HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚαι με τη βούλα, άβατο στον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ

Και με τη βούλα, άβατο στον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για απαγόρευση της διέλευσης κάθε είδους πλωτού μέσου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Σκορπιός, που ανήκει στον Ρώσο Μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, είχε προκαλέσει, πριν από μερικές εβδομάδες, ποικίλες αντιδράσεις. Όχι σχετικά με το εάν αυτή είναι νόμιμη, αλλά ιδίως για το εάν συνάδει με το ήθος της αριστερής διακυβέρνησης. Βέβαια, για τους ντόπιους στο Μεγανήσι, τέτοιου είδους απαγορεύσεις αποτελούν, εδώ και πολύ καιρό, ρουτίνα. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και πολύ καιρό με αποφάσεις του οικείου λιμενάρχη απαγορεύεται κάθε είδους πρόσβαση στο θρυλικό νησί όπου τα πάρτι του Αριστοτέλη Ωνάση έχουν μείνει στην ιστορία.

1

Η απόφαση

Πλέον, όμως, τέτοιου είδους απαγορεύσεις εκτιμάται ότι θα προκαλούν μικρότερες αντιδράσεις, καθώς ο Σκορπιός και η νησίδα Τσοκάρι του Δήμου Μεγανησίου που βρίσκεται δυτικότερα αυτού απέκτησαν συγκεκριμένα όρια αιγιαλού. Σύμφωνα, δηλαδή, με την, προ ολίγων ημερών, απόφαση του ασκόντα καθήκοντα Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου, οι δύο αυτές ιδιωτικές νησιωτικές επιφάνειες διαθέτουν σαφή οριογραμμή αιγιαλού.

Η εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., που φέρεται ως η ιδιοκτήτρια των δύο εκτάσεων, είχε καταθέσει δύο ξεχωριστές αιτήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013 και του 2014, για τον καθορισμό οριογραμμής αιγιαλού στο Σκορπιό και το Τσοκάρι.

Όπως εξηγούν ειδικοί, το νησί διέθετε μία υποτυπώδη χάραξη αιγιαλού από την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση. Πλέον, ο καθορισμός της γραμμής του αιγιαλού επιτρέπει στον μεγιστάνα ιδιοκτήτη του Σκορπιού να γνωρίζει τι και εάν χτίζει, εφόσον, βέβαια, πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και όροι δόμησης.

Σε κάθε περίπτωση, η οριοθέτηση του αιγιαλού επιτρέπει στον Ριμπολόβλεφ να διασφαλίσει, με τον βέλτιστο, κατά τον ίδιο, τρόπο, την ιδιωτικότητα της έκτασης, όπως δηλαδή, συμβαίνει, ήδη, με την αρωγή της αριστερής διακυβέρνησης. Βέβαια, όπως, διευκρινίζουν ορισμένοι, όλα είναι υπόθεση διασταλτικής ή μη ερμηνείας: το Σύνταγμα προβλέπει ότι η πρόσβαση στον αιγιαλό είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, αλλά στην περίπτωση του Σκορπιού αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με πλωτό μέσο του οποίου η προσέγγιση στο ιδιωτικό νησί είναι απαγορευμένη.

Πάντως, στη σχετική έκθεση της Επιτροπής καθορισμού των ορίων αιγιαλού και παραλίας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι

– υπάρχουν νόμιμα υφιστάμενα τεχνικά έργα

– δεν υπάρχουν εγκεκριμένες χωροταξικές κατευθύνσεις και χρήσεις γης που επηρεάζουν την παράκτια ζώνη

– δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα κάθε κατηγορίας που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την παράκτια ζώνη

– η περιοχή βρίσκεται εντός δικτύου Natura

Πηγή: capital.gr/ via: meganisinews.eu

Προηγουμενο αρθρο
Μετά τη «Γιορτή των Κοινωνικών Δομών»
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη Ευάγγελου Μειμαράκη στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.