HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚυκλοφόρησε η μελέτη «Θεσμοί και οργάνωση της Ιονίου Εκκλησίας (1817-1866)» του Αρχ. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη

Κυκλοφόρησε η μελέτη «Θεσμοί και οργάνωση της Ιονίου Εκκλησίας (1817-1866)» του Αρχ. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη

Κυκλοφόρησε η μελέτη «Θεσμοί και οργάνωση της Ιονίου Εκκλησίας (1817-1866)», η οποία αποτελεί και την διδακτορική διατριβή, του Αρχ. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη.

Η μελέτη αυτή φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στη νομική και την ιστορική βιβλιογραφία, προσεγγίζοντας το ιδιόμορφο εκκλησιαστικό θεσμικό φαινόμενο της Ιονίου Εκκλησίας συνολικά και αφαιρετικά, με πανιόνια προοπτική και χωρίς να εστιάζει σε μεμονωμένα νησιά ή σε συγκεκριμένους σταθμούς της ιστορικής της πορείας.

Σε αυτήν εξετάζονται διεξοδικά από τη σκοπιά του νομικού – μελετητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου η γένεση, η σταδιακή συγκρότηση, η εξέλιξη και η λειτουργία των θεσμών και των οργάνων της Ιονίου Εκκλησίας, αλλά και η κριτική που δέχθηκε με νομικής ή κανονικής φύσεως επιχειρήματα ως ζωντανός τότε οργανισμός από τους συγχρόνους της πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Επιπλέον, με δεδομένη την επιβίωση μεμονωμένων θεσμών και ρυθμίσεων του Δικαίου της Ιονίου Εκκλησίας στα μετά την Ένωση χρόνια, συνεισφέρει στη σύγχρονη δικαστική πρακτική την κατάλληλη ερευνητική αξιοποίηση και αναπλαισίωση άγνωστων ή παραθεωρημένων νομοθετικών διατάξεων της εποχής.

π. Ιωαννίκιος (κατά κόσμον Ιωάννης) Ζαμπέλης

Γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στη Λευκάδα.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής (2006) και της Θεολογικής (2014) Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (2011), ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 εγκρίθηκε ομόφωνα με «άριστα» από την ίδια Σχολή η διδακτορική του διατριβή, με θέμα: «Θεσμοί και οργάνωση της “Ιονίου Εκκλησίας” (1817 – 1866)».

Χειροτονήθηκε Διάκονος (2009) και Πρεσβύτερος (2013) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο στη Λευκάδα και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης ως τακτικός ιεροκήρυκας, Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως και υπεύθυνος των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων «Η Φανερωμένη».

Με τη συνεργασία εθελοντών, οργανώνει τα τελευταία χρόνια βιωματικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά, εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολικές ομάδες σε εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία της Λευκάδας, πολιτιστικές εκδηλώσεις – Γιορτές Νεολαίας, βιωματικές δράσεις γνωριμίας με τον κόσμο της Βίβλου, την εκκλησιαστική ζωή, παράδοση και τέχνη κ.ά.

Ασχολείται με τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για την Εκκλησιαστική Αγωγή και Κατήχηση, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις (Εκκλησιαστικές) Κατασκηνώσεις, ενώ ασχολείται με την υμνογραφία, την τοπική (εκκλησιαστική) Ιστορία και Παράδοση της Λευκάδας.

Διδάσκει ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε σεμινάρια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συμμετέχει ως ομιλητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνάξεις για κληρικούς και στελέχη εκκλησιαστικού νεανικού έργου.

Έχουν εκδοθεί βιβλία του με σχετική θεματολογία. Ακόμη, κατά καιρούς δημοσιεύονται άρθρα του σε επιστημονικά και ποικίλης ύλης περιοδικά και εφημερίδες.

Προηγουμενο αρθρο
Το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου για την συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο
Επομενο αρθρο
Οι κατασκηνώσεις του Πασά κάποτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.