HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΙδιωτικοποιήθηκε το νερό;

Ιδιωτικοποιήθηκε το νερό;

Με την πενθήμερη διακοπή του νερού μέσα στο κατακαλόκαιρο ασχολήθηκε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Έκπληξη προξένησε η δήλωση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Γληγόρη, πως το νερό «έχει εν μέρει ιδιωτικοποιηθεί»! Όπως ανέφερε, αυτοί που ασχολούνται με την αποκατάσταση των βλαβών -που είναι συνεχείς- δεν είναι ο Δήμος αλλά ιδιώτης εργολάβος.

Ας μην ξεχνιόμαστε: την εποχή που ο σημερινός δήμαρχος ήταν στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα γραπτά αλλά και τις προφορικές δηλώσεις του, η λέξη εργολάβος ήταν ρετσινιά. Ήταν συνυφασμένη με τον ιδιωτικό τομέα και το κέρδος, θέματα που τα ξόρκιζαν τότε οι Συριζαίοι . Στην απάντησή του βέβαια προχθές, ο δήμαρχος βάφτισε τον εργολάβο συνεργάτη του Συνδέσμου ύδρευσης! (Κατά την τρόικα που την ονομάσαμε θεσμούς.)

Εκτός από τους εργολάβους που «καταλήστευαν» τους Δήμους σύμφωνα με τους σημερινούς δημαρχιακούς, άλλο σκάνδαλο ήταν οι απευθείας αναθέσεις. Σκιές και υποψίες καλλιεργούσαν με τις δηλώσεις τους για τους προηγούμενους δημάρχους, για όσα έργα πραγματοποιούσουν χωρίς διαγωνισμούς. Σήμερα η απευθείας ανάθεση είναι η καθημερινότητα και ο διαγωνισμός η εξαίρεση, αλλά έχουν άλλη χάρη, αφού γίνονται από τους Συριζαίους.

Παρακάτω κάποια μαργαριτάρια επαναστατικότητας την εποχή του «αγώνα» του δημάρχου και άλλων, για την μη παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ:

«…Έχουν αναλάβει εργολαβικά [ο τότε δήμος] «την εκτέλεση τοπικού πολιτικού συμβολαίου», στα πλαίσια του γενικότερου «συμβολαίου θανάτου» που εκτελεί ο Γ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της τρόικα στη χώρα μας.»

«…Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό…! το νερό δεν μπορεί να αφήνεται στην επιχειρηματική δράση και να εμπορευματοποιείται με σκοπό το κέρδος.»

Το έχω ξαναγράψει, υπήρξε τραγικό λάθος η μη παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ. Σήμερα πληρώνοντας τις ιδεοληψίες και της τωρινής δημοτικής παρέας, φτάσαμε να μας κοστίζει το νερό… χρυσάφι. Και αν είχαμε και επάρκεια, κομμάτια να γίνει. Αλλά να πληρώνουμε εμφιαλωμένο για να πιούμε, να έχουμε συνεχείς βλάβες, να μην μπορεί να ελεγχθούν οι παράνομες συνδέσεις, να μας λείπει  νερό και να είμαστε και ευχαριστημένοι, αυτό ξεπερνά κάθε νοσηρό εγκέφαλο.

Εκτός από την ψυχοσωματική ανωμαλία υπάρχει και μια τεράστια οικονομική αιμορραγία. «Βάλαμε την μισή ΣΑΤΑ στην ύδρευση», είπε με καμάρι ο Δήμαρχος, στο δημοτικό συμβούλιο. Έχει κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους σκεφτεί να συγκεντρώσει στοιχεία για το πόσο κοστίζει το νερό της ταλαιπωρίας που μας παρέχεται;

Η αξία του νερού σε ένα Δήμο που σέβεται το σύνολο των δημοτών του δεν είναι πόσα πληρώνουν οι δημότες στους λογαριασμούς αλλά πόσο κοστίζει το νερό συνολικά στο Δήμο. Οι συνεχείς βλάβες είναι χρήματα, τα μπαλώματα εδω κι εκεί είναι χρήματα, οι αντλίες και τα υλικά είναι χρήματα, όσοι δεν πληρώνουν είναι χαμένα χρήματα, το νερό που χάνεται είναι χρήματα για όλους, οι οφειλές στη ΔΕΗ για το αντλιοστάσιο του Ακτίου, είναι χρήματα… Το να καμαρώνεις ότι ρύθμισες τις οφειλές στη ΔΕΗ, είναι κόστος και υποθήκη για το μέλλον του Δήμου. Η έλλειψη νερού είναι ντροπή για όλους.

Η διάθεση της μισής ΣΑΤΑ για την ύδρευση, στερώντας την από άλλες σημαντικές ανάγκες, δεν είναι για καμάρι, είναι αποτυχία. Η διαχείριση του νερού στο νησί μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Όσο και να στελεχωθεί η υπηρεσία ύδρευσης, θα ματαιοπονούμε, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει κι όταν οι ανάγκες θα μας ξεπερνούν.

Η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήρια λύση για τα δεδομένα της Λευκάδας. Οι σημερινοί την κλώτσησαν τότε και μαζί της χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία. Να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη στην πληρωμή του νερού. Δεν είναι τυχαίο που στους «αγώνες» που έγιναν εναντίον της ΕΥΔΑΠ, πρώτη θέση στις διαδηλώσεις τότε, είχαν και ένα σωρό λαμόγια, που ποτέ τους δεν είχαν πληρώσει λογαριασμό (όνομα και μη χωριό). Διαλέξαμε το μπάχαλο από την τάξη. Το πληρώνουμε πολύ ακριβά.

Και ενώ η κατάσταση έχει κάπως έτσι, κανένας δεν κοιτά μπροστά. Η διπλανή μας Κεφαλονιά πριν από ένα μήνα δημοπράτησε μονάδα αφαλάτωσης νερού στο Αργοστόλι δυναμικότητας 8.000 κ.μ. πόσιμου νερού την ημέρα, έργο προϋπολογισμού 7.458.835,6 € ενταγμένο στα ΕΣΠΑ.

Εμείς ελλείψει νερού και σχεδιασμού για το μέλλον, βράζουμε στο ζουμί μας και καμαρώνουμε που αποκαθιστούμε τις βλάβες στο πενθήμερο! Κοροϊδεύουμε τον κόσμο για κινέζους τουρίστες, όταν το νησί δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη και απρόσκοπτη παροχή νερού.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ο Δημήτρης Τσερές για το βιβλίο: «Το Θαύμα του Ορφέα»
Επομενο αρθρο
Η πόλις εάλω - Η Λευκάδα στον αυτόματο πιλότο

4 Σχόλια

  1. Νικος
    12 Αυγούστου 2017 at 18:48 — Απάντηση

    Ηταν μεγαλοι τιμητες για την ΕΥΔΑΠ,οι αριστεροι..τυποι!!
    Τωρα ψανουν για νερο,που δεν φροντισαν να εχουν ασχοληθει πολυ καιρο πριν..
    Το οτι ο…ιδιωτης εργολαβος ξερει τροπους και κολπα να φερει το νερο,ειναι απλο.
    Ερχεται το νερο χωρις λεφτα????
    Οσο για 150.000 ατομα στο νησι, ας ασχοληθουν για επαρκεια νερου,καθαριοτητα, δρομους,παρκιν και…ρευμα που κοβεται!!!
    Αντε,2 χρονια ακομα.Ελεος..

  2. anwnimos
    11 Αυγούστου 2017 at 09:57 — Απάντηση

    Συμφωνώ παράξενε. Θεωρώ ότι εντέχνως πλασαρίστηκε πάλι το ζήτημα αυτό και καλά να αναδειχθεί ως το κύριο ζήτημα και μάλιστα βγήκαν και από πάνω σαν καομπόυδες ότι τους έτριξαν τα δόντια και ότι απαίτησαν και διεκδίκησαν και οι γνωστές μπαρούφες που είχαν από την εποχή της αντιπολίτευσής τους. Τις απώλειες από το Άκτιο μέχρι το Κάστρο δεν τις έχουν ελέγξει. Τις απώλειες σε όλο το νησί ούτε. Τα ευρήματα στα Βαρδάνια, Αγια Μαρίνα και Αι ΓΙάννη δεν διευθέτηθησαν. Και στην τελική δεν μείναμε τόσες μέρες και επαναλαμβανόμενα χωρίες νερό λόγω των λιγότερων κυβικών που έρχονται. Κατάφεραν να μετατοπίσουν την κουβέντα εκεί. Ο ξεσηκωμός του κόσμου έγινε με τις διακοές νερού που οφείλονται σε βλάβες που δεν κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και εγκαιρως. Και παρότι είδαμε ότι πλέον τα επισκευάζουν οι ιδιώτες και όχι οι δημοτικοί υπάλληλοι. Πέταξαν λοιπόν τη μπάλα στην κερκίδα πάλι φέτος με το νερό από την Πρέβεζα και επίσης ένα άλλο φαιδρό με τις διασταυρώσεις τις περίεργες των σωλήνων και ότι πήγαινε το νερό στην αποχέτευση και δεν έβλεπαν την απώλεια….. Και πως τα φέρνει ο καιρός να φωνάζουν την ΕΥΔΑΠ για τεχνογνωσία μέτρησης….. Αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ θα τη φώναζαν?????????????

  3. παράξενος
    10 Αυγούστου 2017 at 13:02 — Απάντηση

    Γιατί το άλλο που το έχετε; Κάθε τέτοια εποχή θυμούνται πως μας κλέβουν το νερό οι Πρεβεζάνοι! Πέρυσι το καλοκαίρι τα ίδια πάλι, δηλώσεις και συναντήσεις στην Πρέβεζα για το νερό. Φέτος πάλι συναντήσεις και δηλώσεις – μαγκιές του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο για το κλεμμένο νερό. Από την περσινή συνάντηση μέχρι φέτος, τι έκαναν όλο το χειμώνα; Γιατί θυμούνται το κλεμμένο νερό κάθε τέτοια εποχή; Μήπως μας δουλεύουν ποντάροντας στην άγνοια και στην αδιαφορία μας;

  4. anwnimos
    10 Αυγούστου 2017 at 10:04 — Απάντηση

    Μόνο οι ιδεοληπτικές κορώνες τους έχουν μείνει κατά τα άλλα και τα αριστερά τσιτάτα τους τα αντιιδιωτικά και αντιεργολαβικά. Αν λάβουμε υπόψιν ότι πολλές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων (και όχι μόνο) ανά το νησί πληρώνουν βυτία να τους φέρουν νερό 100ευρα αναλογιζόμαστε πόσο τους κοστίζει το νερό και κατά πόσο είναι δωρεάν κοινωνικό αγαθό που επικαλούνται και ότι είναι ιδιωτικοποιημένο παραπάνω από 50%. Πλρώνουν πόσιμο νερό της Κορπή για να γεμίσουν δεξαμενές με νερό και να κάνουν μπάνιο οι τουρίστες. Που είναι εκείνοι οι Κινέζοι μωρέ παιδια????……

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.