HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ τοποθέτησή του Θανάση Καββαδά στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η τοποθέτησή του Θανάση Καββαδά στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ακυβερνησία στην οποία θα οδηγηθούν οι Δήμοι μέσω της εισαγωγής της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις συνεχείς αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το βράδυ της Τετάρτης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Καββαδάς υπογράμμιζε ότι ο Υπουργός δεν άκουσε τις προτάσεις και τις θέσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, δηλαδή των ανθρώπων που γνωρίζουν την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της καλύτερα από τον καθένα και εστίασε την κριτική του σε τρία βασικά σημεία: (α) την ακυβερνησία που θα προκύψει από την απλή αναλογική, (β) τη χωρίς λόγο μείωση της θητείας από πέντε στα τέσσερα χρόνια και (γ) τις συνεχείς αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του κ. Καββαδά:

• Η κυβέρνηση μετά από 3,5 χρόνια και μετά από πολλές εξαγγελίες φέρνει για ψήφιση το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, που δυστυχώς δεν επιλύει τα προβλήματα των Δήμων και των Περιφερειών. Αντίθετα τους προσθέτει προβλήματα και τους οδηγεί σε ακυβερνησία. Είναι προφανές ότι δεν θέλετε η αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της.

• Δεν ακούσατε τις προτάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Δεν ακούσατε τους ανθρώπους που γνωρίζουν την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της καλύτερα από τον καθένα. Ενδιαφέρεστε μόνο για το πώς θα αποκτήσετε εσείς οι ίδιοι ρόλο στην αυτοδιοίκηση. Την χρησιμοποιείτε και παίζετε με τους θεσμούς.

Σχετικά με την λεγόμενη απλή και άδολη αναλογική, ο κ. Καββαδάς τόνισε:

• Η απλή και άδολη αναλογική ακούγεται ωραία. Τόσο ωραία όσο και ο λαϊκισμός που τη συνοδεύει. Γιατί, ξέρετε τι θα γίνει με τον τρόπο που το σχεδιάσατε; Απλά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα μπορούν να κυβερνηθούν. Αυτό βέβαια δεν σας νοιάζει. Δεν θέλετε ένας Δήμαρχος με το συνδυασμό του, να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίζεται. Αυτό που έχετε στο μυαλό σας είναι η επιβολή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία.

• Γιατί σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή, η κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει από την πρώτη Κυριακή. Και η εκλογή του Δημάρχου, θα προκύψει από το αποτέλεσμα της 2ης Κυριακής. Δηλαδή: Για παράδειγμα: υποψήφιος Δήμαρχος παίρνει στον πρώτο γύρο 25% και κερδίζει 7 δημοτικούς συμβούλους και ο αντίπαλός του παίρνει 49% και βγάζει15 δημοτικούς συμβούλους, εάν αυτός με το 25% καταφέρει και ανατρέψει το ποσοστό της πρώτης Κυριακής και βγει τελικά Δήμαρχος τη 2η Κυριακή, θα καταλήξει να έχει 7 Δημοτικούς Συμβούλους και η μείζονα αντιπολίτευση να έχει 15 Συμβούλους! Πως είναι δυνατόν να κυβερνηθεί αυτός ο δήμος;

• Αυτό που κάνετε είναι να οδηγείτε τις τοπικές κοινωνίες στη μικροπολιτική συναλλαγή. Στο Δούναι και Λαβείν! Ή δεν το αντιλαμβάνεστε; Γιατί τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο, ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με κάποιον συνδυασμό μπορεί αν θέλει να φεύγει και να προσχωρεί σε άλλο συνδυασμό.

• Δεύτερον, μειώνετε τη θητεία από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια. Γιατί; Δεν έχετε κανένα σοβαρό λόγο. Μετά από χρόνια αποσυνδέθηκαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές από τις βουλευτικές. Δόθηκε το δικαίωμα να ολοκληρώνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ο κάθε Δήμος το πρόγραμμά του. Δόθηκε η ευκαιρία να μειωθούν τα τεράστια εκλογικά κόστη.

• Τρίτον, συνεχίζετε τα μικροπολιτικά παιχνίδια, με το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Στο νομοσχέδιο -μέχρι σήμερα το μεσημέρι- προβλέπατε ότι αυτές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, γιατί πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε τη θητεία σας και να γίνουν μαζί και οι εθνικές εκλογές. Και επειδή την τελευταία στιγμή καταλάβατε ότι νομικά είστε έκθετοι με την επέκταση της θητείας των αυτοδιοικητικών πέραν της 5ετίας, και επειδή ο κ. Τσίπρας φαίνεται να το ξανασκέφτηκε, βάλατε 16 βουλευτές να καταθέσουν τροπολογία για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές. Όπως το πάτε, σχεδιάζετε το Μάιο Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές Α’ και Β’ βαθμού, Βουλευτικές (αν σας βγει) και προσπαθείτε να θολώσετε την κρίση του Ελληνικού λαού. Αλλά όσο και εάν προσπαθείτε, να ξέρετε ότι η κρίση του Ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη απέναντι σας!
Κλείνοντας σημείωσε:

• Η αυτοδιοίκηση έχει πολλά προβλήματα: Έχει έλλειψη πόρων. Έλλειψη προσωπικού. Έχει εξάρτηση από το κράτος. Πάσχει από τη γραφειοκρατία που μπερδεύει τις αρμοδιότητες. Δεσμεύεται από αναποτελεσματικούς ελέγχους. Το μόνο πρόβλημα που δεν είχε μέχρι σήμερα ήταν η κυβερνησιμότητα. Γι’ αυτό και μπορούσε να δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Γι αυτό και οι πολίτες έλεγαν «τα παράπονα στο Δήμαρχο», γιατί αισθάνονταν τη δημοτική αρχή πιο κοντά τους.

• Αντί να βελτιώσετε το θεσμό έρχεστε να τον απονευρώσετε και να του βάλετε οριστικά ταφόπλακα. Δεν πιστεύετε στην αυτοδιοίκηση, ούτε στην αποκέντρωση. Πιστεύετε στο κεντρικό κράτος, το οποίο επιχειρείτε να ελέγξετε κομματικά. Γι αυτό και με την πρόφαση της απλής αναλογικής καταστρέφετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσπαθείτε να ενισχύσετε την κεντρική εξουσία. Αυτή που θέλετε να κρατήσετε, αλλά που σύντομα θα χάσετε.

Ακολουθεί το βίντεο με την ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή.

Προηγουμενο αρθρο
Ανοικτή πρόσκληση Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ένα χρόνο μετά: στη μνήμη του Νίκου Θ. Βλάχου

3 Σχόλια

 1. Anwnimos
  15 Ιουλίου 2018 at 09:56 — Απάντηση

  Γιάννη. Είναι και τα δύο. Είναι Μιχάλης…

 2. Jim Adams
  14 Ιουλίου 2018 at 12:47 — Απάντηση

  Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι η ομιλία του βουλευτή γράφτηκε καί εκφωνήθηκε πριν πάρει χαμπάρι ο βουλευτής τα τεκταινόμενα στο κόμμα του για τη εν συνεχεία θεαματική κωλοτούμπα του άριστου αρχηγού του. Αποτέλεσμα η πλήρης γελοιοποίηση. Μετά τον φιλιππικό του εναντίον της απλής αναλογικής και της κωλοτούμπας Μητσοτάκη σαν καλή κοττούλα έκανε γαργάρασε μέσα σε 24 ώρες τα επιχειρήματα του και υπερψήφισε το σχετικό άρθρο μαζί με την υπόλοιπη ΝΔ, πέρασε με 241 ψήφους .επομένως θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Τέτοιο μπάχαλο στα τόσο απλά μόνο παιδική χαρά τα κάνει. Μετά από αυτή την εξέλιξη τόσο ο βουλευτής όσο και οι σύμβουλοι του δεν προνόησαν να μην στείλουν στα ΜΜΕ την ομιλία του live μαζί με γραπτές παρατηρήσεις και γίνουν ρόμπα , αλλά στην πρεμούρα τους να προβάλουν τη »δραστηριότητα »του βουλευτή και με τις σκέψεις ποιός από το πόπολο θα καταλάβει τα δε ΜΜΕ θα απλώσουν πάνω του το γνωστό δίχτυ προστασίας και δεν θα το σχολιάσουν. Αν είχε γίνει με οποιονδήποτε άλλον θα τον είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια.

  • Γιάννης
   14 Ιουλίου 2018 at 14:55 — Απάντηση

   Τώρα είστε απληροφόρητος ή το κάνετε επίτηδες για να κοροϊδεύετε τον κόσμο. Αυτό που ψηφίστηκε με 241 ψήφους ήταν το νομοσχέδιο για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και όχι το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση για το οποίο μίλησε ο βουλευτής.
   Σας το έχω ξαναπεί. Η εμπάθεια είναι κακός σύμβουλος. Όλα τα περί γελοιότητας και κολοτούμπας χαρακτηρίζουν εσάς τώρα πια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *