HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΚάποιες εκκλησιές και Μοναστήρια της Λευκάδας

Κάποιες εκκλησιές και Μοναστήρια της Λευκάδας

Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους τους καλούς φίλους που περνάνε από τούτο “το σπιτικό.” Στη πανέμορφη Λευκάδα σήμερα. Στη Λευκάδα με τα χίλια χρώματα. Την Λευκάδα με τις αμέτρητες εκκλησιές, τα μοναστήρια και άλλους ιερούς χώρους. Ας δούμε σήμερα κάποιες απ΄αυτές τις πολλές.
Ξεκινάμε από την…

Εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα

αγιος σπυριδωνας

Μέσα στη πόλη, στην κεντρική πλατεία υπάρχει η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό, εκκλησιαστικό μνημείο. Είναι ιδιωτική* και χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Είναι ρυθμού μονόχωρης βασιλικής, με εμφανείς επιρροές από την ενετική αρχιτεκτονική, χαμηλή και χωρίς τρούλο. Το τέμπλο της έχει επιμεληθεί ο Ζακυνθινός ξυλόγλυπτης Ι. Γρόππας ενώ την εικονογράφηση έκαμε ο ενετικής καταγωγής κρητικός Τομάζο Τζεν.

Η Παναγιά των Βλαχερνών

100

Είναι ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στον ελαιώνα της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα ιστορικό εκκλησάκι που χτίστηκε στα 1740. Στον εξωτερικό του τοίχο υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα που αναφέρει ότι την Κυριακή των Απόκρεω του 1821 συγκεντρώθηκαν εκεί δώδεκα οπλαρχηγοί και προύχοντες της Λευκάδας και της Ρούμελης και ορκίστηκαν ότι θα πολεμήσουν για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Αγία Κυριακή

101

Στον όρμο του Βλυχού, απέναντι από το Νυδρί βρίσκεται το μικρό νησάκι της Αγίας Κυριακής. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι που έχει δώσει το όνομά του στο νησί. Είναι ένα μικρό πολύ αγαπημένο εκκλησάκι χτισμένο μέσα στο βράχο. Ντυμένο με τα χρώματα της θάλασσας, του ουρανού και των δέντρων είναι πολύ ρομαντικό και πολλά νεαρά ζευγάρια το επιλέγουν για γάμους. Πρόκειται για μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Όλη η μικρή εκκλησιά είναι γεμάτη με αγιογραφίες που πιθανότατα έγιναν στις αρχές του 17ου αιώνα. Η όλη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό δημιουργεί κατάνυξη στον επισκέπτη.

Ναός του Παντοκράτορα

102

Μέσα στην πόλη της Λευκάδας, στο κέντρο της αγοράς βρίσκεται ο ναός του Παντοκράτορα. Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία με ξεχωριστή αξία, Είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλαωρίτη.Η εκκλησιά αυτή ξεχωρίζει από την πρόσοψή της η οποία είναι σε ρυθμό μπαρόκ με πολλά γοτθικά στοιχεία. Οικοδομήθηκε το 1700 και αφιερώθηκε στον Παντοκράτορα για την επέτειο της απελευθέρωση από τους Τούρκους.
Με τους μεγάλους σεισμούς του 1869 η εκκλησία κατεστράφη και ξαναχτίστηκε μετά από λίγα χρόνια. Διακοσμήθηκε με έργα των Σπύρου Βεντούρα και Διονυσίου Καλυβωκά ενώ παράλληλα είχε το πρώτο νεοκλασικό τέμπλο στη Λευκάδα.
Οι αγιογραφίες της ανήκουν σε πολύ γνωστούς Επτανήσιους αγιογράφους. Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ο οποίος στα ποιήματά του τραγούδησε τους αγώνες του Γένους για την Ελευθερία, ενώ στο εσωτερικό της βρίσκονται θαμμένοι και άλλοι εξέχοντες Λευκαδίτες.

Αγία Παρασκευή στην Καρυά

103

Μια πολύ αξιόλογη εκκλησιά στη Λευκάδα είναι η Αγία Παρασκευή στον οικισμό της Καρυάς. Πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο κτίσμα που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Στολίδι του είναι το λεπτοδουλεμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο σε απλό ρυθμό μπαρόκ έργο του Π. Προσαλέντη, που δημιουργήθηκε το 1850 και παραμένει σχεδόν ανέπαφο από τη φθορά. . Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής έχει φιλοτεχνηθεί από τον Γ. Πατσαρά και παρουσιάζει ένα ωραιότατο σύνολο. Ακόμα στην εκκλησιά υπάρχουν δυο ελαιογραφίες του Σπυρίδωνα Γαζή με θέματα από την Παλαιά Διαθήκη και αυτές είναι “Η Θυσία του Αβραάμ” και “ο Ιώβ”.

Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων

106

Από τα πλέον παλαιότερα χριστιανικά και ιστορικά μνημεία είναι το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων, κοντά στον οικισμό Νικιάνα. Μέσα στην σπηλιά του Ησυχαστηρίου έζησαν ασκητικά οι τρεις Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι ακολούθησαν σ΄αυτή τη σπηλιά τον Άγιο Αγάθαργο, Επίσκοπο της Λευκάδας, όταν γύρισε στο νησί μετά από την Α! Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μΧ.

105

Μέσα στη σπηλιά, διαμορφωμένη σήμερα σε ναό βρίσκονται οι τάφοι των Αγίων Πατέρων και μάλιστα από τον τάφο του ενός αναβλύζει αγίασμα του οποίου η στάθμη δεν ελαττώνεται ποτέ.
Σύντομος σήμερα ο περίπατος μας αλλά άξιζε. Άλλωστε θα ξαναπερπατήσουμε στα δρομάκια του νησιού της Λευκάδας. Έχουμε ακόμα πολλά να δούμε.

Πηγή: eftanhsa.blogspot.gr

*Απόφαση Εφετείου για Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λευκάδος

Άρθρα σχετικά με Μοναστήρια της Λευκάδας:
1) Στη Βαυκερή και στη Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ
2) Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους
3) Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Λιβάδι της Καρυάς

Προηγουμενο αρθρο
Κοπή πίτας Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος»
Επομενο αρθρο
Ανατράπηκαν δύο νταλίκες σε οχηματαγωγό πλοίο ανοιχτά της Λευκάδας λόγω θαλασσοταραχής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.