HomeΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚαταγγελίες για τις συλλήψεις συνδικαλιστών στα Γιάννενα

Καταγγελίες για τις συλλήψεις συνδικαλιστών στα Γιάννενα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός των συλλήψεων εργαζομένων της πρώην Καρυπίδης που διεκδικούν το αυτονόητο: να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Κυριακή πρωί, μέσα στα σπίτια τους, Στους εργαζόμενους δεν ανακοινώθηκε καν ότι πρόκειται για συλλήψεις αλλά ότι πρόκειται για συστάσεις και προσήλθαν με τα αυτοκίνητά τους στο Αστυνομικό Τμήμα όπου τους ανακοινώθηκε ότι συλλαμβάνονται και προσήχθησαν με την διαδικασία του αυτόφωρου στον Εισαγγελέα ο οποίος όρισε δικάσιμο! Επιπλέον αναζητούνται με ανθρωποκυνηγητό στα σπίτια τους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον «Καρυπίδη», αλλά και άλλοι συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Η πράξη αυτή δείχνει για μια ακόμη φορά ποιον υπηρετεί και ποιον έχει απέναντι και κυνηγά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που την ονομάζουν είτε «δίκαιη ανάπτυξη» όπως η σημερινή κυβέρνηση είτε «βιώσιμη ανάπτυξη» οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βλέπουν τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που είχε το εργατικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια ως εμπόδιο, ως «αγκυλώσεις του παρελθόντος». Ενθαρρυμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από αυτή την ομοψυχία των αστικών κομμάτων, από την στήριξη που της δίνουν ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα απαγορεύει ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Οι συλλήψεις των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης», το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας όρισε μετά από ένα μήνα, από την αίτηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τριμερή συνάντηση, οι προηγούμενες συλλήψεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και των υπολοίπων εργατικών στελεχών με την πρωτοφανή καταστολή (με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης) μπροστά από το κατάστημα, αναδεικνύουν ποιος είναι ο ρόλος του αστικού κράτους.

Το καθεστώς βίας και αστυνομοκρατίας, με τη βοήθεια της αστικής «δικαιοσύνης» που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, πρέπει να βρει σθεναρή απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα τους να πάρουν θέση να καταδικάσουν την καταστολή απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά.

Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι τέτοια που να δείχνει στην Κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία, το κύμα αντίδρασης που ετοιμάζεται αν τολμήσουν να φέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι εργαζόμενοι!
Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη εργαζόμενου!
Να δικαιωθεί ο πολύμηνος αγώνας των εργαζόμενων στον «Καρυπίδη», να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

—————————–

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΜΕ ΡΟΠΑΛΑ ΚΑΙ ΜΑΤ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλει την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ στους Εργαζόμενους του “Market In”, που διεκδικούν τη δουλειά και τα δεδουλευμένα μηνών από την εργοδοσία της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδειξε για μια ακόμα φορά ποιον υπηρετεί και ποιον έχει απέναντι και κυνηγά. Για την κυβέρνηση οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να απολύουν, να μην δίνουν στους εργαζόμενους τους μισθούς που δουλέψανε, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνενα δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Την Κυριακή 26/11,η Αστυνομία με εντολή της εργοδοσίας της “Μarket in” εισέβαλε στα σπίτια εργαζομένων και συνέλαβε με τη διαδικασία του αυτόφωρου δύο από αυτούς. Σήμερα 29/11 στη διάρκεια της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωάννινων στο “Market In”, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της επιχείρησης «πρώην Καρυπίδης», προχώρησαν σε δώδεκα συλλύψεις εργαζομένων, μαζί και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα πέρασει! Δούλοι του 20ου αιώνα δε θα γίνουμε, επειδή θέλουν να μας κάνουν!

29/11/2017

—————————

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» στους ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΛΗ στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Για μια ακόμη φορά και αυτή η κυβέρνηση δείχνει ποιας τάξης τα συμφέροντα υπηρετεί! Δείχνει το εχθρότητα της απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δεδουλευμένα μηνών και το δικαίωμα τους στην δουλειά και αυτό το κάνει με τον πιο απροκάλυπτο και ωμό τρόπο.

Σήμερα και πριν από λίγες ώρες οι δυνάμεις καταστολής, προέβησαν σε συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων του Super Market Καρυπίδη στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ένα ακόμη μέλος της διοίκησης και 9 ακόμη εργαζόμενοι απ’ τους οποίους ο ένας βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια από τις δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους για να τσακίσουν τη σημερινή κινητοποίηση και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους έρχεται σε συνέχεια του ανθρωποκυνηγητού και της αυτόφωρης διαδικασίας που κινήθηκε προχθές ενάντια σε εργαζόμενους του Καρυπίδη και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα σπίτια τους.

Οι μεγαλοεργοδότες μπροστά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, έχουν ξεσαλώσει, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Καταγγέλλουμε το «ΝΟΜΟ και ΤΑΞΗ» των ισχυρών που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και καλούμε όλα τα τοπικά σωματεία και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα ΟΛΩΝ των εργαζομένων.

ΤΟ Δ.Σ
Λευκάδα 29/11/2017

——————————–

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μέλος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΑΝΤ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ ΚΑΙ ΥΠ. ΚΑΤΩΠΟΔΗ
ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ-ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Τηλ – Fax 2645-3-60624

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή βία και τις συλλήψεις εργαζομένων έξω από το «Market In» στα Γιάννενα, και συμπαραστεκόμαστε στους απολυμένους εργαζόμενους του πρώην Καρυπίδη που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών και το δικαίωμά τους στη εργασία.

Στις προηγούμενες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, και με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, έξω από το κατάστημα «Market In» (πρώην «Καρυπίδης»), η εργοδοσία της «Market In» προχώρησε σε κατάθεση μηνύσεων εναντίον συνδικαλιστών, ενώ αστυνομικές δυνάμεις, συνέλαβαν τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και ένα ακόμα μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Χτες στη διάρκεια της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, έρχεται πιο δυναμικά η εργοδοσία με τη βοήθεια των δυνάμεων καταστολής για να χτυπήσουν τη κινητοποίηση και τους εργαζόμενους, με τραυματίες και δώδεκα συλλήψεις εργαζομένων έξω από το κατάστημα «Market IN».

Στις αρχές Νοέμβρη είχαμε τη δίωξη της εργαζόμενης στο Δήμο Βόλου γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, από τον Δήμαρχο Βόλου με την κατηγορία ότι έσκισε ένα κενό, ασυμπλήρωτο έντυπο «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων ενώπιον των υπηρεσιών της δημοτικής αρχής.

Τα περιστατικά αυτά όπως και πολλά άλλα, δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας γενικευμένης κοινωνικής και εργασιακής καταστολής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αστικά επιτελεία, τους πρόθυμους Δημάρχους υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής, την αστική Δικαιοσύνη. Άλλωστε η δικαιοσύνη και οι νόμοι όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων είναι που στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Βγάζουν παράνομες τις απεργίες, αποφασίζουν την απόλυση συμβασιούχων, καταδικάζουν μαθητές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση, δικαιώνουν ομαδικές απολύσεις εργαζομένων.
Δεν είναι βέβαια καινούριο φαινόμενο. Ανάλογη τέτοια καταστολή των εργατικών αγώνων εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γίνεται κατανοητό, ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου στη μια πλευρά έχουμε τις πολιτικές Ε.Ε., κυβέρνησης, κεφαλαίου που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και το λαό, και από την άλλη μια σειρά μαζικών αγώνων με ταξικό προσανατολισμό, η καταστολή να εντείνεται. Βέβαια η καταστολή δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους συνδικαλιστές , αλλά στοχεύει στην τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων, των φοιτητών, των αγροτών, του λαϊκού κινήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία των Σωματείων (νέος συνδικαλιστικός νόμος), το “λοκ-άουτ” κ.λπ.

Απέναντι στη καταστολή, τον εκφοβισμό και στην τρομοκρατία απαντάμε δυναμικά με την συμμετοχή μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Το Δ.Σ.
Λευκάδα 30/11/201

Προηγουμενο αρθρο
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την τύχη του ΤΕΙ Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Δήλωση Θανάση Καββαδά στην πρόταση για ενοποίηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *