HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚι όμως Ιωάννα, φταίει ο Δήμος

Κι όμως Ιωάννα, φταίει ο Δήμος

Τις τελευταίες μέρες φίλοι κυκλοφόρησαν στο facebook κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα. Εντάξει, ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε δυστυχώς, η τελευταία.

Αυτό που μου προξένησε εντύπωση και θέλω να το σχολιάσω, είναι η σημείωση, πως για αυτή την κατάσταση δεν φταίει ο Δήμος. Είμαστε βρώμικοι, κατελωμένοι, δεν έχουμε παιδεία, αλλά μέχρι εκεί. Δεν φταίει ο Δήμος.

Λοιπόν εγώ υποστηρίζω, πως πρωταρχικά φταίει ο Δήμος.

Οι παλαιότεροι έλεγαν με σοφία: όπως τα δάχτυλα των χεριών μας δεν είναι όλα ίδια, έτσι και οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Δεν υπάρχουν κοινωνίες αγγέλων. Όλες οι πόλεις και οι Χώρες που έλυσαν το πρόβλημα της καθαριότητας, αποτελούνται από ανθρώπους όπως κι εμείς: καθαρούς, βρώμικους, πολιτισμένους και απολίτιστους, με παιδεία και άνευ.

Είναι αυτές οι πόλεις ή οι χώρες που ζηλεύουμε στα ταξίδια μας. Είναι γνωστοί οι τρόποι και οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν για τη λύση του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί άλλοι, πιο αποτελεσματικοί. Έβαλαν κανόνες και τους τηρούν απαρέγκλιτα. Συνεχής ενημέρωση με κάθε μέσον και τρόπο, και πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Αν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα κατάματα, πρέπει να γνωρίζουμε, πως δεν υπάρχει παγκοσμίως κανένας άλλος τρόπος. Δεν υπάρχει περίπτωση με μαγικό τρόπο να γίνουμε όλοι αγγελούδια. «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», έλεγαν, από τότε ακόμα, οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Στην περίπτωσή μας βέβαια η ράβδος είναι τα πρόστιμα συνετισμού για αντικοινωνική συμπεριφορά.

Αυτή λοιπόν είναι η ευθύνη του δικού μας Δήμου. Η παντελής έλλειψη ενημέρωσης και επιβολής προστίμων. Οι δημότες εκπαιδεύονται. Το να τους λες πως είναι βρώμικοι και κατελωμένοι, δεν είναι λύση αλλά διαπίστωση. Τα προβλήματα δεν λύνονται με διαπιστώσεις αλλά με δράσεις.

Ένας από τους τρόπους που ξεχωρίζει ο λαϊκιστής δήμαρχος από τον επαρκή, είναι ακριβώς το θέμα της καθαριότητας. Κι αν ο λαϊκιστής δήμαρχος είναι κακή επιλογή για μια οποιαδήποτε πόλη, για το νησί μας είναι καταστροφική. Ένα νησί που ζει στην κυριολεξία από την εικόνα του. Αναλογίστηκε κανένας πόση ζημιά μπορεί να κάνει σε όλο το νησί, αν π.χ. οι εικόνες με τα σκουπίδια στην παραλία, δίπλα στα εστιατόρια και τα καφέ, κάνουν το γύρο του κόσμου; Σήμερα με το διαδίκτυο η Λευκάδα είναι διάφανη και όχι… διάτρητη!

Αν κάποιοι επιχειρηματίες βολεμένοι στο πρόσκαιρο κέρδος, δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον και το αύριο του νησιού, ο Δήμος οφείλει να βλέπει και μπροστά, το μέλλον, αλλά και το κοινό συμφέρον. Άρα πρέπει να γίνει δυσάρεστος σε κάποιους μέχρι να συμμορφωθούν, για το καλό όλου του νησιού.

Το νησί μας είναι ευτυχώς μικρό. Το πρόβλημα λοιπόν, όταν υπάρχει βούληση για την λύση του, είναι σχετικά εύκολο. Είναι γνωστό -το καλοκαίρι κυρίως- ποιοι είναι οι μεγάλοι παραγωγοί σκουπιδιών. Αυτούς θα μπορούσε ο Δήμος να τους έχει… από κοντά με «μαστίγιο και καρότο».

Η επιβολή προστίμων είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος συνετισμού παγκοσμίως. Στοχεύει εκεί που όλοι «πονάμε», στην τσέπη μας. Οι δημότες εκπαιδεύονται. Η ετυμολογία της λέξης εκπαίδευση δίνει την εξήγηση. Όσοι έλυσαν το πρόβλημα της καθαριότητας στις πόλεις τους, το έκαναν εφαρμόζοντας αυτούς τους τρόπους που προανέφερα.

Όπου λοιπόν υπάρχουν τέτοιες εικόνες που προσβάλουν και ντροπιάζουν όλους μας, υποβαθμίζουν το νησί και υποθηκεύουν το μέλλον του, από πίσω υπάρχουν λαϊκιστές δήμαρχοι, διαχρονικά, που χαϊδεύουν αυτιά και δεν θέλουν να γίνουν δυσάρεστοι στην… πελατεία τους.

Αντί λοιπόν οι δήμαρχοι με το που εκλέγονται, να πληρώνουν για να εκδίδουν τουριστικά φυλλάδια για την προβολή του νησιού, μπορούν να κάνουν κάτι πολύ καλύτερο και χωρίς κόστος.  Να φροντίζουν με κάθε μέσον για την καθαριότητά του.

Προηγουμενο αρθρο
Τιμητική βραδιά για τον ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη
Επομενο αρθρο
Ο Φίλανδρος στο Μέτσοβο Ursa Trail

1 Σχόλιο

  1. Μαρια Σκουλαριδου
    7 Ιουνίου 2019 at 18:32 — Απάντηση

    ερχομαι και εγω στο νησι τακτικα και το θεμα των σκουπιδιων ειναι μεγαλο προβλημα!!!!!!!! για μενα ειναι απαραδεκτο να υπαρχουν σκουπιδια παντου και να μην γινεται κατι εδω και αρκετα χρονια!! γιατι δεν σας ενδιαφερει??? ερχομαι εδω και 6 χρονια στο νησι και η κατασταση ειναι ιδια!! ουτε καδοι και πρεπει να πηγαινουμε εμεις τα σκουπιδια σε συγκεκριμενα μερη!!! λυπαμαι που δεν αλλαζει η κατασταση!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.