HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ τοποθέτηση του Δημάρχου και οι δευτερολογίες στη συζήτηση για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Η τοποθέτηση του Δημάρχου και οι δευτερολογίες στη συζήτηση για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Δήμαρχος: Να επαναλάβω μάλλον τη θέση μας ως Δημοτική Αρχή, η οποία είναι σταθερή και πάγια. Να θυμίσω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαμε περικοπές της τάξης του 60% και άνω. Τα 2/3 δηλαδή των πόρων που έπαιρνε η Αυτοδιοίκηση περικόπηκαν. Βεβαίως δεν περικόπηκαν τα 2 τελευταία χρόνια. Κάθε όμως περικοπή, ακόμα και ενός ευρώ, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, από τούτη ή από άλλες, εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Διεκδικούμε όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Θα το πω με παράδειγμα. Το πρώτο ζήτημα που έθεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, τον Σκουρλέτη, στην συνάντηση που είχα μαζί του πριν από περίπου 20-25 ημέρες, ήταν αυτό, το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Οι πόροι στην Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο οι πόροι, και άλλα, αλλά λέω το παράδειγμα μιας και αναφερόμαστε τώρα στους πόρους. Εμείς σταθερά αγωνιζόμαστε να αυξηθούν οι πόροι στην Αυτοδιοίκηση και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι στην κυβέρνηση. Το κράξιμο του θα το φάει όποιος και αν είναι, ακόμα και αν είναι η μάνα μας. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, να είναι σαφές για εμάς.

Ταυτόχρονα όμως, από την άλλη μεριά, όποιος δεν παίρνει υπόψη του τις συνθήκες που πάνε να φτιαχτούν αυτά, ονειροβατεί κατά τη γνώμη μας. Γιατί ονειροβατεί; Όχι γιατί τρελάθηκε και ονειροβατεί, αλλά γιατί όταν είσαι σε μια αρχή, όποια και αν είναι αυτή και είσαι εκτελεστική εξουσία, δηλαδή θα πρέπει να εκτελέσεις έργο, κατά την δικιά μας την γνώμη την πολιτική, επαναλαμβάνω γνώμη, ναι μεν διεκδικήσεις στο πεδίο που σου στερούνε πόρους και διάφορα άλλα και όχι μόνο πόρους, και το οξυγόνο εγώ θα πω, γιατί το Παρατηρητήριο δεν είναι λίγο πράγμα, αλλά μιας και είπαμε πόρους, ας σταθούμε περισσότερο στους πόρους.

Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να διαχειριστείς και το σήμερα. Αν θέλεις βεβαίως μπορείς να κρύψεις το κεφάλι σου μέσα στην άμμο, εντάξει. Και να πεις ότι εγώ δεν το θέλω το σήμερα να ασχοληθώ μαζί του, θέλω να ασχοληθώ με την προοπτική, με το μέλλον. Εγώ την σέβομαι αυτή την άποψη, δεν συμφωνώ μαζί της όμως. Εγώ λέω ότι πρέπει να διεκδικήσω σήμερα για αύριο, αν θέλετε ή για μεθαύριο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνω και ό,τι περνάει από το χέρι μου, όσο μπορώ, δεν υπάρχει κανένας μάγος, να διαχειριστώ την σημερινή κατάσταση όσο πιο καλύτερα μπορώ. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη, με αυτή πορευόμαστε, με αυτή θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, τουλάχιστον όσα χρόνια είμαστε στην Δημοτική Αρχή.

Η 2η παρατήρηση που θέλω να κάνω, ότι κάνατε όλοι ένα λάθος στην σκέψη σας και ενώ σας το είπε ο Μάρκος. Ότι αυτό το τεχνικό πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας δεν είναι το οριστικό τεχνικό πρόγραμμα. Διότι λείπουν πλήθος έργων που είναι συνεχιζόμενα, πλήθος. Δεν μιλάω για 2, για 3, για 4 ή για 5, πλήθος, το ξαναλέω για τρίτη φορά. Λείπουν έργα που θα ενταχθούν στην 1η αναμόρφωση, διότι τα στοιχεία τα οικονομικά θα τα δώσει στον προϋπολογισμό και για το πώς πήγε ο Δήμος οικονομικά. Άρα, στήσατε, καταρχήν πολλές από τις παρατηρήσεις ήταν σωστές, δεν διαφωνώ. Αλλά στήθηκε από ορισμένους, δομήθηκε μάλλον η σκέψη τους πάνω σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν είναι αυτό το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει. Να το πάμε αλλιώς. Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει. Πρέπει να έχει προϋπολογισμό. Για να έχει προϋπολογισμό, πρέπει να έχει και τεχνικό πρόγραμμα, πρέπει να έχει μια σειρά πράγματα. Πρέπει να έχει κατανείμει τη ΣΑΤΑ του κλπ. Δεν υπάρχει Δήμος της Ελλάδας, εκτός μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, που 31/8 τα έσοδα του, μέχρι 31/8 να έχει τις πολλές του εισπράξεις. Πότε είναι οι πολλές εισπράξεις στους Δήμους; Το τελευταίο 4μηνο. Αυτό δεν αφορά την Λευκάδα, αφορά όλη την Ελλάδα αυτό που λέω. Όταν λοιπόν συντάσσεις έναν προϋπολογισμό με στοιχεία 31/8 είναι προφανές ότι είσαι και σφιγμένος και δεν μπορείς να σου δοθεί η δυνατότητα να βάλεις επιπλέον πόρους, 100, 200, 300 χιλιάδες, 400.000€ και να τα κατανείμεις σε έργα.

Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται και το έχουμε επανειλημμένως αυτό, και θα σας παρακαλούσα αυτό να το προσέξετε, για να μην επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο τα ίδια, σου λέει κύριοι. Πόσο είχες πέρσι εκείνο; Το κομμάτι, τον τομέα να το πω έτσι, των εσόδων εκείνων; Φέτος στον προϋπολογισμό σου, αφού μέχρι 31/8 η είσπραξη σου ήταν αυτή, μπορεί να βάλεις μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να βάλεις παραπάνω. Το λέω πολύ απλοϊκά για να γίνει κατανοητό, εκείνο που ας πούμε δείχνει την πραγματική σου εικόνα, είναι όταν έχεις τα απολογιστικά στοιχεία 31/12. Και αυτά πότε τα έχεις; Όταν κάνεις την 1η μεγάλη αναμόρφωση, αρχές Μάρτη περίπου, φανταστείτε το. Άρα, το τεχνικό πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας, επαναλαμβάνω, δεν είναι το πραγματικό.

Το πραγματικό που θα εκφράζει το 90-95% της πραγματικότητας, γιατί στην πορεία ξέρετε ότι γίνονται τροποποιήσεις, για αυτό λέω το 90%, θα είναι στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση. Εκεί θα μπορείτε να μιλήσετε καλύτερα. Αλλά εγώ θα μιλήσω και για αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς και για μια σειρά άλλα πράγματα που είτε τα ξεχάσατε ορισμένοι και το λέω πολύ καλοπροαίρετα το ξεχάσατε, δεν το λέω με άλλο τόνο, είτε μερικοί δεν τα θυμήθηκαν, κατά τη γνώμη μου συνειδητά.

Θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένο και με νούμερα. Ας πούμε, να σας δώσω και άλλο ένα παράδειγμα που δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.
Διάβασες ένα νούμερο Μαριάννα, για εκτίμηση απορρόφησης στο αγκυροβόλιο 7.500.000. Ότι εκτιμώμενη απορρόφηση, θα είναι 31/12 7.500.000. Δεν είναι 7.500.000 αγαπητοί μου συνάδελφοι, είναι 9.500.000. Η πραγματική λέω είναι 9.500.000. Άρα μη βιάζεστε και το λέω πάρα πολύ, επαναλαμβάνω, καλοπροαίρετα, μη βιάζεστε να φέρετε μερικά παραδείγματα, τα οποία δεν απηχούν την πραγματικότητα, η οποία είναι αδιάψευστη.

3ο ζήτημα. Μπήκε ένα ζήτημα επίσης, μα πώς, τι απορρόφηση είχαμε. Νομίζω πάλι από την Μαριάννα, αν θυμάμαι καλά. Πρόσεξε. Να θυμίσω το εξής. Έχουμε πάρει χρήματα από τους σεισμούς. Πότε τα πήραμε αγαπητοί συνάδελφοι, τα χρήματα από τους σεισμούς; Θυμάστε; Τα χρήματα από τους σεισμούς τα πήραμε Απρίλη – Μάη. Το 2017 να το πω πιο απλά, ήταν έτος, σε ένα ποσοστό περίπου 60% σύνταξης μελετών και γραφειοκρατίας. Το 2017 είναι έτος δημοπρατήσεων, άρα και απορρόφησης.

Επόμενο ζήτημα. Σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν εντάξεις νέων έργων από το ΕΣΠΑ. Γιατί; Γιατί οι προσκλήσεις τώρα άνοιξαν. Ξεκίνησαν τον Νοέμβρη και με τις παρατάσεις,οι εγκρίσεις θα αρχίσουν να υπάρχουν σε αυτά, οι πρώτες εγκρίσεις, από τον Ιούλιο και μετά του 2017. Άρα, το τεχνικό πρόγραμμα επαναλαμβάνω, που δεν έχει αυτά τα νούμερα μέσα και θα πω και άλλα που δεν έχει το τεχνικό πρόγραμμα, μη το βλέπετε με την στενή αυτή ματιά ας πούμε του μύωπα, να το πω, αλλά θα το δείτε και με βάση ορισμένα επιπλέον στοιχεία που θα δώσω.

Να το πω με παράδειγμα. Αυτή την στιγμή εκτελούνται έργα 5.700.000 που δεν είναι στο τεχνικό πρόγραμμα. Είναι αναπτυξιακά όμως και εκτελούνται στους δρόμους Γιαλός και Εγκρεμνούς. Είναι ή δεν είναι αναπτυξιακά; Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι είναι αναπτυξιακά. Διότι όταν παίρνεις ένα δρόμο που ήταν δρομάκος, να μου επιτρέψετε την φράση, καταλαβαίνετε με τον όρο δρομάκο τι εννοώ, και πας να τον κάνεις δρόμο, να τον κάνεις έναν αξιοπρεπή δρόμο, επίσης να είμαι ακριβής, έναν αξιοπρεπή δρόμο, όχι έναν τέλειο δρόμο, δεν είπα τέλειο, έναν αξιοπρεπή δρόμο, με συγχωρείτε, και ποιοτική είναι η διαφορά και αναπτυξιακή λογική έχει αυτό το έργο. Και η αναπτυξιακή λογική του έργου των Εγκρεμνών, το εισόδημα δεν θα το πάρει ο Βαρδινογιάννης. Θα το πάρουν οι επιχειρήσεις που δουλεύουν και επιχειρούν στην περιοχή του Αθανίου, του Δραγάνου και δεν ξέρω πού αλλού. Για αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Προχωράω. Ειπώθηκε ότι βρήκαμε ως χρηματοδότηση και βρήκαμε και ως μελέτες. Καταρχήν δεν θέλω να σχολιάσω τι βρήκαμε ως μελέτες, θα σχολιάσω όμως τι βρήκαμε ως χρηματοδότηση, που είναι και πιο σημαντικό αν θέλετε, γιατί μελέτες μπορεί να έχεις ένα κιβώτιο, αλλά τι να τις κάνεις αν δεν έχεις χρηματοδότηση. Ποιος σας είπε ότι το έργο που εκτελείται στο νοσοκομείο θα ολοκληρώνονταν, τώρα θα το πω και με ένα παράδειγμα του Δήμου, ποιος σας είπε ότι ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της ΜΟΠΑΚ;Από πού σας προκύπτει αυτό; Από το ότι ενεγράφη ένας κωδικός και μας ήρθε ένα ποσό; Ξέρετε από πότε θα προκύψει; Όταν θα αρχίσει να εκτελείται το έργο, αν θα τα πάρει ο εργολάβος. Αν θα πληρώνεται εννοώ ο εργολάβος, όχι αν θα τα πάρει. Δεν εννοώ κάτι άλλο, αν αρχίσει να πληρώνεται ο εργολάβος. Τότε αποδεικνύεται η χρηματοδότηση και θα το πω με παράδειγμα επίσης ζωντανό.

Τι νομίζετε, ενεγράφησαν 300.000 για το γήπεδο Τσουκαλάδων. Ο Φώντας Βεργίνης έκανε την προσπάθεια του. Μπορεί να την έκανε ένα μήνα πριν τις εκλογές, δεν έχει σημασία, την έκανε όμως. Και ενέγραψε στον προϋπολογισμό, τέλος του 2014, Δεκέμβρη, ένα μήνα πριν τις εκλογές 300.000.
Γράφτηκε 300.000. Πήγαμε στο Υπουργείο. Πήγαμε στο Υπουργείο και τους είπαμε «και τα λεφτά τι γίνεται;». «Ποια λεφτά;» λέει. Δώσαμε μάχη επί 3 μήνες να τα πάρουμε τα 300.000, που τα πήραμε από το ΠΔΕ κλπ. Άρα, όταν λέμε ότι μπαίνει ένα ποσό, και μάλιστα ποιο; Σε ένα έργο της ΜΟΠΑΚ, προσέξτε το, που ήταν πλήρως ανέτοιμο. Δεν είχε γίνει τίποτα. Δεν υπήρχε οριστική μελέτη, τίποτα δεν υπήρχε. Τίποτα.Υπήρχε ένας σχεδιασμός, ως σχεδιασμός. Αλλά επί του πρακτέου δεν υπήρχε τίποτα. Επί μιας προμελέτης συζητούσαμε όταν αναλάβαμε, και το θυμάστε γιατί εδώ είμαστε όλοι ζωντανοί.

Οριστικοποιηθήκαν όλα αυτά και τώρα θα δώσουμε μάχη, καταθέσαμε τις προτάσεις μέχρι 32/12, 3 διαφορετικές προτάσεις που αφορούν τα απορρίμματα, 2 στα Υπουργεία και μια στην Περιφέρεια, για ποσά περίπου της τάξης κοντά στα 9.000.000 ή κάπου εκεί, δεν θυμάμαι ακριβώς. Θα δώσουμε μάχη για να έχουμε χρηματοδότηση. Γιατί; Γιατί τώρα, αν μπούμε στην χρηματοδότηση, την επόμενη μέρα δημοπρατούμε το εργοστάσιο, γιατί είμαστε έτοιμοι. Άρα δεν είναι το ίδιο να λέω, τι θέλω να κάνω; Ένα πυραυλοδρόμιο στην Εγκλουβή. Ωραία. Γράψε μου Υπουργέ, ένα πυραυλοδρόμιο. Για να το ωριμάσω εγώ το έργο και να το δημοπρατήσω θέλω 4 χρόνια. Θα έχουν περάσει 28 Υπουργοί και το ποσό θα έχει κάνει 5 φορές φτερά, όχι μια.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όταν αναφερόμαστε στις χρηματοδοτήσεις.
Κοιτάξτε, εγώ θέλω να πω ότι η λογική μας είναι, η λογική των έργων είναι αναπτυξιακή. Αυτοί που είπαν προηγουμένως ότι «μα τα έργα των σεισμών, πήραμε λεφτά από τους σεισμούς». Και το είπαν μάλιστα με έναν τρόπο, λες και ζούμε σε μια χώρα που έχει τσουβάλια από ευρώ και τα δίνει από εδώ και από εκεί. Εγώ δεν θέλω να μας πει κανένας μπράβο. Θέλω όμως να πούμε όλοι μαζί ότι κάναμε μια προσπάθεια όλοι μαζί και κατάφερε η Λευκάδα να πάρει αρκετά χρήματα. Αυτά τα χρήματα όμως, αγαπητοί μου συνάδελφοι, όπως σας έχουμε εξηγήσει από τους σεισμούς, γιατί το τι έργα θα γίνουν το έχουμε ψηφίσει εδώ, είναι ενταγμένα σε μια αναπτυξιακή λογική.

Παραδείγματα χοντρά και σοβαρά. Όταν πας να αλλάξεις των αγωγό, εγώ δεν θα σας πω από το Πόντε μέχρι το Διοικητήριο, θα σας πω από την Εξάνθια μέχρι το Αθάνι, και κάνεις ένα έργο 850.000, αυτό είναι ή δεν είναι αναπτυξιακό; Είναι αναπτυξιακότατο, γιατί λύνει το πρόβλημα μιας περιοχής με σοβαρό τρόπο. Δεν περπατάει ένας αγωγός δίπλα στο δρόμο όπως περπατάει τώρα, άρα με σοβαρό τρόπο το αντιμετωπίζεις. Και αυτό είναι ενταγμένο σε μια αναπτυξιακή λογική. Εμείς λοιπόν, η αναπτυξιακή μας λογική λέει υποδομές. Λύνουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων, λύνουμε πλευρές του προβλήματος της ύδρευσης, αυτή είναι η στόχευση. Και ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά έργα ύδρευσης που χρηματοδοτούνται μέσα από τα έργα των σεισμών. Λύνουμε ζητήματα με τις αποχετεύσεις.

Εγώ τη Δευτέρα έχω συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουμε το νέο ΕΣΠΑ. Είναι μια ακόμα συνάντηση, η οποία είναι από αυτές τις κρίσιμες να το πω. Οι προηγούμενες ήταν λίγο πιο γενικές, τώρα είναι πιο κρίσιμες. Ποιο θεωρείτε εσείς ότι είναι αναπτυξιακό έργο για την Λευκάδα, αφού το ζήτημα των απορριμμάτων δεν αφορά την Περιφέρεια, επαναλαμβάνω, είναι κεντρικότερη χρηματοδότηση, τα Πράσινα Σημεία μόνο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Ξέρετε ποιο θα βάλουμε ως πρώτο ζήτημα; Το έχουμε ξαναπεί, δεν θα σας πω καμία είδηση. Τι θα γίνει με τον βιολογικό αν κάνει μπαμ; Επί της ουσίας να κάνει μπαμ. Για πείτε μου. Είναι ή δεν είναι αναπτυξιακό έργο ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού και η μεταφορά το αποδέκτη;

Άρα, όλα αυτά έχουν μια στόχευση: Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αναπτυξιακή προοπτική. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά έργα, δεν έχω τον χρόνο. Θα μπω στον πειρασμό όμως τελειώνοντας, να αναφέρω τα εξής νούμερα και ποσά έργων που ενδεικτικά θυμήθηκα, όπως βλέπετε πρόχειρα, τώρα τα έγραψα. Είναι και άλλα που μπήκαν τα 2 τελευταία χρόνια. 400.000€ Παραλιακός αγωγός, αποχέτευση Ελλομένου. Έργο έκλεισε. Χρηματοδότηση τωρινή. Εγώ μιλάω για τωρινές χρηματοδοτήσεις. Μεταφορά απορριμμάτων. Το έργο εκτελείται τώρα στη θέση που θα γίνει η μονάδα. Έργο 450.000.

Ασφαλτόστρωση δρόμου, που κατά τη γνώμη μου είναι αναπτυξιακότατο έργο, αφού τώρα γίνεται η διάνοιξη και ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, σε έναν μήνα περίπου, Πόντη – Νηρά. Χρηματοδότηση 600.000. Πλακοστρώσεις ιστορικού κέντρου. Σε αυτό που είπες, που είναι μια πλευρά βέβαια αυτού που είπες. 106.000.

80

Περίμενε Μάρκο σε παρακαλώ. Άσε τα δικά μας. Χρηματοδοτήσεις που πήραμε από έξω, που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε. Δεν λέω αυτούς, δεν τα βάλαμε εμείς ως Δήμος. Άσε τα αυτά, θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα τους. Τα δίκτυα για το νοσοκομείο, που επίσης ειπώθηκε με έναν πολύ απλοϊκό τρόπο, «τι να κάνουμε τώρα, θα γινόταν το νοσοκομείο, δεν μας δίνανε τα λεφτά για το δρόμο». Δεν είναι έτσι. Γιατί αν είχαν όρεξη και κέφι να μας τα δώσουν, θα το είχαν σχεδιάσει κιόλας. Και να σας πω κάτι; Δεν είναι ότι εξυπηρετείται το νοσοκομείο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι θα εξυπηρετηθεί η μισή Λευκάδα.

Γιατί οι δρόμοι που διανοίγονται και η σοβαρότητα με την οποία θα φτιαχτούν οι δρόμοι αυτοί και η αξιοπιστία τους ως προς τα όμβρια, ως προς την αποχέτευση, ως προς τον ηλεκτροφωτισμό και κυρίως και ως προς την λειτουργικότητα του κομματιού της πόλης από το γήπεδο και πάνω, θα αλλάξει όλη την λογική της περιοχής. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό έργο, και ταυτόχρονα δεν βελτιώνει και την καθημερινότητα του πολίτη; 1,306 αυτό. Το διεκδικήσαμε αγαπητοί μου συνάδελφοι, δεν μας το χάρισε κανένας. Πιστέψτε με. Γιατί όταν ήρθαμε εδώ, όταν αναλάβαμε τίποτα δεν είχε, ούτε σχέδιο δεν υπήρχε για να γίνει αυτό.

350.000 βάση δεματοποιητή. Συνεχίζεται η αρίθμηση. Εκτελέστηκε το έργο, η βάση του. Δεν αναφέρομαι σε αυτό που τώρα δημοπρατείται, στις 2 Φλεβάρη, 860.000, προσθέστε και τις 860. Να προσθέσετε λίγα ακόμα και θα σταματήσω, ένα νούμερο θα πω ακόμα, θα μπορούσε να λέω και άλλα. Λιμάνια, 400.000, Νυδρί, Λευκάδα. Κάνετε μια άθροιση μήπως ή τα ξεχάσατε; Όχι όλοι, σε ορισμένους απευθύνομαι.Λοιπόν, για να μην τρελαθούμε, συνάδελφοι, σε τούτο τον τόπο, εγώ λέω κλείνοντας, και με συγχωρείτε που καθυστέρησα αλλά ερεθίστηκα, πρέπει να λέμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε στα χέρια μας ένα σχέδιο. Ο σεισμός ήταν και μια ευκαιρία εκτός από κατάρα. Προσπαθούμε να την αξιοποιήσουμε με θετικό τρόπο, κάνοντας έργα, επαναλαμβάνω αναπτυξιακά κι όχι μπαλωμάτων.

Βεβαίως είναι και αναπτυξιακό έργο το να εκτελείς, 850 τώρα και 1,400 μεθαύριο, μέσα στις Κοινότητες, σε 19 διαφορετικές Κοινότητες και να βελτιώνεις και την καθημερινότητα του πολίτη, γιατί θα του κάνεις καλύτερο το δρόμο εκεί που φτιάχτηκε. Ασφαλέστερο, γιατί του φτιάχνεις τοιχίο και δεν έχει μια ξερολιθιά που έπεφτε και ο ίδιος και τσακιζόταν. Όλα αυτά δεν είναι έργα ενταγμένα σε μια αναπτυξιακή λογική; Πάντως να ξέρετε το εξής. Προφανώς υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Εγώ ανεβαίνω στην Αθήνα πάλι στις 22 του μήνα για συναντήσεις με τα Υπουργεία, για διάφορα. Δεν είναι μείζον ζήτημα, κατά τη γνώμη μου κορυφαίο, το ζήτημα της Λαγκάδας; Αναπτυξιακό; Από τα αναπτυξιακότερα εγώ θα έλεγα, που αφορά όλη την ορεινή Λευκάδα. Και τέλος, πάλι με παράδειγμα, το είπε ο Στάθης. Είναι ή δεν είναι αναπτυξιακό έργο ο δρόμος που είπε ο Στάθης; Προφανέστατα είναι. Αναφέρομαι στο δρόμο Ακόνι – Επίσκοπου, βγαίνει στην Νικιάνα εν πάση περιπτώσει. Είναι. Είναι στις δικές μας προτεραιότητες; Είναι. Ξέρετε όμως, αυτά τα έργα είναι πολύ κοστοβόρα.

Η Λαγκάδα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει με λιγότερα από 2.000.000€ όταν μόνο η ασφαλτόστρωση της θέλει 450.000 – 500.000. Εκτίμηση της Υπηρεσίας σας λέω τώρα, δεν λέω εκτίμηση δικιά μου. Αν θέλει μισό εκατομμύριο μόνο η ασφαλτόστρωση, να κάνεις μια ασφαλτόστρωση, προσθέστε και τα έργα προστασίας, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει λιγότερο από 2.000.000 ο δρόμος της Λαγκάδας.

Εμείς λοιπόν, που τώρα που θα πάω επάνω για να συναντήσω τον Χαρίτση, για να ζητήσουμε να μου επιβεβαιώσει αυτό που είχε πει προφορικά, να μας δώσει εκπτώσεις των έργων των σεισμών, έχω ξεκαθαρίσει, και το λέω να το ακούσουν και όλοι οι Πρόεδροι που ευγενικότατα βέβαια και μερικοί και πιο δυναμικά, μου λένε «τι θα γίνει με εκείνα τα ποσοστά των εκπτώσεων;»Τα ποσοστά των εκπτώσεων γράφουν Λαγκάδα και αν περισσέψει οτιδήποτε μετά θα δούμε. Αν μας τα δώσει βέβαια ο Υπουργός. Εμείς βέβαια, το βήμα για τη Λαγκάδα το κάναμε, όπως είχαμε δεσμευτεί. Βάλαμε 50.000, όπως είδατε από την ΣΑΤΑ για να κάνουμε την μελέτη, την οποία, με το που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός θα την αναθέσουμε ταχύτατα.

Θα έλεγα λοιπόν, αγαπητοί μου συνάδελφοι, ότι με βάση περίπου αυτή την λογική που περιέγραψα και που πλευρές ειπώθηκαν και από τους Αντιδημάρχους προηγουμένως και από τον Μάρκο στην αρχή, να δούμε όλο αυτό το ζήτημα και το τεχνικού προγράμματος, αλλά εγώ μίλησα και συνολικότερα, της αναπτυξιακής λογικής που έχουμε ως Δήμος, αυτή να κρίνουμε και ευχαρίστως εκεί, επί αυτής της πραγματικότητα, έτσι όπως είναι, ευχαρίστως να ακούσουμε προτάσεις, παρατηρήσεις, ιδέες και βεβαίως, εάν μπορούμε, οικονομικά αν μπορούμε, να τις πάρουμε και υπόψη μας.

dscn3638

Μαριάννα Καρφάκη: Εμείς δεν είπαμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα το φετινό Δήμαρχε, είναι φτωχό. Είπαμε ότι είναι πάμπλουτο, αν ακούσατε. Δεν ξέρω τι είπαν οι υπόλοιποι, λέω τι είπα εγώ.
Είπα ότι είναι ένα πάρα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Αλλά δεν μου απαντήσατε στο τι γίνεται αφού απορροφηθούν οι πόροι από τους σεισμούς, που δεν τους πήραμε επειδή προσπαθήσαμε. Προσπαθήσαμε, σίγουρα προσπαθήσαμε αλλά τους πήραμε γιατί θα τους παίρναμε όπως τους πήρε η Κεφαλονιά, όπως τους πήραμε το 2003, τεράστιους πόρους από τον σεισμό της Λευκάδας, πήραμε και εδώ και κάναμε έργα. Πήραμε. Όπως πήρε η Καλαμάτα.

Λοιπόν, εγώ σας ρώτησα αυτό λοιπόν, τι θα γίνει το αγκυροβόλιο και τα σκουπίδια τελειώνουν. Η μια πλευρά είναι η χρηματοδότηση των σκουπιδιών και η άλλη είναι η υλοποίηση προς το να απορροφηθεί η χρηματοδότηση. Εσείς είχατε το 2ο μέρος, δεν είχατε το 1ο. Το 1ο το βρήκαμε έτοιμο, απλά το συμπληρώνουμε. Και το πολύ δύσκολο τελικά στους Δήμους, από εδώ και πέρα, δεν θα είναι η υλοποίηση των έργων, θα είναι το να αλλάξουν τρόπο σκέψης και δράσης για να βρίσκουν αυτούς τους πόρους.

Το επόμενο θέμα ακριβώς, θα πω, στο επόμενο θέμα που έχουμε την βιώσιμη κινητικότητα, είναι ακριβώς αυτό. Πώς μας προκαλούν να βρούμε αυτούς τους πόρους, να τους υιοθετήσουμε και μετά, πολύ μετά είναι η εφαρμογή.Επομένως εμένα δεν μου απαντήσατε στο τι μένει μετά από αυτό. Και απαντάω μόνη μου και λέω ότι ναι, υπάρχει λοιπόν η Λαγκάδα, που θα είναι αναπτυξιακά, πραγματικά αναπτυξιακό έργο αν περάσει η χρονιά της χρηματοδότησης, με το καλό, δηλαδή μετά το 50.000 αν μας τα δώσουν. Στα έργα, που να ξεκινάνε από μηδέν φέτος, χωρίς να τα έχουμε σκεφτεί πέρσι, βλέπω μόνο: Έργα ανάπλασης, πλατεία Αγίου Μηνά 130.000. Γήπεδο Τσουκαλάδων 300.000. Κι εδώ, επί τη ευκαιρία, να βάλω παρένθεση που λέτε για το γήπεδο Τσουκαλάδων, Βεργίνης κλπ. κλπ., να πω ότι δεν είναι τρόπος αυτός.

Μου θυμίζει εδώ και 4-5…τα άκουγα και λέγανε οι παλιότεροι, τι ωραία να είσαι Δήμαρχος και να έχεις τέτοια κυβέρνηση επάνω. Δηλαδή το να πηγαίνεις βόλτα στην Αθήνα και να σου δίνουν 100 για τα πλακόστρωτα, 300 για τα γήπεδα. Και οι άλλοι Δήμοι; Και αν δεν έχουμε την ίδια κυβέρνηση τι θα γίνουμε;

Εδώ πρέπει τους πόρους να τους αναβρίσκουμε με αιτιολογία, όχι πήρε φωτιά, πάρτε 100.000 που μας περισσέψαν από εκεί, πάρτε 300 για τα γήπεδα.

dscn2458

Ευτύχιος Ζουριδάκης: Εγώ θέλω να πω, θα είμαι πολύ σύντομος, επιγραμματικά. Πραγματικά ο σεισμός είναι και σωσμός καμιά φορά και το λέω με πικρή την καρδιά. Αλλά πραγματικά, τα χρήματα δεν βγαίνουν μόνα τους, κάποιοι τρέξανε. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια, να είμαστε ξεκάθαροι. Πολλοί Δήμοι είναι, δεν τα μοιράζουν τα λεφτά, έλα πάρε, σε αυτές τις εποχές.
Βγήκαν σημαντικά λεφτά για τους σεισμούς και κάποιοι προσπαθήσανε και μπράβο τους. Για την Λαγκάδα, το λέω εδώ, θα το ακούσει ο κύριος Δήμαρχος. Στο ραντεβού με τον κύριο Χαρίτση, να δει αν μπορεί να μας κάνει και την μελέτη, να γλιτώσουμε τα 50.000, στο κομμάτι αυτό που είπε ότι θα συναντηθεί με τον κύριο Χαρίτση για την Λαγκάδα, για τις εκπτώσεις, να βάλει και το θέμα αυτό της μελέτης μήπως μπορεί.

Ο φίλος μου Θερμός Βαγγέλης, ο εντεταλμένος του Ελλομένου είναι ευχαριστημένος. Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος. Εγώ έχω μάθει να διεκδικώ παραπάνω για το Δήμο Ελλομένου. Και όσο θα είμαι εδώ, σε αυτό το έδρανο αυτό θα κάνω. Και θα πω και μια κουβέντα στο φίλο μου τον Μάρκο. Στην αναμόρφωση, που έβαλα το θέμα της άμμου, θα μπορεί να μπει ένα ποσό για τις ανατολικές παραλίες και είναι και αυτό αναπτυξιακό έργο.
Από την Λυγιά έως και το Μεγάλο Αυλάκι, μπορεί να βάλουμε 20.000. Λεφτά υπάρχουν και θα σας το πω και στο προϋπολογισμό μετά, μπορούμε να βάλουμε 20.000, να μεταφέρουμε 200 αμάξια άμμο. 80€ παίρνουν τώρα οι εργολάβοι σε κάθε ιδιώτη για να μεταφερθεί. Να εμπλουτίσουμε λίγο τις παραλίες μας είναι αναπτυξιακό. Αυτό πουλάμε. Θάλασσα, ήλιο, φιλοξενία. Δεν είναι τίποτα το σπουδαίο και να τα μοιράσετε εσείς όπως νομίζετε. Πάρε 30 Λυγιά, πάρε 30 Νικιάνα, πάρε 100 περιοχή Περιγιάλι – Νυδρί – Μεγάλο Αυλάκι. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό έργο στην εξέλιξη.

dscn2419

Θωμάς Καββαδάς: Θέλω να απευθυνθώ στον Αντιδήμαρχο τον κύριο Βλάχο, που είναι εδώ, γιατί έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία, που αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, κύριε Βλάχο. Πριν δυο μέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, συγκεκριμένα από τον Βεναρδάκη αν δεν κάνω λάθος, ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Δήμους για την διαχείριση των απορριμμάτων ξεπερνούν κατά πολύ τα προϋπολογισθέντα από την κυβέρνηση και θα πρέπει να κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις. Και μάλιστα μας παροτρύνουν, μέσω της ανακοίνωσης που βγάλαμε, να αναμοχλεύσουμε τα κεφάλαια με την συμμετοχή και ιδιωτών μέσα σε αυτά. Δηλαδή, μας προτρέπουν να χαμηλώσουμε τα προϋπολογισθέντα που έχουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση να βάλουμε μέσα και ιδιώτες. Δεν ξέρω αν το έχεις υπόψη σου αυτό, αλλά αν εμείς ζητάμε δηλαδή για την διαχείριση των απορριμμάτων μας ζητάμε 9, 10 εκατομμύρια, θα μας πάνε στα 5 ή στα 6.Που σημαίνει ότι εμείς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, όσον αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών.
Αυτό το λέω και θέλω μια απάντηση για αυτό. Δεν ξέρω τι ενημέρωση έχετε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω μια απάντηση. Γιατί τα σκουπίδια και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κατά τη γνώμη μου στο τεχνικό πρόγραμμα τόσο σοβαρό…

Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να καταλάβω, ειλικρινά το σκεπτικό σας.
Έχουμε τεχνικό πρόγραμμα με 6.000.000 ΜΟΠΑΚ κλπ., κλπ. Και μας λένε από την κεντρική κυβέρνηση ότι αυτά δεν είναι ρεαλιστικά και προχωρήστε σε αναμόχλευση κεφαλαίων. Αν αυτό είναι εκτός θέματος το παίρνω πίσω, αλλά να το κρίνει και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αυτό το θέμα.

Τώρα, όσον αφορά αυτά που συζητάμε σήμερα. Για εμάς, και το τονίζουμε, ανάπτυξη σημαίνει η ζωή των απλών ανθρώπων. Σημαίνει να μην υπάρχει ανεργία, σημαίνει να έχουμε παιδεία, να λειτουργεί η παιδεία μας, σημαίνει ο πολιτικός να είναι εκεί που πρέπει, σημαίνει να έχουμε υγεία για όλους. Αν αυτά υποβαθμίζονται, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Επομένως, και αυτό που είπα στην αρχή, το τρίπτυχο που είπα στην αρχή, που δεν συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, η ανάπτυξη που θέλουμε να πετύχουμε, είναι ανάπτυξη έξω από τις ανάγκες των ανθρώπων.

79

Δήμαρχος: Έβαλε μια ερώτηση η κυρία Καρφάκη, με δυο σκέλη. Το 1ο σκέλος ήταν αν τελειώσουν τα χρήματα των σεισμών, εν πάση περιπτώσει, το λέω λίγο απλοϊκά, τι άλλο έχουμε μπροστά μας.

Λοιπόν, το 1ο που έχουμε μπροστά μας είναι το νέο ΕΣΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε τις εντάξεις των προτάσεων των έργων που κάνουμε και έχουμε μια σειρά από προγράμματα και προσκλήσεις που είναι ανοιχτές, για αυτό είπα και το παράδειγμα της συνάντησης που έχω με τον Περιφερειάρχη τη Δευτέρα.

Έχουμε τα προγράμματα interreg, έχουμε μια σειρά δηλαδή προγράμματα τα οποία ανοίγουν και από τα οποία θα πάρουμε χρηματοδότηση. Το ύψος θα το δούμε και θα το κρίνουμε όλοι μαζί φυσικά, έτσι; Εννοείται. Δεν μπορώ να το προκαθορίσω εγώ από τώρα. Η στόχευση μας όμως είναι σαφής, σε ό,τι αφορά τομείς συγκεκριμένους. Και έδωσα στην προηγούμενη τοποθέτηση μου το παράδειγμα της αποχέτευσης και του βιολογικού, ως ένα από τα παραδείγματα στόχευσης που έχουμε για το ζήτημα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα αλλά δεν θα τα αναφέρω τώρα.

Το 2ο που τέθηκε και τελευταίο, είναι το ζήτημα της αξιοποίησης που τέθηκε, της περιουσίας. Να σας θυμίσω συνάδελφοι μου, μερικά πραγματάκια που κάναμε αυτά τα 2 χρόνια, τα 2,5 τα ρημάδια που έπρεπε να γίνουν όλα σε αυτό τον τόπο, ενώ τα προηγούμενα 40, χωρίς καμία διάθεση να υποβαθμίσω κανενός συναδέλφου Δημάρχου ούτε τη πρόθεση ούτε το έργο που μπορεί να έκανε, και άλλωστε όλοι κρινόμαστε. Να σας θυμίσω ότι είμαστε σε διαδικασία που θα αποφέρει ένα σημαντικό έσοδο για το Δήμο, του τουριστικού περιπτέρου, θα δούμε το αποτέλεσμα, επαναλαμβάνω, θα το δούμε, γιατί σύντομα ξαναδημοπρατείται, τώρα, άμεσα δηλαδή.
2ον Να σας θυμίσω ότι για αυτό το αίσχος που λεγόταν Πόρτο Κατσίκι, και το οποίο το ξεχάσατε μερικοί, κάναμε ολόκληρη διαδικασία, δημοπρατήσαμε και ο Δήμος θα πάρει χρήματα από εκεί που δεν έπαιρνε μια από παράνομους; Και έρχονται και άλλες προτάσεις μέσα στο 2017, αξιοποίησης.

Θα παρακαλούσα όμως, μέσα στον γενικό τίτλο αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, να μου καταθέτονταν, να μας καταθέτονταν προτάσεις, πολύ συγκεκριμένες όμως. Ξέρετε ο τίτλος να αξιοποιήσουμε την περιουσία, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Αν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες, που θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικές να υλοποιηθούν άμεσα και όχι φαντασιακές, όχι προτάσεις δηλαδή που δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθούν τα επόμενα 50 χρόνια, με χαρά και κατά μόνας και στο γραφείο μου και εδώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιλέξετε εσείς τον τρόπο, να τις καταθέσετε, να βοηθήσετε και εμάς γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να τα σκεφτούμε και όλα.
Να θυμίσω όμως μια προσπάθεια που κάναμε με τα ιχθυοτροφεία, λέω άλλη πλευρά. Επίσης παρατημένη πλευρά τα τελευταία χρόνια, τα τελευταία πολλά χρόνια.

Κατά ψήφισαν: Θωμάς Καββαδάς, Χριστόφορος Φρεμεντίτης.Παρών: Καρφάκη, Γρηγόρη, Βικέντιος, Ζουριδάκης, Γαζής Πάνος, Γαζή Σωτηρία.

Προηγουμενο αρθρο
Την Κυριακή, 29/1 η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού
Επομενο αρθρο
Απεβίωσε ο Σπύρος Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.