HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΚάτι γλυκό κάτι δροσερό

Κάτι γλυκό κάτι δροσερό

Όταν ο καιρός είναι ζεστός, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ελάχιστα πράγματα είναι τόσο τονωτικά όσο ένα ποτήρι σουμάδα υπό τη σκιά αιωνόβιων δέντρων.

Αυτό το αναψυκτικό από αμύγδαλα, έχει στη Λευκάδα μια μοναδική γεύση. Στο βιβλίο της “Λευκαδίτικα Μαγειρέματα” η συγγραφέας Εύη Βουτσινά παραθέτει:

«Σε άλλα μέρη όπου συνηθίζουν το αναψυκτικό αυτό, το λένε «σουμάδα»• στη Λευκάδα, «σομάδα». Παλιά συνήθιζαν να το σερβίρουν σε αρραβωνιάσματα, μια και το άσπρο χρώμα του θεωρείται ευοίωνο. Έτσι έμεινε να εύχονται σε ανύπαντρους: «Στις σομάδες σου».

Σε άλλα μέρη η σομάδα φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα μόνο, μάλιστα πολλές φορές τη συναντάμε και αρωματισμένη με ροδόσταμο. Στη λευκαδίτικη σομάδα το άρωμα είναι του πικραμύγδαλου.

Στο καφενείο του Πάλα, δίπλα στο γήπεδο, και στου Πάπιου, στην Κουζούντελη –και τα δύο μέσα στον ελαιώνα– μαζεύονταν πολύς κόσμος, ιδιαίτερα τις Κυριακές το απόγευμα. Και τα δύο είχαν πηγάδι με δροσερό νερό και σερβίριζαν τη σομάδα σε ποτήρι (2 δάχτυλα) μαζί μ’ ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα πιατάκι με δύο παξιμάδια με κορίανδρο από το φούρνο του Ζωιτά.

Έριχνες το νερό στο ποτήρι με τη συμπυκνωμένη σομάδα και γινόταν άσπρο, γαλακτþδες. Βουτούσες το παξιμάδι στο ποτήρι και έτρωγες σιγοπίνοντας το ευωδιαστό ποτό. Στα λίγα καφενεία που προσφέρουν και σήμερα σομάδα, έτσι τη σερβίρουν. Αλλά τα παξιμαδάκια δεν είναι ίδια. Ο κύριος Ζωιτάς, ο συμπαθέστατος τεχνίτης της ζύμης, ο μάστορας αρτοποιός, πήρε ως φαίνεται μαζί του τη συνταγή».

2

IMG_0052

Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε εμφιαλωμένη σουμάδα στη Λευκάδα σε οποιοδήποτε παντοπωλείο ή μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα ή μπορείτε να τη δοκιμάστε στις περισσότερες καφετέριες στο νησί αλλά αν έχετε χρόνο για περπάτημα ή ποδήλατο γύρω από την πόλη κάντε μια στάση στη Κουζούντελη και απολαύστε τη σουμάδα σας συνοδευόμενη από παξιμάδια αρωματισμένα με γλυκάνισο σε ένα μέρος γνωστό στους ντόπιους ως το “Καφενείο του Αμερικάνου”.

Δεν θα το μετανιώσετε…

Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr

Σχετικά άρθρα: Στου «Αμερικάνου» στην Κουζούντελη Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Προσμένοντας κάθε ξημέρωμα...
Επομενο αρθρο
Συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου με τη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.