HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΚεντρική πλατεία της Λευκάδας, 25 Μαρτίου 1934

Κεντρική πλατεία της Λευκάδας, 25 Μαρτίου 1934

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα, χρονολογείται από το 1934. Όπως γράφει στο πίσω μέρος της, εικονίζεται ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Χώρος είναι η κεντρική πλατεία της πόλης της Λευκάδας. Το κτίριο που εικονίζεται στο κέντρο είναι το Δημαρχείο. Το μπαλκόνι είναι στολισμένο με εικόνες ηρώων της επανάστασης του 1821. Ομιλητής, όπως έχει γράψει ο επιμελής κάτοχος της φωτογραφίας στο πίσω μέρος, είναι ο Χριστόφορος Λάζαρης* (μετέπειτα εισαγγελέας). [Δες εδώ]

Το κτίριο του Δημαρχείου δείχνει επιβλητικό. Το διπλανό κτίριο, ξενοδοχείο «Πάτραι» σήμερα, «Πατρών» τότε, έχει μέχρι σήμερα την ίδια χρήση. Εντύπωση προκαλεί το πλήθος του κόσμου που παρακολουθεί την εκδήλωση.

Στο ισόγειο του κτιρίου όπως βλέπουμε στην ταμπέλα, υπήρχε το Καφενείον «Κέντρον» του Σ. Τασσόπουλου. Και στο παράθυρο την επιγραφή: «λεμονάδες Ζενίθ». Τα αναψυκτικά Ζενίθ ήταν ντόπιας παράγωγης. Ιδιοκτήτης τους ήταν ο Χαράλαμπος Τασσόπουλος. Πιθανόν να είχε σχέση με τον ιδιοκτήτη του καφενείου. Το περίπτερο που υπάρχει στην πλατεία γράφει: Περίπτερον αναπήρου πολέμου Μιχ. Μαλακάση. (Τα πρώτα περίπτερα παραχωρήθηκαν το 1899, αφού ανέκαθεν το φτωχό Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να χορηγεί αναπηρικές συντάξεις ικανές να καλύψουν τις αυξημένες βιοτικές ανάγκες των αναπήρων – θυμάτων πολέμου.)

Συγκρίνοντας αυτή την φωτογραφία με άλλη που έχουμε δημοσιεύσει παλιότερα σε ανάλογη εκδήλωση το 1950, διαπιστώνουμε πως η πλατεία εξακολουθεί να είναι ο χώρος εορτασμού των εθνικών επετείων. Το κτίριο του Δημαρχείου δείχνει ελαφρώς αλλαγμένο στο ισόγειο. Εκεί στεγαζόταν το κέντρο διασκεδάσεως του Κομπίτση, όπως το θυμούνται αρκετοί σύγχρονοι.

25 Μαρτίου 1950. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο πραγματοποιούνται στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας. Στη φωτογραφία εικονίζεται το Δημαρχείο. Ομιλητής ο παπά Νίκος Ματαράγκας (δάσκαλος).Το Δημαρχείο στεγαζόταν τότε στον πάνω όροφο του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχείο «Πάτραι» στην κεντρική πλατεία. Στο ισόγειο του κτιρίου ήταν το κέντρο διασκέδασης «Κομπίτσης».

Η μια φωτογραφία με την άλλη έχουν 16 χρόνια διαφορά, δείχνουν όμως λες και δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα αυτή τη χρονική περίοδο.

*Ο Χριστόφος Λάζαρης γεννήθηκε στην Κατούνα Λευκάδας το 1904, ένατο παιδί του Γεωργίου Λάζαρη και της Βαρβάρας, το γένος Τιμόθεου Γουρζή. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στην Κατούνα, το Ελληνικό Σχολείο και το Γυμνάσιο(1) στην πόλη της Λευκάδος. Αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβριο του 1924. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό από 03.03.1925 έως 11.01.1927. Το 1927 ορκίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Λευκάδος. Το 1935 έγινε Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, το 1940 Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λευκάδος, το 1945 Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδος, το 1948 Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, το 1952 Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιώς, το 1953 Αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, το 1954 Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, το 1967 Προϊστάμενος Εισαγγελείας Πρωτοδικών Αθηνών, το 1968 Εισαγγελέας Εφετών Ιωαννίνων. Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1970. Πέθανε το 1985 και ενταφιάστηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο κοιμητήριο της πόλης της Λευκάδας.

Διαβάστε ακόμα: Η κεντρική πλατεία της Λευκάδας στο πέρασμα του χρόνου

Προηγουμενο αρθρο
«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» του Ριμπολόβλεφ στον Δήμο Μεγανησίου
Επομενο αρθρο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ίδρυση σχολής ναυτιλιακών σπουδών στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.