειγμα του Πρίνου, με τον ανύπαρκτο εδώ και χρόνια περιβαλλοντικό έλεγχο και τα 30μ βάθους εξόρυξης, το οποίο είναι ασύγκριτο με τα 3000μ βάθος που θα γίνουν στο Ιόνιο …2) Η Νορβηγία με τις ‘επιτυχημένες’ της – κρατικές- εξορύξεις, οι οποίες γίνονται σε μια ανοικτή θάλασσα μακριά από κατοικημένες περιοχές και χωρίς σεισμική δραστηριότητα στο έδαφός της. 3) Αυτό της εξάρτησης της Ελλάδας στο 97,5% από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με τη λογική ότι θα μειωθεί αν έχουμε εξορύξεις (πως; Αφού στις συμβάσεις το πετρέλαιο έχει παραχωρηθεί στις εταιρείες και δεν υπάρχει αναφορά στο από πού θα καλύπτονται οι δικές της ενεργειακές ανάγκες)… 4) Οι υποσχόμενες θέσεις εργασίας , οι οποίες θα είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που θα χαθούν από τον τουρισμό, την αλιεία, και το πρωτογενή τομέα. 5) Το παραμύθι του «Ταµείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» , το οποίο υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν τα έσοδα από τις εξορύξεις, έχει προβλεφθεί μόνο και μόνο για να χρυσωθεί το χάπι των εξορύξεων. Πέρα από το γεγονός ότι τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο αλλά και οι τοπικές κοινωνίες είναι από πολλούς αμφισβητήσιμα, είναι αστείο να προφασίζεται κανείς το ασφαλιστικό ως λόγο για να προχωρήσουν οι εξορύξεις. Τα έσοδα μπορεί να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι ένα βαθμό, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το ποιος θα είναι αυτός ο βαθμός, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι έσοδα θα χαθούν π.χ. από τον τουρισμό ή τη βλάβη του πρωτογενή τομέα ενώ η σύνδεση των εσόδων με την… «αλληλεγγύη των γενεών» έχει μόνο προπαγανδιστικό χαρακτήρα.

Κυρίως δεν μπόρεσαν καθόλου να πείσουν για το κεντρικότερο ζήτημα: Αν υπάρχει, μεγάλο ή μικρό, ρίσκο για το μέλλον των νησιών του Ιονίου και πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το ρίσκο.

Στα θετικά πάντως καταγράφηκε η πρόταση από το Θ. Γαλατσιατο για δημοψήφισμα στα Ιόνια Νησιά για το θέμα.

Φάνηκε καθαρά ότι το κίνημα που έχει δημιουργηθεί κατά των εξορύξεων δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Το μόνο που ενώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους. Στις ανοιχτές συνελεύσεις των νησιών του Ιονίου, οι οποίες αποτελούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από μη κομματικοποιημένα μέλη, υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, της όποιας οικονομικής ανάπτυξης, άνθρωποι με νεοφιλελεύθερες λογικές, μαζί με ανθρώπους πιο ενεργούς στα περιβαλλοντικά θέματα, αριστερούς, κεντροαριστερούς, ακομμάτιστους, κλπ. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο και απλωμένο πολιτικά σύνολο από απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας που το μόνο που τους ενώνει είναι το ενδιαφέρον για τον τόπο τους και ο φόβος για το μέλλον του.

Οι περιφερειακές αρχές σε άλλες περιοχές της Ευρώπης (Κανάρια νησιά, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) έχουν καταφέρει να ανατρέψουν αποφάσεις και συμβάσεις, και να σταματήσουν εξορύξεις και γεωτρήσεις, θέτοντας ως βασικά ζητήματα το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό. Το περασμένο Σάββατο η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ψήφισαν «ναι», αλλά και όσοι σύμβουλοι έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μεσοβέζικη στάση, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια με την κεντρική εξουσία, αναμετρούνται με την ιστορία των νησιών, αλλά και με την δική τους προσωπική πολιτική ιστορία. Μένει να δούμε αν θα γραφτεί, όπως αναμένουν οι ίδιοι, με χρυσά, ή όπως φοβούνται πολλοί, με γκρίζα ή και μαύρα γράμματα.

Εμείς δεν θα περιμένουμε άπραγοι: δεν παίρνουμε τέτοιο ρίσκο. Αλλιώς θέλουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας: καθαρό, ενήμερο, και ειρηνικό, όπως το βρήκαμε και εμείς, παρόλο τις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις που επιβάλλουμε στο περιβάλλον μας.

Η Μεσόγειος θάλασσα ήδη υποφέρει από την ανθρώπινη δραστηριότητα και κινείται οριακά στην αντοχή της. Οποιαδήποτε επέμβαση θα έπρεπε να είναι προς την αποκατάσταση της, όχι τη περαιτέρω υποβάθμιση της!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΩΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
με αποσπάσματα από

Κεφαλονίτικα Νέα

Προηγουμενο αρθρο
Τρισδιάστατος τουριστικός οδηγός για τη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
«VICE» από την Κινηματογραφική Λέσχη του «Ορφέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.